Ugrás a tartalomra

PÉCS ZENEI ÉLETE 1923-TÓL NAPJAINKIG KONFERENCIA

Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, Zeneművészeti Intézet, Liszt Ferenc hangversenyterem, 2023. október 14-15.

 

Pécs színes művészeti élete és a városlakók zeneszeretete hosszú időre nyúlik vissza, elég csak arra gondolni, hogy már a 19. században egy fuvola és egy fagott művészt annyira tisztelt Pécs városa, hogy belvárosi köztéri obeliszket emelt tiszteletükre, hogy hosszú időn keresztül hirdessék a művészek jelentőségét a városban. (Weidinger Imre (1792-1859) fagott- és Amtmann Prosper (1808- 1854) fuvolaművész emlékműve, Bartalits Mihály jeles alkotása 1866). A „Pécs zenei élete 1923-tól napjainkig” című konferencia témája annak a pécsi 100 esztendőnek zenei történéseivel kíván foglalkozni, amióta az Erzsébet Egyetem Pécs városába költözött. A kulturális gyökerek, alkotói- vagy előadóművészi életutakat, események, zenei oktatás és különböző kutatások mérföldkövei együttesen alakították ki azt a közeget, amely a mai Pécs színes zenei életéhez vezetett.
Olyan előadók, doktorok és doktoranduszok és hallgatók jelentkezését várjuk, akik az állandó vagy időszakos intézményekben elhangzó zenés színjátékok, operaelőadások, kamara- és szimfonikus koncertek, egyházi vonatkozású hangversenyek és zenei előadások valamint a helyi zeneélet kutatóinak változatos szempontú esettanulmányaival kapcsolódnak a „Pécs zenei élete” témához. A konferenciára társadalmilag felelős tudományos témákban várunk előadásokat, amelyek kapcsolódnak, kapcsolódhatnak „Pécs zenei életéhez”. A szorosan kapcsolódó zenepedagógiai kutatások, valamint történeti-, gazdasági-, szociológiai-, akusztikai-, építészeti stb. vizsgálódások, elemzések és összefoglaló megközelítések révén Pécs zenei életének más megvilágítását adhatják. Szívesen várjuk Pécs városához kötődő zeneszerzők életének, egyes munkáinak, vagy bemutatóinak elemzését is.
Az előadások maximum 20 percesek lehetnek (lehet rövidebb is), melyet 5 perc megbeszélés követ.
A beérkezett pályázatokból a konferencia tudományos bizottsága a tartalmi kivonat alapján dönt.
A beérkezett tanulmányokból egyelőre online publikáció készül, amely a későbbiekben könyv formájában is szerkesztésre kerül.
Fotó: Ferling, Cseri László, Horváth Gábor, Gocsál Ákos
További információ: pecszeneielete@pte.hu