Ugrás a tartalomra

KASSÁK Kortárs Művészeti Díj 2022

A Kassák kortárs művészeti díjat Dr. Argay István orvos és műgyűjtő hozta létre Kassák Lajos szellemiségéhez kapcsolódó művek és projektek létrehozásának ösztönzésére.  Az alapító együttműködő partnerei a pályázatot lebonyolító és a nyertes pályaművet bemutató Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum és az Interart Alapítvány.  

A díjra nyílt felhívás keretében olyan alkotói tervvel lehet pályázni, amely kapcsolódik Kassák Lajos életművéhez, a huszadik századi avantgárd művészet jelenségeihez és tematikus fókuszpontjaihoz, valamint az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdések mai értelmezéséhez.  

A díj értéke
A díj összege bruttó 1,5 millió forint, amit a nyertes pályázó műve létrehozására fordíthat. A pályaművet a Kassák Múzeum mutatja be a díjátadót követő évben, 2023 tavaszán. A kiállítás költségeit a Kassák Múzeum fedezi.
A Kassák kortárs művészeti díj összege nem minősül adómentes jövedelemnek, ennek megfelelően a hatályos jogszabályi előírások szerinti levonásokkal csökkentett összeg kerül kifizetésre. A nyertes pályázónak az Interart Alapítvány fizeti ki a díjat az alapító megbízásából.   

A pályázók köre
A díjra 18. életévüket betöltött kortárs művészek pályázhatnak kiállítás formájában megvalósítható pályaművel.

A pályázat benyújtásának módja  
Jelentkezési szándékát jelezze a kassakdij@pim.hu e-mail címen. A válasz e-mailben megküldjük a Kassák Múzeum által biztosított tárhely linkjét, erre kérjük feltölteni a pályázati anyagot.


A pályázatok leadási határideje: 2022. február 20., 23:59  
A határidő után beérkezett pályázatokat érvénytelennek tekintjük.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

  • Szakmai önéletrajz (.pdf formátumban)
  • Portfólió a bemutatott művek adataival
  • Koncepció: max. 5000 karakter
  • Részletes projektterv
  • A projektterv vizuális prezentációja (.jpeg formátumban, illetve szükség esetén Windows rendszeren lejátszható MP4-ben)
  • Megvalósítási ütemterv
  • Pénzügyi terv  (A pályamű pénzügyi megvalósításának tételes felsorolása. A kiállítás költségeit, ideértve a technikai megvalósítást, üzemeltetést, promóciót, a Szervezők fedezik. A nyertes pályázó viseli a mű létrehozásához kapcsolódó valamennyi költséget, ideértve az anyagok, eszközök beszerzéséhez kapcsolódó kiadásokat.)
  • Pályázói nyilatkozat (Innen letölthető - kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)
  • Adatkezelési tájékoztató elfogadásáról szóló nyilatkozat (Innen letölthető - kérjük, a saját eszközére letöltött másolatban szerkessze, majd a kinyomtatott és aláírt példányt beszkennelve vagy lefotózva csatolja.)


Kérjük, a pályázati anyagot a Szervezőktől e-mailben kapott linkre töltse fel (ld. a Pályázatok benyújtásának módjánál).
Azok a pályamunkák, amelyek nem felelnek meg a pályázati kiírás feltételeinek, érvénytelennek minősülnek. Hiánypótlásra a pályázat beadási határideje után nincs mód.

 

A zsűri tagjai 2022-ben:

Andrási Gábor művészettörténész
Csatlós Judit muzeológus, kurátor
Kertész László művészettörténész
Kopeczky Róna kurátor
Rockenbauer Zoltán művészettörténész

 

Határidők

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. február 20., 23:59
A szűkített listára jutott pályázók kihirdetése és értesítése: 2022. március 21-ig.
Díjátadó rendezvény: 2022. április 13., szerda 18:00
A pályázatok elbírálására vonatkozó döntést, a szűkített listára jutók névsorát a Kassák Múzeum weboldalán és közösségi média felületein tesszük közzé.
A nyertesnek a díjátadót követő évben kell megvalósítania művét, melyet  2023. tavaszán mutat be a Kassák Múzeum egy időszaki kiállítás keretében.

Részletes pályázati kiírás:

https://www.kassakmuzeum.hu/index.php?p=onlinemuzeum&id=776


További információ:

A Pályázati felhívással kapcsolatos kérdéseket a kassakdij@pim.hu e-mail címen várjuk.

Pályázat határidő: