Ugrás a tartalomra

MK-s művészek Pécs Város ünnepi kitüntettjei között

Pécs Város Napja alkalmából 2021 szeptember elsején, a hagyományoknak megfelelően megtartotta ünnepi közgyűlését a város önkormányzata. A Pécs Város Díszpolgára címet idén a városvezetés Pinczehelyi Sándor képzőművésznek, a Művészeti Kar egykori oktatójának adományozta.

„Pinczehelyi Sándor művészeti pályafutása rendkívül összetett és sokirányú: grafikus, plakáttervező, a nemzetközi ismertségű DOPP-csoport egyik alapítója, a Pécsi Műhely néven ismertté vált avantgárd csoport tagja, festő. Ugyanakkor 22 évig az általa országos jelentőségűvé tett Pécsi Galéria igazgatójaként és művészetpedagógusként is dolgozott. Jelentős a pécsi, országos és nemzetközi művészetszervezői tevékenysége, oktatói munkája és művészetének az ifjabb generációkra gyakorolt hatása is. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának nyugalmazott docense, a pécsi Művészeti Tanács tagjaként pedig ma is aktívan segíti a helyi kulturális életet.” (Részlet a laudációból)

Pécs Város Kulturális Nagydíját idén Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar karnagya, a Szélkiáltó Együttes egyik alapítótagja, a pécsi egyetem Művészeti Karának dékán emeritusa vehette át.

Gratulálunk az elismerésekhez!

 

https://www.pecsma.hu/top/unnepi-kozgyules-pinczehelyi-sandor-lett-pecs-...

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/pinczehelyi-sandor-lett-a-disz...

 

Fotó: pecsma.hu