Ugrás a tartalomra

Elhunyt Horváth Dénes festőművész

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Horváth Dénes, egykori oktatónk életének 78. évében elhunyt.

 

Horváth Dénes alkotóterülete a képgrafika, festészet, fotó, színdinamikai játékok tervezése, városképi színtervezés volt.Szakmai tevékenysége ezeken kívül a közoktatásra, közművelődésre, tanárképzésre, vizuális kísérletekre, kutatásokra terjedt ki. 1960 és 1964 között a Pécsi Tanárképző Főiskolán diplomázott matematika-rajz szakos tanárként, majd elvégezte az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar filozófia szakát is. 1971-től 1996-ig a Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Kar Rajz Tanszékének volt az oktatója.

 

A tanszék, mint vizuális műhely országos szintű kutatásokhoz kapcsolódott. Ebbe a munkába bevonta hallgatóit is, létrehozta a Színdinamikai Tudományos Diákkört, amely több mint húsz éven át működött. Vezető oktatóként részt vett az egyetemi szintű rajztanárképzés szervezésében. A 90-es években egy egyedülálló színdinamikai laboratóriumot hozott létre. A Magyar Tudományos Akadémia Vizuális Kultúrakutató Bizottságának a tagjaként, 1976-ban és 1980-ban megkapta az Akadémia elnökének Kutatási Nívódíját. Dolgozott az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottságában, nemzetközi szimpóziumain több alkalommal tartott a színdinamikával, illetve művészetelmélettel kapcsolatos előadásokat.

 

2018-ban Karunk publikálta gyermekrajzokról írott, "Teremtő ábrázolás - A térábrázolás genezise gyermekrajzokban" című könyvét és tervezte ennek folytatását is "A színek bolygórendszere" címmel, amely már nem készülhetett el.

 

Családjának, szeretteinek, tanítványainak fájdalmában osztozva búcsúzunk egykori kollégánktól.

 

 

PTE MK Képzőművészeti Intézet