Ugrás a tartalomra

"Hagyd megtörténni a dolgokat" - kiállítás a buapesti Átkelő Galériában

Az esemény ideje:   -  
Helyszín: Átkelő Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

A kiállító művészek: Fehér Anita, Heinrich Attila, Ligeti Borbála, Tóka Attila

A kiállítást megnyitja: Fenyvesi Orsolya költő

A pécsi Fogd a Kezem Alapítvány évtizedek óta kiemelt figyelmet fordít az intellektuális akadályozottsággal élők művészeti tevékenységére, számos kollaborációban és projektben vesznek részt. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben, Hegyi Csaba és Zsin Bence festőművészek vezetésével, Art Brut integrált szemináriumot indítottak 2015-ben, amely azóta is töretlenül folyik. A jelenleg bemutatásra kerülő munkák nagy része az Art brut szemináriumon készült.

A Ludwig Múzeum és a Collaborative Arts Partnership Programme - Művészeti Együttműködési Program keretein belül valósult meg Zsin Bence festőművész vezetésével az Úszó ház projekt, amelyet az alapítvány fiataljai, hátrányos helyzetű általános iskolások, leendő képzőművészek, egyetemi hallgatók és oktatók közösen terveztek és alkottak meg, amely a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum a Közös Ügyeink – Együttműködésen alapuló művészeti projektek című kiállításán debütált.

Fehér Anita az Art Brut integrált szemináriumon kezdett el festeni. Nonfiguratív munkáira jellemző az expresszív festészeti technikák használata. A festékanyagot vastagon, energikusan viszi fel a felületre, a folyamatot, a gesztust és a színek erejét hangsúlyozva.

Heinrich Attila képei a számára megkapó tárgyakat, állatokat és ünnepeket ábrázolják: régimódi autókat, tömegközlekedési eszközöket, néhány háztartási eszközt: kávéfőzőt, órát, izzósort, kapcsolókat. Egyik kedvenc tárgya egy hajvasaló. Amíg születésnapjára megkapta, rendszeresen elzarándokolt a bolthoz, hogy a kirakatban szemlélhesse. Ezeket a témákat évente több százszor lerajzolja.

Tóka Attila állatai egyszerre monolit őslények, szeretett háziállatok és játékos-melankolikus háztömbök. Állandó figuráihoz makacsul ragaszkodik, mert kimeríthetetlen variációs lehetőséget jelentenek számára.

Ligeti Borbála világos árnyalatú festményei a mindennapi életet, vidéki tájakat, állatokat és embereket ábrázolják. A képek jellemzője a nosztalgia, a harmónia keresése, a személyesség és környezet aprólékos megismerésére irányuló szándék.