Ugrás a tartalomra

Pannónia Ösztöndíjprogram - oktatói pályázati felhívás 2024/25

Pályázati felhívás a 2024/2025-ös tanévre oktatói mobilitás megvalósítására a PTE külföldi partneregyetemein

 

A Tempus Közalapítvány Kuratóriuma jóváhagyta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Pannónia Ösztöndíjprogram intézményi pályázatát, annak érdekében, hogy a modellváltott intézmények hallgatói, oktatói, dolgozói számára is folyamatosan biztosított legyen a nemzetközi együttműködésekben való részvétel.

A PTE a 2024/2025-ös tanévre oktatói és kutatói ösztöndíjakat hirdet meg, a tervezett oktatói és kutatói tevékenységek megvalósítási időtartama:

2024. november 1. – 2025. július 15.

Fontos! A pályázás folyamatos, azaz az egész tanévben lehet pályázatot beadni az alábbi kitétellel: A pályázat leadásának határideje az adott hónap vége, a pályázat megvalósítása leghamarabb az azt követő második hónap elejétől lehetséges (pl. szeptember 30-ai beadás esetén a mobilitás időszaka november 1-jétől tervezhető).

Kérjük, hogy az intézményi célok elérésének támogatása érdekében a pályázat benyújtása lehetőség szerint december 31-ig valósuljon meg. 

1.Oktatási célú munkatársi mobilitás

Oktatási célú munkatársi mobilitásnak minősülnek az olyan oktatási céllal megvalósított, külföldre irányuló, intézményközi megállapodáson alapuló munkatársi mobilitások, melynek időtartama minimum 2, maximum 60 nap. A javasolt oktatói mobilitási időszak 5-7 munkanap.

Külföldi felsőoktatási partnerintézményben töltött oktatási célú mobilitás esetén az érintett munkatárs egy felsőoktatási partnerintézménynél végezhet oktatói tevékenységet bármilyen tanulmányi területen. (Benyújtható több pályázat is egy félévre vagy tanévre, de egy elnyert adott ösztöndíjjal csak egy adott intézménybe lehet kiutazni!)

Az oktatási célú mobilitás kiterjedhet a konferenciákon való aktív részvételre is amennyiben a részvétel aktív hozzájárulást jelent a konferencia szakmai tartalmához vagy lebonyolításához, vagyis a munkatárs pl. előadást vagy műhelymunkát tart az adott konferencia keretein belül. Kizárólag résztvevőként történő megjelenés a konferenciákon nem támogatható! Elfogadott absztrakt esetén vagy aktív tevékenységre (pl. workshop moderálás, adott prezentációs szekció vezetése stb.) felkérő levél birtokában javasoljuk a pályázat beadását.

A mobilitási megállapodásban rögzíteni szükséges a tervezett tevékenységet a konferenciarészvétel esetén is, valamint a beszámolóban nyilatkozni kell azok teljesüléséről.

2. Kutatási célú mobilitás 

A kutatási célú mobilitás új elem a mobilitási palettán, amelynek célja, hogy elősegítse a felsőoktatási intézmények hallgatóinak, oktatóinak és kutatóinak tudományos előmenetelét, a kortárs ismeretek elsajátítását, új eredmények születését és a nemzetközi kutatási együttműködések építését. Időtartama minimum 2, maximum 60 nap. A javasolt mobilitási időszak 5-7 munkanap.

3. A kutatási célú munkatársi mobilitás feltételei oktatók, kutatók esetében

  • Az oktató/kutató tanszékvezetője/intézetvezetője/tudományos ügyekért felelős vezetője által aláírt támogató nyilatkozat szükséges a kutatói ösztöndíj pályázásához.

  • Az ösztöndíjas időszakot követően az oktatónak/kutatónak beszámolót kell készítenie, amely tartalmazza a mobilitási időszak tevékenységeit, eredményeit. A beszámolót az oktató/ intézetvezetője/tudományos ügyekért felelős vezetője fogadja el.

  • A kutatási célú ösztöndíjhoz kötött mobilitási megállapodásban rögzíteni szükséges a mobilitás alatt tervezett tevékenységeket és elérendő eredményeket.

4. Pályázat benyújtására való jogosultság feltételei

  • A PTE-vel munkaviszonyban álló és oktatási tevékenységet ellátó munkatárs. (félállásban alkalmazott vagy megbízási szerződéssel rendelkező oktató is jogosult)

  • Magyar állampolgár, vagy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező munkatárs.

  • A munkavállaló közvetlen vezetője a mobilitást támogatja.

5. Pénzügyi feltételek

Az utazást, biztosítást, szállásfoglalást illetőleg a kiutazó oktatónak/ munkatársnak magának kell intéznie, és az ezzel kapcsolatos költségek is őt terhelik. Ezen költségekhez az ösztöndíj szabadon felhasználható, de az ösztöndíj csak hozzájárulás a mobilitáshoz, a teljes költséget nem feltétlen fedezi.

6. Célországok és országcsoportok

Az igényelhető támogatási összeg függ a mobilitások célországától. A célországok az alábbi országcsoportokba kerültek besorolásra.

Országcsoport

Célországok

I. országcsoport

Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Cook-szigetek, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Feröer-szigetek, Fidzsi, Finnország, Franciaország, Hollandia, Hongkong, Írország, Izland, Izrael, Japán, Kanada, Kelet-Timor, Kiribati, Liechtenstein, Luxemburg, Makaó, Marshall-szigetek, Mikronézia, Monaco, Nauru, Németország, Niue, Norvégia, Palau, Pápua Új-Guinea, Salamonszigetek, San Marino, Svájc, Svédország, Szamoa, Szingapúr, Tajvan, Tonga, Tuvalu, Új-Zéland, Vanuatu

II. országcsoport

Afganisztán, Banglades, Belarusz, Bhután, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Észtország, Georgia, Görögország, Horvátország, Irak, Jemen, Kambodzsa, Kína, Kirgizisztán, Koszovó, Laosz, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Maldív-szigetek, Málta, Mianmar, Moldova, Montenegró, Nepál, Olaszország, Oroszország, Örményország, Örményország, Pakisztán, Portugália, Románia, Spanyolország, Srí Lanka, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Üzbegisztán

III. országcsoport

Albánia, Algéria, Angola, Antigua és Barbuda, Argentína, Azerbajdzsán, Bahamaszigetek, Bahrein, Barbados, Belize, Benin, Bolívia, Botswana, Brazília, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Chile, Comore-szigetek, Costa Rica, Csád, Dél-Afrika, Dél-Szudán, Dominika, Dominikai Köztársaság, Dzsibuti, Ecuador, Egyenlítői-Guinea, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, El Salvador, Elefántcsontpart, Eritrea, Etiópia, Fülöp-szigetek, Gabon, Gambia, Ghána, Grenada, Guatemala, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Honduras, India, Indonézia, Irán, Jamaica, Jordánia, Kamerun, Katar, Kazahsztán, Kenya, Kolumbia, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lesotho, Libanon, Libéria, Líbia, Madagaszkár, Malajzia, Malawi, Mali, Marokkó, Mauritánia, Mauritius, Mexikó, Mongólia, Mozambik, Namíbia, Namíbia, Nicaragua, Niger, Nigéria, Nigéria, Omán, Palesztina, Panama, Paraguay, Peru, Ruanda, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és Grenadine-szigetek, São Tomé és Príncipe, Seychelles-szigetek, Sierra Leone, Suriname, Szaúd-Arábia, Szenegál, Szomália, Szudán, Szváziföld, Tanzánia, Thaiföld, Togo, Törökország, Trinidad és Tobago, Tunézia, Uganda, Uruguay, Venezuela, Vietnám, Zambia, Zimbabwe, Zöld-fokiszigetek

7. Pályázható partneregyetemek

Jelen felhívás keretén belül a pályázati kiírás mellékletében felsorolt európai és Európán kívüli partnerintézményekben pályázhatóak meg oktatói mobilitások:

  • Európán belüli kapcsolatok esetében Contact táblázat karra vonatkozó kapcsolatai alapján

  • Tengerentúli, Európán kívüli kapcsolatok esetében, illetve kari szerződéseken megkötött oktatói helyek listája alapján 

  • Amennyiben a kar rendelkezik egyéb megállapodással (Bilateral Agreement, MoU, IIA stb.) az adott intézménnyel, a Pannónia mobilitás helyszíneként az is választható. 

A PTE az EDUC Alliances partnerintézményeiben megvalósuló mobilitásokat előnyben részesíti. Továbbá előnyt élveznek a QS World University Ranking illetve a Times Higher Education Ranking 1 – 250. helyein nyilvántartott egyetemeken megvalósuló mobilitások.

8. Igényelhető ösztöndíj ráták:

 

1. országcsoport

2. országcsoport

3. országcsoport

1-15. nap

70.000 Ft/nap

60.000 Ft/nap

50.000 Ft/nap

16-30. nap

46.200 Ft/nap

39.600 Ft/nap

33.000 Ft/nap

31. naptól

23.100 Ft/nap

19.800 Ft/nap

16.500 Ft/nap

9. Pályázati dokumentumok leadása

A pályázatoknak az alábbi kötelezően benyújtandó dokumentumokat kell tartalmaznia:

  • Mobility Agreement (munkaterv-jelen felhívás melléklete): 3 fél által aláírt tervezett oktatói - kutatói program leírása konkrét időtaramra vonatkozóan (év/hónap/napra), 

Fontos, hogy a vasárnapi vagy adott ország munkaszüneti napjára eső mobilitási kezdő vagy záró időpont szakmai magyarázatra szorul. (Ez nem érinti az utazási napokat.)

  • Rövid motivációs levél (angol nyelven vagy a célhelyen használt munkanyelven),

  • Közvetlen munkahelyi vezető rövid támogató nyilatkozata, hozzájárulása a külföldi mobilitáshoz (magyar nyelven).

Pályázás módja: A fent jelzett pályázati dokumentumokat az oktatót foglalkoztató kar kari koordinátora felé kell benyújtani:

Seres Beáta (PTE MK, E/33 102-es iroda)

Email: seres.beata@pte.hu

Tel.: +3672-501 500/22814 mellék 

Beadási határidő a mobilitás hónapját kettővel megelőző hónap vége (pl. novemberi utazás esetén szeptember 30-a): Az oktató/kutató Küldő Karának Nemzetközi Irodájában vagy a Dékáni Hivatalban.

A kari koordinátorok az előzetesen a kari Külügyi Bizottság által elbírált és a kar által jóváhagyott pályázatokat (kari adatbázissal) megküldik a PTE Nemzetközi Igazgatóság Mobilitási Programok Irodavezetőjének.

10. Pályázatok elbírálása:

A pályázatok végső bírálatát a PTE Erasmus Bizottsága végzi, a pályázók létszáma, és az Egyetem számára rendelkezésre álló támogatási összegek alapján. (A pályázat pozitív elbírálása a rendelkezésre álló források függvénye.)

A pályázatok elbírálásának általános szempontjai:

  • a pályázó a tervezett tevékenység megvalósulása esetén integrálni tudja a megszerzett jó gyakorlatokat, ezáltal javítani tudja a szervezeti egység és az intézmény működését,

  • a pályázó a megszerzett tapasztalatait és a jó gyakorlatokat átadja a hasonló területen dolgozó kollégáinak (multiplikátor hatás érvényesülése)

  • a kiutazás hozzájárul az intézményi mobilitások minőségi és mennyiségi növekedéséhez, és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások színvonalának emeléséhez.

  • korábban mobilitásban való részvétel (pl. Erasmus+, Ceepus, Kiemelt Partnerségi) és a mobilitásiban érintett intézmények köre.

A pályázókat elektronikus úton a Küldő Kar értesíti ki a döntésről.

11. Szerződéskötés

Az elfogadott pályázatot (a három megjelölt formailag elfogadott dokumentummal) követően a Támogatási szerződés megkötésére kerül sor, amely alapján a PTE az ösztöndíjat átutaláson keresztül forintban biztosítja.

További információ

Európán belül - Németh Judit, Mobilitási Programok Iroda, irodavezető: nemeth.judit@pte.hu

Európán kívül - Czéh Gábor, koordinátor czeh.gabor@pte.hu

Sikeres pályázást kívánunk!

 

Dr.habil. Lengyel Péter s.k.

dékán

PTE Művészeti Kar

Pályázat határidő: