Ugrás a tartalomra

CO-WORK – Orosz Klára, Roskó Gábor és Szíj Kamilla kiállítása

 

CO-WORK – Orosz Klára, Roskó Gábor és Szíj Kamilla kiállítása, Nádor Galéria (Pécs, Széchenyi tér)

Megnyitó: 2020. október 2. 18:00, kiállítás megtekinthető: 2020. október 2 - október 21.

Kiállításhoz kapcsolódó workshopok: Roskó Gábor október 2. 17:00 órától 19:00-ig / Orosz Klára október 13. 17:30-tól 20:00-ig / Szíj Kamilla október 21. 14:00 – 18:00-ig

 

Orosz Klára, Roskó Gábor és Szíj Kamilla művészeti projektekben való együtt-gondolkodása még az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszéken folytatott oktatói tevékenységük során kezdődött. A CO-WORK című kiállításuk fő motivációja a köztük létrejött kommunikáció tárgyiasítása, konkrét művekben történő megvalósítása.

 

Orosz Klára művészetét főként nagyméretű plasztikák és installációk jellemzik. Az érzékelés megtapasztalásával, a tér kiterjesztésével és a nézők bevonásával szándéka a kiállított tárgy és a befogadó közti távolságot minimalizálni. Most bemutatásra kerülő munkáinak fókuszában a dodekaéder – ötszög oldalú szabályos test – két- és háromdimenziós struktúrái állnak.

 

Roskó Gábor narratív festményein, rajzain gyakran számos emberalak tűnik fel, amelyek mind egy művészi magánmitológiával átitatott történetbe ágyazódnak. Grafikai és keramikusi munkásságán kívül rendkívül egyedi festészet jellemzi alkotói tevékenységét. Műveiben hangsúlyos szerep jut az allegóriáknak és az iróniának. Roskó szubjektíven szelektált történeti és vizuális referenciái között találjuk az ókori állatmeséket, a zsidó hagyományt, valamint a Közel- és a Távol-Kelet kultúráinak elemeit, művei éppen ezért enigmatikusak és időtlenek.

 

Szíj Kamilla alkotótevékenységének középpontjában a rajz és grafika alapját képező vonal áll. Szíj már korai munkásságában a sokszorosító grafikai technikák alkalmazásával, lemezeit modulokként alkalmazva egyedi műveket alkotott, majd a nyomtatást elhagyva rajzkarcokat kezdett készíteni és ezt követően pedig ceruzarajzokat. Eszköztárát és motívumait minimálisra redukálva ismétlődő jelekből hoz létre struktúrákat, rendszereket a direkt komponálás kiiktatásával.

 

A közös bemutatkozást erősíti és színesíti műfajilag nagyon különböző képzőművészeti tevékenységük.

A kiállítás címadása nemcsak az ő együtt-dolgozásukra utal, hanem a kiállítás időtartama alatt, a látogatók és a PTE hallgatóinak bevonásával tervezett képzőművészeti workshopokra is.


Festészet Képzőművészet Képzőművészeti Intézet Nádor Galéria
  2023.01.15.

Képzőművészet Képzőművészeti Intézet Nádor Galéria
  2022.12.28.

Képzőművészeti Intézet Nádor Galéria
  2021.04.04.

Festészet Képzőművészeti Intézet Nádor Galéria
  2021.03.10.

Képzőművészeti Intézet Nádor Galéria
  2020.10.01.

Tervezőgrafika Design és Médiaművészeti Intézet Tervezőgrafika Tanszék Nádor Galéria
  2020.06.27.