Ugrás a tartalomra

"Territory" - Tóth Zsuzsa és Lengyel Péter szobrászművészek kiállítása

Az esemény ideje:   -  
Helyszín: Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi tér 10.

„tökéletesen berendezett ház, több szoba, évek óta érintetlen bútorok, bevetett ágy, csillár, egy embermagasságú tükör faragott keretben, hiányzó családi képek vakító geometriái a falakon, tizenkét óra három perckor megdermedt óra, vastag por mindenütt, de így még szebbnek tűnik minden”
„te és mind ez a nép arra a földre, amelyet én adok nekik, minden helyet, amit talpatok érint, nektek adtam, el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled, csak légy bátor és igen erős”.
(Részletek Visky András Kitelepítés című művéből.)
 
Tóth Zsuzsi munkái:
Az általam használt motívumokkal, mint például felhő, füst, ház, eső, reflektálok azon személyes terekre, melyek az emlékeim részét képzik. A kiállításon ezért a családom múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászi elemekkel. A tárgyi és az általam megélt emlékek együttesen alakítanak ki egy új téri valóságot, ahol a személy hiánya egyrészt felerősödik, másrészt a szobrászi motívumoknak köszönhetően egyúttal fel is oldódik a hiány érzete.
Lengyel Péter munkái:
Munkáim a háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak, jelenkori és múltbéli személyek és azok bűnhöz való kapcsolatával. Klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető szakmai megoldásokkal operálok úgy, hogy a tartalmi vonatkozások, jelentések inverz megragadása felerősíti az eredendő bűn szörnyűségeit. A szobrászi elemek mellett fontos a különböző mediális eszközök megjelenése a munkáimban, mint a videó vagy a különböző hanghatások. A film kapcsán irodalmi, performatív és tájhoz kötődő elemek is megjelennek a kiállításon.

FB: https://www.facebook.com/events/895816022218519/895816062218515