Ugrás a tartalomra

PTE "Pont Ott Parti" a Széchenyi téren

Ebben az évben is rengeteg fiatal gyűlt össze a Széchenyi téren, hogy többedmagával várja izgatottan a felvételi ponthatárokat. A PTE Pont Ott Parti (POP) azonban sokkal több, mint kivetítőn pörgő számok, az érdeklődők már kora délutántól látogathatták az egyetemi karok, a Hazai Beiskolázási Marketing Iroda (HBMI) és a partnerek standjait, ahol nem csak minden szükséges információt szerezhettek be, de játszhattak is, így oldva a várakozás előtti feszültséget. A 2024. évi általános felvételi eljárásban a PTE Család 5596 fővel bővült.

Már kora délután, az előkészületek és a standok felállítása alatt megjelentek az idei POP első érdeklődői. A pécsi Széchenyi teret az egyetem tíz kara és a HBMI dupla sátra uralta, természetesen mindenhol készültek kvízzel, játékokkal, nem csak a felvételizők, de minden látogató számára.

A PTE sátránál partneri ajándékcsomagokat, PTE-s ajándéktárgyakat, az Irány a PTE! applikációval PTE-s kekszet és fagyit lehetett nyerni. A rendezvényen bemutatkozott az UnivTV munkatársának, Erdősiné Martényi Melitta PTE ékszerkollekciója is, az első három szerencsés, aki bemutatta az sms-t, hogy felvették a PTE-re, ebből is választhatott magának. Ugyancsak kitelepültek az intézmény partnerei, akik nem csak az egyetemi évek során segítik valamilyen formában, például gyakornoki programokkal a hallgatókat, de karrierutakat is kínálnak itt, a baranyai régióban.

Tavaly nagyot robbant, és idén is töretlen volt a népszerűsége a Frey cukrászda standjánál fellelhető szilvás-mandulás ízű PTE keksznek és fagyinak, de szépen fogytak a relikviák a PTE Shop sátrában is, ahol nem csak a gólyák, de a jelenlegi hallgatók is beszerezhették kötelező PTE-s pulcsijukat, vagy pólójukat. A bátrabbak rögtön ebben pózoltak a Picme Selfiemachine előtt, ahonnan egy Pont Ott Parti keretes emlékfotóval távozhattak.
Az eseményről természetesen nem hiányozhatott Magyarország legsportosabb egyetemének egyik kulcsszereplője, a PTE Sportiroda sem, itt kicsik és nagyok különböző sporteszközökkel ismerkedhettek meg.

A hivatalos megnyitó hangulatát az ETK Jazz Dance, a PTE Brass Band és PTE Cheerleading csapata alapozták meg, így mire dr. Miseta Attila, a PTE rektora színpadra lépett, hogy sok sikert kívánjon a felvételizőknek, már kellemes fesztiválhangulat uralkodott. A rektor előre köszöntette mindazokat, akik pár perc múlva, az este folyamán felvételt nyertek a PTE-re, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy, aki most nem kerül be, az se csüggedjen, hiszen a pótfelvételi eljárás során már az elmúlt években is szép számmal bővült a felvettek köre.

Az általános felvételi eljárásban és a pótfelvételi során bekerültek mellett a külföldi hallgatók, a szakirányú továbbképzésekre és a doktori képzésre felvettek száma is növeli majd a szeptemberben tanulmányaikat megkezdők számát,  így az előzetes becslések szerint közel 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait hazánk legrégebbi egyetemén. A rektor mellett sok sikert kívánt a jelentkezőknek az EHÖK elnöke, Horváth Dominik, a PTE diákrektora, Takács Emese, valamint Zag Gábor, Pécs MJV alpolgármestere is.

A köszöntőket és egy közös visszaszámlálást követően megjelentek az első felvételi ponthatárok a hatalmas kivetítőn, ekkor a téren néhány pillanatig csak DJ Kau aláfestő zenei szettjét lehetett hallani, a fiatalok arca elkomorodott, mindenki feszülten figyelte az egymás után megjelenő számokat. Volt, aki a telefonja zoomját használta, hogy jobban lássa a megjelenő adatokat. Aztán a pillanat elmúlt, a tömegben sorra kezdtek örömsikítozásba, kiabálásba, ölelkezésbe és sírásba mindazok, akik felvételt nyertek az általuk kiszemelt képzésre. A tömegben boldog arcú, immár egyetemisták újságolták el telefonon a hírt a számukra legfontosabbaknak.

Valamivel később, ebben a felfokozott érzelmi hangulatban várták az este sztárvendégét, T.Dannyt, aki hatalmas bulit csapott a város főterén.

Az 5596 felvett hallgató 58%-a a PTE valamely alapképzésén, 16%-a osztatlan képzésen, míg 21%-a mesterképzésen kezdheti meg tanulmányait, míg a FOKSZ képzéseken a felvettek 5%-a fog tanulni.

Az Univ TV videói az eseményről: https://www.youtube.com/watch?v=s95fmypQZQA és https://www.youtube.com/watch?v=gb8uzNwoxQ0

Forrás: https://univpecs.com/egyetemi_elet/pont_ott_parti_2024