Ugrás a tartalomra

A sepsiszentgyörgyi hallgatók évzáró kiállítása

Képzőművészeti képzés Sepsiszentgyörgyön - Évzáró tárlaton mutatkoznak be a diákok
(Háromszék portál, 2022. június 14., kedd, Közélet)


Megnyílt az első egyetemi évüket befejező sepsiszentgyörgyi festészet- és szobrászatszakos hallgatók évzáró kiállítása. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara – a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségével létrejött – helyi tagozatának első évi tapasztalatairól Ütő Gusztáv tanszékvezető beszélt lapunknak.

 

Fotó: Albert Levente

A Kossuth Lajos utca 26. szám alatti Ambient tervezőházban működő egyetem hallgatóinak évzáró tárlata sok tekintetben elüt a megszokott képzőművészeti kiállításoktól, a műtermi hangulat külön varázzsal bír.

Ütő Gusztáv lapunknak elmondta, az első tanév az alapozásé, ezen a területen a rajz olyan, mint az anyanyelv, enélkül nincs művészi kifejezés, de a térábrázolás, a csendélet, portré, kezes portré, egész alak és akt rajzolása, festése, a szobrászat esetében utóbbi megformálása is a legfőbb feladatok közé tartozik. A tanszékvezető fontosnak tartja, hogy hallgatóik az erdélyi művészeti örökséget is megismerjék, az általa irányított festészeti szakon a Szent László-legenda egy mozzanatának másolása, önálló értelmezése is a feladatok között szerepelt, a térábrázolásnál öt helyi, Kós Károly tervezte épületet kellett a hallgatóknak ábrázolniuk perspektivikusan. Azt is kiemelte, a diákok számára fontos az anatómiai tudás, illetve a művészettörténeti ismeretek és a kortárs művészetek tanulmányozása is.

A második induló évfolyamra júliusban tartják a felvételit, tíz festészet- és öt szobrászatszakos hallgató számára hirdetik a vizsgát, ha maradnak üres helyek, ősszel pótfelvételi is lesz.

A Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozata első végzettjeinek sikeres államvizsgája után a sepsiszentgyörgyi képzőművészeti képzést átveszi a Sapientia EMT, addig ellenben a Háromszéken tanuló, Székelyföld több településéről érkező hallgatók a pécsi egyetem teljes jogú polgárai, minden ott érvényes joggal és kötelezettséggel együtt.


Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/150477/kepzomuveszeti-kepzes-sepsiszentgy...