Ugrás a tartalomra

TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században

Elindult az ArtHungry idei első pályázata, melyre ezúttal hazai tervezőgrafikusok, tipográfusok és betűtervezők munkáit várják a szervezők. Az Arthungry.com 2021-ben úgy döntött, hogy elindítja művészeti kiadványsorozatát, ArtHungry Books néven. Elsőként a tervezőművészeknek szeretnének felületet és lehetőséget biztosítani, hogy alkotásaik az online portfóliójuk mellett exkluzív nyomtatott kiadványokban is megjelenhessenek. A sorozat első része a tipográfiát állítja fókuszba, melybe pályázati kiírás keretein belül nevezhetik be munkáikat a hazai alkotók. A TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című pályázat kuratóriumába ezúttal is nemzetközi szinten elismert szakemberek vállalták el, hogy kiválasztják az utóbbi húsz év legjobb betű-alapú projektjeit.

 TypoHungry

 

A zsűri tagjai:

 - Balla Dóra /  vizuális művész, tervezőgrafikus, a MOME Tervezőgrafika tanszék docense, az AGI tagja
 - Boskovitz Oszkár / Arany Rajzszög-díjas tervezőgrafikus, betűtervező, az Oscarfoundry alapítója, a Magyar Betűtársaság társalapítója
 - Frank Béla / tervezőgrafikus, tipográfus, a Frank Fonts alapítója
 - Halasi Zoltán / tervezőgrafikus, tipográfus, az Art Force Design kreatív igazgatója  
 - Katyi Ádám / tipográfus, tervezőgrafikus, a Hungarumlaut alapítója
 - Kőrös János / tipográfus, tervezőgrafikus, a Halisten Stúdió tagja
 - Kiss Miklós / tervezőgrafikus, designer, képzőművész
 - Szegi Amondó / Arany Rajzszög-díjas tervezőgrafikus, tipográfus, a Fontanatype és a Magyar Betűtársaság társalapítója
 - Tábori-Simon José / tervezőgrafikus, az ArtHungry művészeti vezetője


A pályázatra 2000. január 1. után készült betűtípusokkal, betűcsaládokkal, tipográfiai jelekkel, ligatúrákkal, kalligráfiákkal, graffitikkel, vagy bármilyen tipográfiával kapcsolatos vizuális kompozícióval lehet jelentkezni.

Egy pályázó kötetlen darabszámú projekttel pályázhat.

A pályázatra minden magyar állampolgárságú, 18. életévét betöltött természetes személy vagy Magyarországon bejegyzett jogi személy nevezhet, céges, vagy csoportos pályázatbenyújtásra is van mód.

 

A nevezési időszak 2021. március 8-án indul, március 17-ig tart az early bird kedvezményes időszak, a pályázatot pedig április 11-én zárják le.

 

A felkért zsűri által kiválasztott pályamunkák bekerülnek aTypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című albumba, melynek bemutatóját 2021. tavaszán, egy nagyszabású rendezvény keretein belül tartják. A kiadványban szereplő tipográfiai projektek alkotói az eseményen kapják meg tiszteletpéldányaikat.
A pályázatra benevezett alkotások automatikusan részt vesznek a közönségszavazáson is, melynek hivatalos kihirdetése – a beérkezett szavazatok alapján – szintén a könyvbemutatón történik meg. A legtöbb online szavazatot kapott közönségdíjas pályamű automatikusan bekerül az ArtHungry által kiadott exkluzív albumba és a könyv egy tiszteletpéldánya mellett nyer egy Bang & Olufsen BeoPlay H4 vezeték nélküli prémium fejhallgatót is.

A pályázat hivatalos oldala: http://bit.ly/typohungry
Nevezési részletek: http://bit.ly/typohungry_rules
Nevezési segédlet: https://bit.ly/typohungry_news

A pályázat szakmai partnerei:
Group 42
Fashion Street Gallery
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Grafika szak
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Budapesti Metropolitan Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem – Vizuális Művészeti Intézet, Eger
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége
Graphifest
Arany Rajzszög Társaság

Médiapartnerek:
HYPEANDHYPER
Phenom’enon magazin

Pályázat határidő: