Ugrás a tartalomra

ZENÉLŐ ZSOLNAY 5.

Az esemény ideje:   -  
Koncerthelyszín: PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenyterem - Pécs, Zsolnay Negyed E22 épület 3. emelet

Online jegyvásárlás: www.jegymester.hu
Személyes jegyvásárlás: a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain
– Zsolnay Kulturális Negyed
Látogatóközpont
Infopont & Shop a Boltok utcája végén
Vendégház recepció
– Művészetek és Irodalom Háza
– KultURÁN Infopont (Pécs, Ybl Miklós u. 7/2.)
– Kodály Központ jegypénztár

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar koncertje
Vezényel: Major Andás

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO)
a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt hallgatói, a PTE egyéb karai és Pécs város tehetséges muzsikusai összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben. A zenekar megalakulásával emlékezni kíván a zenekedvelő és zeneművelő Zsolnay Vilmosra és családjára, valamint az elődökre, a Zsolnay gyár fúvószenekarára.
A zenekar repertoárjában magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek találhatók. Célja a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, a közönséggel való megismertetése hangversenyek és hangfelvételek útján. Az együttes 2019-ben a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon (21st International Festival of Wind Orchestras Prague) a kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációját tudhatja magáénak, valamint a teljes verseny legjobb zenekarának a díját, azaz a nagydíjat is megkapta.
 
 


Major András
zenei tanulmányait trombitásként Budai Attilánál kezdte, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Veszprémben. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán trombitatanár, kamaraművész diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán elvégezte a karmester, fúvóskarnagy képzést is. 2002 óta a Kaposvár Helyőrségi Zenekar tagja, 2008 óta karmestere őrnagyi fokozatban. A karmesteri beosztását megelőzően is már vezető szerepet vállalt a Helyőrségi Zenekar szakmai irányvonalának mutatásában. Hangszereléseivel, szakalaki koreográfiákkal egyéni arculatot teremtett a zenekarnak, mely a mai napig meghatározó.
Szívesen komponál saját műveket, különösen, ha ezt zenekarainak teheti meg. Így született meg a „KF” Koncertinduló, a Sírva vígad a magyar című darab, valamint az Espressivo című alkotása gordonkára és zongorára. Több mint száz zenekari hangszerelés fűződik a nevéhez, ezáltal változatos repertoárt biztosít a koncertek alkalmával együttesének.
Alapító tagja a Kaposvári Szimfonikus Zenekarnak, melyben aktív szerepet vállalt, emellett felkérték a Kaposvári Csiky Gergely Színház zenekari tagjának is.
Munkáját az elmúlt években több díjjal jutalmazták: Karmesteri különdíj, Alkotói díj, 5 nemzetközi első, illetve Grand Prix díj, 8 hazai szervezésű regionális és megyei versenyen első illetve kiemelt első díj, Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesterétől Dicsérő oklevél szakmai munkájáért. Somogy Megye Közgyűlése Somogy Polgáraiért Díjat adományozott számára 2016-ban a Somogy polgárai érdekében végzett kiemelkedő munkáért. 2017-ben a Város napján megkapta a Kaposvár Városért díjat.
Major András fontosnak tartja a hagyományok ápolását, és azt a munkát folytatni, melyet az elődök elkezdtek. Kiemelten fontos terület napjainkban a tehetséggondozás, a felnövekvő nemzedék tudatos nevelése, hangszeres tudásának fejlesztése, értékrendszerének kialakítása együtt zenei ízlés formálásával. Olyan célok megtalálása a feladat, mely reálisan megvalósítható, mégis túllép a megszokott programokon, és az újdonság varázsával hat az előadókra és a közönségre egyaránt.


A PTE ZsWO alapítói, szakmai partnerei és támogatói: Pécsi Tudományegyetem, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Editio Musica Budapest
Jegyár: Belépőjegy: 1000 Ft., Családi jegy: 2500 Ft, Nyugdíjas jegy: 500 Ft
Kamarakoncert-sorozat