Ugrás a tartalomra

Balatoni Sándor elnyerte az Európai Kóruszeneszerzői Díjat

 

A nemzetközi zsűri 2017. szeptember 20-i ülésén három győztest választott az egész Európából beküldött, összesen 51 kóruszenei szerzemény közül, ennek nyomán idén a pécsi Balatoni Sándor, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat.

 

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende) által hosszú éveken keresztül szervezett „Arany Hangvilla” utódjaként 2011/12 óta a European Choral Association – Europa Cantat (Európai Kórusszvetség – Europa Cantat) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb 3-3 pályaművet „1. - a cappella kórusmű” és „2. - kórusmű hangszerkísérettel” kategóriákban.

 

16 ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét (38 az első és 13 a második kategóriában) nevezte idén, amely jelentős emelkedés az előző évekhez képest.

 

Az a cappella kategóriában a zsűri megosztott első díjat adott át: Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabját találta a legjobbnak. Az ítészek a hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját hirdette győztesnek.

 

A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, és a 2018. július 27. és augusztus 5. között az észtországi Tallinnban megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT fesztiválon nemzetközi kórusok mutatják be őket.

 

A pécsi születésű és azóta is itt élő Balatoni Sándor Junior Príma díjas orgonista a város egyik legnagyobb zenei reménysége. 2014 óta a Pius templom orgonistája és karnagya. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti kar, valamint az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Számos zeneszerzői díjjal büszkélkedhet, műveit bemutatták több európai országban, az Egyesült Államokban és Kínában is.

 

A 2016-tól a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben működő Európai Kórusszövetség - Europa Cantat Közép-kelet-európai Regionális Központja is őszinte gratulációját fejezte ki Balatoni Sándor felé.

 

A Művészeti Kar szintén gratulál a nagyszerű eredményhez.