Ugrás a tartalomra

Felhívás - Földelve | Hanginstallációs kiállítás 2024

A Hangfarm független alkotói és kiállítótér természeti környezetbe (be)épülő médiaművészeti alkotások számára. Magántulajdonú helyszíneink változatos mezőgazdasági telkek és épületek, Ellend (egy ~200 lakosú falu Pécs mellett) bel- és külterületein szétszóródva. Általános célunk természet és technológia (együtt)élésének megteremtése, ezért különös figyelmet fordítunk arra, hogy a nálunk bemutatott munkák kis energiafogyasztásúak, vagy ideális esetben öná/ell(át)óak legyenek.

2024. nyarára időszakos hanginstallációs kiállítást tervezünk, ami a Hangfarm területének egészén, a településen mindenfelé, szabad/köz-téri és beltéri helyszíneken jelenítődik meg. Ehhez, a Földelve munkacímet viselő ki-áll(ít)áshoz hívjuk fel azokat az alkotókat, akik szívesen vennének részt a munkáikkal a folyamatban.
 

Az alkotások választható, illetve javasolt formái:

  1. hanginstallációk: fix, interaktív vagy generatív alkotások a valós, virtuális vagy hibrid térben;
  2. hangzó szobrok és objektek;
  3. hangzó játékok;
  4. hangfelvételek, kompozíciók: 1-8 csatornás vagy binaurális audio állomány(ok) tetszés szerinti hosszúságban, végtelenítve megszólaltatva egy vagy több sokcsatornás audio lejátszón, a kiállítótér különféle helyszínein;
  5. kapcsolódó szövegek, vizuális alkotások.

A kapcsolódások hangsúlyozására minél több szabadtéri környezetben elhelyezett munkát szeretnénk látni és hallani. Ezek mellett külön örömmel üdvözölnénk az energetikailag önellátó (napelemes, szél-, víz-, hőenergiával vagy kézi generátorral táplált projektek) vagy akár egészükben mechanikusan működő alkotások tervezését. Ezekhez előzményként, inspiráció-forrásként ajánljuk egyszerű mikrokontrolleres megoldások (pl. ezek) megismerését, a 2018-as PhotoSynth szimpóziumhoz készült katalógust, Balázs kapcsolódó cikkét vagy Bolcsó Bálint elég részletes és ebből a szempontból is igen hasznos leírását a 2020-as installációjáról.


(Bak Bálint Szélhárfája építés közben, 2020.)

A kiállítás tervezett időpontjai:

  • Pályázati határidő: 2024. április 7. (az előbb küldött munkák segítik a szervezési és egyeztetési folyamatokat)
  • Kiértesítés: 2024. április 21.
  • Megnyitó: 2024. június 29.
  • Finisszázs: 2024. augusztus 25.

Közös igény és ötletek alapján kapcsolódó szakmai programokat is jónak látnánk, akár a megnyitó előtt vagy a nyitvatartási időszakban.
A kiállítás a tervek szerint hétvégente és egyeztetési időpontokban lesz látogatható. Az alkotók segítsége is fontos lenne a tárlatvezetések inspiratív és szakmai megvalósításában.
 

Installáció:

A munkák installálása a megnyitó előtti időszakban, egyeztetés szerint, lehetőség szerint az alkotó személyes közreműködésével történik majd.
 

A pályázat módja:

  • Első lépésben vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy a sok kusza és önkéntelenül adódó kérdésre válaszolni tudjunk. Aki szívesen fogadja, azzal közösen járnánk be a szóba jöhető helyszíneket.
  • Ezt követően pedig a határidő szigorúbb betartásával (2024. április 7.) emailben, a porta@hangfarm.hu címre küldött dokumentáció megküldését kérjük, ami az alábbiakat tartalmazza:
    • a tervezett munka leírása, lehetőség szerint kapcsolódó weblink, egyéb dokumentumok
    • rövid bemutatkozás, elérhetőség

Pályázati határidő:

A fenti anyag megküldésének határideje: 2024. április 7.
 

Kapcsolat:

Kovács Balázs és Kovács-Parrag Judit, H-7744 Ellend, Petőfi u. 58., porta@hangfarm.hu

Weblap: https://hangfarm.hu/cfw-foldelve.php


(Borosi Gábor installációja, 2020.)

Pályázat határidő: