Ugrás a tartalomra

ÓHI Toshio Csózaemon japán keramikus mester Pécsen

Egy hét a japán kerámia és teaművészet jegyében


A tradicionális japán teaszertartás művészetének kellékeit is felvonultató kiállítás nyílt tegnap a pécsi Nick Galériában. Hogyan öröklődik a 350 éves japán hagyomány, amely nem állandóságával, hanem folyamatos megújulásával képes találkozni az aktuális kor ízlésével, elvárásaival? ÓHI Toshio Csózaemon keramikus művész kiállítása erre ad választ.  
Óhi Mester Kanazavában, az ősi szamuráj kultúrát őrző városok egyikében született Japánban. Művész családból származik, melynek tagjai generációk óta a japán teaszertartáshoz használt, úgynevezett Óhi-kerámiát készítik.

 

Óhi Mester, aki a japán Kulturális Minisztériumi államtitkári tanácsadó testületének tagja és számos amerikai, kínai és japán egyetem vendégprofesszora, ezen a héten a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának meghívására a pécsi tárgyalkotás, kerámiatervezés szakos hallgatók számára tartott mesterkurzust. A kurzuson a magyar hallgatókkal együtt részt vettek a Művészeti Kar angol nyelvű kerámiatervezés mesterszakának külföldi hallgatói is, így számos nemzet képviselője ismerhette meg a kerámiakészítésnek ezt a hagyományát a pécsi Művészeti Karon: japán, kínai, iráni, egyiptomi, szír, kolumbiai, tajvani, mongol és jordán hallgatók dolgoztak együtt a japán mester irányításával a nemzetköziség szép példájaként.

 

Óhi Toshio bő egyhetes pécsi tartózkodásának megkoronázására szombaton délután 3 órakor kerül sor, amikor is a Magyarországi Japán Teaegyesület közreműködésével a teaművészetről szóló előadást és tradicionális teaművészeti bemutatót láthat az érdeklődő közönség a Zsolnay Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermében. A szertartáson és az azt követő teáztatáson az Óhi-kerámia edények mellett azokat a csészéket használják majd, melyeket az egyetemi hallgatók Óhi Mester iránymutatásával készítettek a mesterkurzus során.  

 

A mester így vall önmagáról: „Szüleim egy hagyományos szamuráj házban, a régi szokások alapján neveltek fel. Identitásom kettős: egyrészt a több, mint 350 éves hagyománnyal rendelkező Óhi-kerámiát készítő család leszármazottja vagyok, másrészt modern művész is, aki képek festésével is foglalkozik, emellett a munkám kiterjed például szakés üvegek, csomagolások, vagy épületek enteriőrjének tervezésére is. A tradíció nem azt jelenti, hogy elég megőrizni, ami régen volt. Én úgy hiszem, hogy az előrehaladás és a fejlődés is annak fontos részét képezi.”

 

Valóban, a művész a hagyományos teaeszközöktől a legmodernebb, rizs, kavics, malter alapanyagból készült munkákig, széles skálán mozgó alkotásait hozta el. A keramikusok világa Japánban rendkívül hierarchikus, s ebben a hierarchiában az Óhi kerámia a maga 350 éves történelmével és a hagyományos teaszertartás kialakulásában részt vevő ősök szerepével előkelő helyet foglal el.

 

A kiállítás március 4-ig tekinthető meg a Nick Galériában (Pécs, Király u. 1.), keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

A február 22-én, szombaton 15 órakor kezdődő teaművészeti előadás és bemutató a nagyközönség számára nyitott és ingyenes. Helyszín: Zsolnay Negyed, Zeneművészeti Intézet, Liszt Ferenc Hangversenyterem (3. emelet).

https://www.facebook.com/events/793628061149373/