Ugrás a tartalomra

Felvételi felhívás DLA képzésre

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola
Felvételi felhívás DLA képzésre
a 2015/2016-os tanévre
A változás jogát fenntartjuk! Kérjük a frissített információkat nyomon követni!

 

Doktori Iskolánkról áttekintő adatok találhatókaz Országos Doktori Tanács adatbázisában: www.doktori.hu

 

Figyelem! Jelentkezéseket a 2015/2016-os tanévre csak az alább megjelenített témavezetőkhöz lehet benyújtani! Kérjük, alaposan tanulmányozza át a felvételi felhívás szövegét A szöveg végén találhatók a letölthető űrlapok!

 

 

 

I. Felvétel a képzőművészeti témákra

A PTE Művészeti Kar Doktori Iskola képzőművészet és zeneművészet területen hirdet felvételt gyakorlati (művészi) és elméleti kutatómunkát végző képzőművészek és zeneművészek számára doktori ( Doctor of Liberal Arts) képzésre.
A doktori (DLA) képzés keretén belül jelentkezni lehet nappali ösztöndíjas, valamint nappali önköltséges képzésre. Mindkét képzési fajta időtartama hat szemeszter (36 hónap). Képzőművészeknél a nappali, ösztöndíjas képzésben kötelező a képzés min. 50 %-át Pécsett, az iskola által biztosított műteremben tölteni. Aki az itt tartózkodást nem tudja vállalni, kérjük a költségtérítéses formát jelölje meg.
A nappali képzésben résztvevő hallgatók doktori ösztöndíjban részesülnek (100.555Ft/hó 36 hónapos időszakra).
A költségtérítés díja 240.000 Ft
EU tagországok magyar hallgatói pályázhatják a magyarországi ösztöndíjat. Nem EU állampolgárok képzése csak önköltséges lehet.

A 2015/2016-os tanévre jelentkezni a képzőművészeti és zeneművészeti DLA képzésre, a a következő témavezetőkhöz, az alábbi témákkal lehet:
 

Képzőművészet:

 

Nyilas Márta:
Téma: festészet
A technika és a tematika köztudottan szerves kapcsolatának folyamatos egymásra hatásának kutatása a valódi művészi produktum létrehozásában.
Az anyag személyes, érzéki használatán alapuló kísérletezések egy szuverén képi valóság megteremtésében.
A festői gondolkodás sokoldalúságának érvényesítése síkban és térben (installatív-festészet/objekt).
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: marta@art.pte.hu

 

Somody Péter:
Téma: festészet
Festészet és a festészet közvetlen határterületeinek, kiterjedésének kutatása.
Kapcsolatok felfedése a klasszikus alapokon nyugvó festészet és más médiumokhoz tartozó területek, mint pl. a videó-művészet, tárgy-művészet, a „mozgó" művészet festészeti kihatásaival.
A műtárgy autonóm léte, a művek szellemi és fizikai szerkezete, struktúrája a festészet területén, illetve annak határterületein.
A kiterjesztett festészet és annak materiális lehetőségei, áthallásai más
műfajokkal. A kép prezentációjának problematikája.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: somody@gmx.net

 

Valkó László:
Téma: festészet
A modern képalkotó médiumok és technikák kulturális befolyása a képzőművészetre, és közvetlen, vagy közvetett hatása a képalkotásra, és az egyéni programokkal sokrétű formákkal és stílusokkal gazdagítva illetve tágítva a festészet határait. Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: valkol@t-online.hu

 

Hegyi Csaba:
Téma: festészet
A modern és a jelenkori művészet kapcsolata az antik, a népvándorlás kori és a keresztény európai festészet, művészet történetével. A festészet anyagainak, elemeinek, kifejezőeszközeinek szimbolikus jelentéstulajdonításai. A festészet kapcsolata más műfajokkal és tudományokkal (például: rajz, szobrászat, konstrukciók, játékok, ideogrammák, ornamentika, népi díszítőművészet, antropológia, matematika). A személyes alkotói út helye a magyar és az európai művészet összefüggésében.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: hegyics@art.pte.hu

 

Nemes Csaba
Téma: Társadalomkritika, intézménykritika, aktivizmus
Olyan doktoranduszok jelentkezésére számítok elsősorban, akik reflektíven viszonyulnak a körülöttünk zajló társadalmi eseményekre, legyen az általános érvényű nemzetközi folyamat (pl.: globalizációkritika, fenntartható fejlődés, környezetvédelem, stb.), vagy lokális közösségeket érintő probléma (pl.: szegregáció, mélyszegénység, stb.).
Az utóbbi években itthon is megerősödni látszik az a társadalomkritikus művészetszemlélet, amely fontosnak tartja a művész elkötelezett társadalmi szerepvállalását, azt a kritikai attitűdöt, amely témájának tekinti azokat a hétköznapi vagy akár egyetemes érvényű kérdéseket, amelyek a közvéleményt is egyaránt foglakoztatják.
A kutatási témák a jelentkezők érdeklődési területének megfelelően egyénre szabottak illetve műfajilag teljes mértékben szabadok.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: nemes.csaba@gmail.com

 

Ernszt András
Téma: Festészet
Adatlap feltöltés alatt…
Elérhetőség: ernszt@mailbox.hu

 

Gerendy Jenő
Téma: A képzőművészet és a tervezőgrafika határterületei.
Kapcsolódási pontok, integratívitás a tervezőgrafika és a kortárs képzőművészet képalkotási tendenciái között. A képzőművészet és a tervezőművészet interdiszciplináris folyamatainak, technológiai fejlődésének összehasonlítása és mindezek lehetséges kölcsönhatásainak vizsgálata.
A tervezőgrafika határterületeinek kutatása, új kifejezésmódok keresése, és az eredmények alkalmazása a vizuális kommunikáció gyakorlatában és / vagy műalkotások létrehozásában.
Néhány feldolgozható téma:
• a vizuális kommunikáció, mint alkotói médium
• infodesign és képzőművészet
• képalkotó tipográfia
• képgrafikai és fotó eljárások tervezőgrafikai „újrahasznosítása”
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: gerendy@art.pte.hu

 

Szijártó Zsolt:
Téma: Átalakuló medialitás – kulturális fordulat – változó művészet-felfogás
Az utóbbi évtizedben a kommunikációs technológiák radikális átalakulása számos ponton megváltoztatta a művészet hagyományos felfogását, esztétikai nézetrendszerét, intézményi kereteit. A művészeti gyakorlatok hagyományosan a médium-fogalom körül szerveződő felosztását (festészet, szobrászat, film) az új médiumok, a digitalizáció jelentkezése kérdőjelezte meg, míg a művészet körüli intézményrendszer átalakulása egybeesik a későmodern társadalmak nyilvánosságának megváltozásával (a „látványosság társadalma”, „élménytársadalom”, stb.). Ezek a változások természetesen nem hagyták érintetlenül a művészettel foglalkozó tudományágakat sem: a médiaelmélet, a vizuális kultúra kutatása, a kultúratudomány által jellemezhető területen egyre nagyobb számban jelennek meg olyan izgalmas kérdésfelvetések, amelyek megpróbálnak számot vetni a művészetek szerepével a megváltozott mediális, kulturális és társadalmi feltételek között. Olyan doktoranduszok jelentkezését várom, akik művészeti praxisukban reflektálnak ezekre a társadalmi-kulturális-mediális változásokra. A kutatási témák a jelentkezők érdeklődésének megfelelően egyénre szabottak. Előzetes megbeszélés alapján más téma is kutatható.
Elérhetőség: szijas@commonline.hu

 

Timár Katalin:
Téma: képzőművészet
• performativitás
• művészeti kutatás (artistic research)
• változó művészetfogalom
• interdiszciplináris módszertanok
• kritikai művészet
A kutatási témák a jelentkezők érdeklődési körének megfelelően egyénre szabottak. Megbeszélés alapján más téma is kutatható.
Elérhetőség: timar.katalin@art.pte.hu

 

Colin Foster
Téma: szobrászat és természet művészet
Virtuális és valódi terek.
Ezt értelmezhetjük úgy, mint valódi fizikai szobrászati tárgyi terek és ezek tárgyi világának elhelyezkedése az épített vagy természeti környezetben, de lehet úgy is érteni, mint társadalmi tér vagy akár virtuális, a számítástechnika által létrejött régi új terek. Az egyéni kutatási programon alapszik az elfogadott téma, valamint a doktorandusz mester szakmai kapcsolatán.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: colin@art.pte.hu

 

Gaál Tamás
Téma: szobrászat
Szobrászati témák megjelenítése háromdimenziós tárgyiasult művekben vagy a téri jelenségekre utaló megfogalmazások más médiumban.
A hallgató személyes közeg-tér tapasztalatainak közvetítése munkáiban.
Kortárs és klasszikus szoborművek vizsgálata tekintettel az aktuális megjelenítésekre a hallgató kutatási témájához kapcsolódóan.
A szobrászat aktuálisan alkalmazott technológiáinak felhasználhatósága, az anyag karakterét követő színezés és az ipari technológiák alkalmazása a fémszobrászatban.
Megbeszélés alapján más téma is kutatható.
Elérhetőség: tamsemil1@gmail.com

 

Nagy Márta:
Téma: Szobrászat
A kerámia anyagok és technológiák kifejezésbeli sajátosságai a szobrászat területén.
Egyéni szobrászi nyelv kialakítása a kerámia anyagok és technológiák széles skálájának használatával, különös figyelemmel a kerámia anyagok tulajdonságaiból, megjelenéséből adódó sajátos kifejezésbeli lehetőségekre. A művek léptéke az intim mérettől az építészeti léptékű munkák létrehozásáig terjedhet.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: nagymarta@art.pte.hu

 

Fusz György:
Téma: Szobrászat
Az épített tér és műtárgy kapcsolata. A szobrászati tér, alkalmazott szobrászat az épített térben. Plasztikai kifejezésmódok és lehetőségek, új anyagok, technológiák kutatása. A tér karakterének, funkciójának vizsgálata a műalkotások szempontjából. A kerámia, a porcelán, a beton, az üveg felhasználása.
Az ökológiai szemléletmód, az organikus szobrászat alkalmazása az épített térben.
Megbeszélés alapján más téma is kutatható.
Elérhetőség: fusz.gyorgy@art.pte.hu

 

Deli Ágnes:
Téma: szobrászat, installáció, tájművészet

• A jelenkori térformálás hangsúlyeltolódásai az
építészet-szobrászat viszonylatában. Egymásra hatásuk vizsgálata
akár egyes személyiségek munkásságának elemzésén keresztül.
• Állandóság és ideiglenesség öszevetése szobrászat, építészet-természet művészet, installáció.
• Fenntarthatóság, újrahasznosítás, 21. századi technikai lehetőségek -gondolkodás-és munkamódszer megjelenése és alkalmazása
a művészetben.
• A feloldódó műfaji határterületek vizsgálata, pl. design-képzőművészet viszonylatában.
• Helyspecifikus művek, alkotások a köztereken, kortárs tendenciák.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.

 Elérhetőség: agnesdeli11@gmail.com

 

Zeneművészet

 

Vidovszky László
Téma: Hangzó műtárgyak (zene és vizualitás)
Elméleti és gyakorlati munka: hangzó műtárgyak, sík és térbeli
szerkezetek létrehozása és/vagy zenei folyamatok vizualizálása. A
jelölt zenei vagy képzőművészeti tárgyú programmal jelentkezik, mely
a két művészeti ág egyenrangú alkalmazását kívánja kutatni.
Mindkét esetben egy választott társtémavezetővel együtt dolgoznak a
kutatásokon és a mestermunkán.
Néhány feldolgozható kérdés:
• műtárgyak akusztikus használata;
• képzőművészeti anyagok és technikák hangzó alkalmazása
• zenei jelenségek képi átalakítása
• a látás és a hallás egyidejű eseményeinek(jelenségeinek)
használata, a közös érzékelés hatásmechanizmusainak a vizsgálata.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: vidovszky.laszlo@gmail.com

 

Király Csaba
Téma: Improvizáció
Billentyűsöknek, elsősorban orgonisták és zongoristák számára.
Az improvizáció hatékony elsajátításának folyamata, a spontán rögtönzési- és a tudatos szerkesztési készség fejlesztésének lehetőségei, szintjei. Az interpretáció, az improvizáció és a zeneszerzés egymásra hatásának kutatása.
Néhány feldolgozható téma:
• Kötöttség és szabadság, vezérelvek alkalmazása, építkezés, tonális és atonális gondolkodás, hangzásrendszerek alkalmazása
• Improvizálás különböző stílusokban a zenei hagyományok alapján, tágabb és szűkebb értelemben vett stílusértelmezés
• Szóló és csoportos improvizálás: vezérelvek összehangolása, alkalmazkodó magatartás, zenei párbeszéd, kommunikáció
• Az inspiráció, a tudatosság,  a képzelőerő szerepe az improvizációban, kompozíciós törekvések, a kreativitás minőségi ismérvei, a művészi improvizáció
• Az improvizáció gyakorlati alkalmazása az oktatásban - az improvizálási készség fejleszthetőségének bizonyítékai egy elismert, publikált módszertan alapján
• Kreatív gondolkodás a nagy improvizátorok interpretációiban – elemzés hangfelvételek és/vagy lejegyzett kották alapján
A témák szűkíthetők egy-egy konkrét területre koncentrálva. Kívánatos, hogy a jelölt – kutatási munkája során – figyelembe vegye a választott billentyűs hangszer hangzásából, működési elvéből és történeti hagyományaiból eredő specifikumokat.
Elméleti munka: a választott téma elméleti alapjainak kutatása a rendelkezésre álló szakirodalom alapján. Gyakorlati munka: a témához kapcsolt kísérletek gyakorlati alkalmazása, meghatározott zenei szempontokra történő improvizációk, kapcsolódó kompozíciók készítése.
A jelölt doktori koncert programjában csak a választott témával kapcsolatos improvizációk szerepelhetnek.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: csabakir@t-email.hu

 

Bánfalvi Béla
Téma: A vonós hangszerek és alkalmazásuk
• A vonós hangszerek fejlődése a középkortól a XX. századig
• A zenei előadásmód változásai a XIX. és a XX. században
• Kadencia írása és átiratok készítése.
• Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: turul10@gmail.com

 

Drahos Béla
Téma: Fúvós hangszerek
A klasszikus fuvolahang fejlődése a különböző zenei korszakok tükrében, a hangszer folyamatos tökéletesedésének figyelembe vételével (Miként tudjuk visszaidézni régebbi korok fuvolahangját mai, modern hangszerünkön?)
• A fafúvós hangszerek szerepe a szimfonikus zenekarban (tradíciók, hangszerfejlődés, a zenekari hangzás változása a barokk kortól napjainkig)
• W. A. Mozart fuvolaversenyeinek elemzése (a legfrissebb kutatásokat alapul véve), valamint kadencia készítése, a kornak megfelelő stílusjegyeket alkalmazva
• II. Nagy Frigyes szerepe a fuvola történetében 
• Kadencia írása és átiratok készítése.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: beladrahos@freemail.hu,

 

Farkas István Péter
Téma: Fúvós hangszerek
• Fúvós hangszerek. A hangszerek szimbolikus jelentése a művészetben és szerepe a társadalomban (zene - képzőművészet - irodalom kölcsönhatásai a különböző korokban)
• A fúvós hangszerek szerepe a különböző történelmi korszakok kultúrájában
• A fúvós hangszerek megjelenése a zenekari kultúrában
• Kadencia írása és átiratok készítése.
Megbeszélés alapján más egyéb téma is kutatható.
Elérhetőség: farkasistvanpeter@yahoo.com

 

Lakner Tamás:
Téma: zeneművészet
A népzene, a vers és zene kapcsolata a polifónia és a harmóniai szerkesztés jellegzetességei, hangkészletek, korszerű megoldások a magyarországi vokális zeneirodalomban.
Megbeszélés alapján más téma is kutatható
Elérhetőség: dekan@art.pte.hu

 

Keresztes Nóra:
Téma: Zeneművészet, Zeneelmélet, A tonális rendszerek változásai
Adatlap feltöltés alatt…
Megbeszélés alapján más téma is kutatható
Elérhetőség: keresztesn@art.pte.hu

 

 

 

A jelentkezés feltételei (lásd Kitöltési Útmutató):
1. jelentkezési lap (letöltés a felhívás legvégén található)
2. egyetemi diploma másolata
3. a szakterülethez kapcsolódó, középfokú nyelvismeret igazolása, államilag akkreditált vagy azzal hitelesített módon egyenértékű középfokú komplex („C” típusú/komplex ) nyelvvizsga. Lásd: www.nyak.hu
4. szakmai önéletrajz (kiállítások, koncertek és egyéb közleményértékű tevékenység, publikációk jegyzékével)
5. a képzőművészeti/zeneművészeti tevékenység dokumentációja (fotó/hanganyag-dokumentáció)
6. egyéni munkaprogram, kutatási terv (a képzés hat félévét átfogó szakmai és tudományos, művészi kutatási program) Formája: 12 pontos Times New Roman betűtípus , sorkizárt, másfeles sortáv minimum 4 oldal, oldalak oldalszámozva, a szöveg végén bibliográfiával ellátva.
7. a felvételi díj befizetését igazoló csekk (9 000 Ft) másolat.

Kérjük, hogy a jelentkezők vegyék fel személyesen a kapcsolatot a választott program témavezetőjével legkésőbb 2015. április 30-ig.  A találkozóra hozzanak magukkal min. 6 eredeti műalkotást, valamint portfóliót, hangfelvételt, egyéb dokumentációt művészi tevékenységükről. A jelentkezők a konzultáció után az Elfogadó nyilatkozatot a témát hirdető, választott témavezetőnek adják le.
A bemutatkozások alapján a Témavezetők ezen lap aláírásával igazolják, hogy hozzájárulnak a felvételi pályázat beadásához. A Doktori Iroda ez alapján küld értesítést a felvételivel kapcsolatos további teendőkről.
Abban az esetben, ha a személyes találkozó az előírt időben nem történik meg, valamint a nyilatkozat nem kerül a Doktori Irodába, a jelentkezést a PTE MK Doktori Iskolának nem áll módjában elfogadni. 
FONTOS! Egy témavezető legfeljebb 2 ösztöndíjas jelentkezőt fogadhat el!!

A felvételi eljárás díját csekken lehet befizetni, melyet a Doktori Iskola küld az arra jogosultaknak.
További információ a témavezetőknél megadott e-mail címeken, illetve a Doktori Irodában Zábrádi Mariann tudományos titkárnál:

E-mail: zabradi.mariann@art.pte.hu
Jelentkezési lap és Elfogadó nyilatkozat letölthető a képzés honlapjáról:
http://art.pte.hu/doktori_iskola/letoltheto_dokumentumok

A határidőn túl érkező, valamint a hiányos pályázatokat a felvételi szakbizottság nem értékeli.
A felvételi pályázatokat kérjük 2015. május 27-ig  (beérkezés dátuma!!!)
7 példányban az 1–7 pontokkal megjelölt feltételek összefűzve – műanyag SÍNBE a Doktori Irodánkba eljuttatni.
Az 5. pont: fotó, hanganyag, egyéb dokumentációt csak 1 példányban szükséges, melyet a felvételi vizsga után visszaadunk, ha a Jelölt kéri.
A pályázatot kérjük 2015. május 27-ig csatolt pdf fájlban (Az egész pályázat egy darab pdf, nem külön a dokumenumok!!!!) e-mailben is eljuttatni az alábbi címre:
E-mailen:
zabradi.mariann@art.pte.hu
Postán:
PTE Művészeti Kar
Doktori Iskola
7630 PÉCS, Zsolnay Vilmos út 16.

A szóbeli felvételi eljárás időpontjáról a jelentkezőket e-mailben értesítjük, várható időpontja 2015. június.
A szóbeli felvételi vizsgán a jelentkezőnek be kell mutatnia a felvételi pályázathoz másolatban csatolt dokumentumok eredetijét: egyetemi diplomát, nyelvvizsga bizonyítványt. A képzőművész felvételizők limitált méretű, hordozható nagyságú eredeti műve(eke)t is magukkal hozhatnak, a zeneművészek hangszerüket, valamint három a Témavezetővel egyeztetet előadandó művet és annak kottáját 2 példányban.

A felvételi vizsga értékelése a DLA-szabályzatban megadott módon történik, külön értesítést küldünk a részletekről.
 

Tájékoztatás a pályázat összeállításához és pályázati adatlap kitöltési útmutató

A pályázatokat kötelezően 6 példányban kérjük benyújtani, hogy a Felvételi Bizottság tagjai kézhez kaphassák azokat. Amennyiben nem érkezik be a megfelelő példányszám, úgy a pályázat érvénytelennek minősül. Kérjük az anyagokat megfelelő módon összefűzni (műanyag sín, nem spirál az esetleges további sokszorosítás miatt)

A pályázat fedő lapján a következő adatok szerepeljenek: 
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola
Pályázat DLA képzésre 2015/2016-os tanév
név
művészeti terület
választott témavezető neve

Adatlap kitöltése:
1.    A jelentkezési adatlapot kizárólag számítógépen kitöltve majd kinyomtatva fogadjuk el. Az olvashatatlan vagy hiányosan kitöltött adatlapokat nem tudjuk elfogadni. Abban az esetben, ha nincs megjelölve, aláhúzva a választott PROGRAM vagy a KÉPZÉSI FORMA, a pályázat szintén érvénytelennek minősül.
2.    Doktori képzésre jelentkezéshez előfeltételként kizárólag egyetemi diploma/Master fokozatú diploma fogadható el, főiskolai/Bachelor képesítést nyújtó diploma nem.
3.    A szakterülethez kapcsolódó, középfokú, államilag akkreditált vagy azzal hitelesítetten egyenértékű komplex nyelvvizsgát fogadunk el a felvételihez.
4.    Részletes szakmai életrajz
5.    PORTFOLIÓ: kizárólag nyomtatott (NEM elektronikus CD) verziót fogadunk el 1 példányban. A portfolió fedőlapján olvashatóan szerepeljen a jelölt neve. A fotók, printek mellett a következő adatokat kérjük kötelezően feltüntetni: a mű címe, dátum, technika, méret.
6.    Egyéni munkaprogram: a 6 félévre lebontott munkaprogramot, kutatási témát a jelölt egyeztesse a választott témavezetővel, majd az elfogadott és jóváhagyott dokumentumot tegye a pályázatba.
7.    Felvételi csekk másolatát kérjük csatolni. A csekket kizárólag az elfogadó nyilatkozat beérkezését követően postázzuk.

http://art.pte.hu/doktori_iskola/letoltheto_dokumentumok
Felvételi jelentkezési lap 2015
Elfogadó nyilatkozat felvételihez 2015

Pályázat határidő: