Ugrás a tartalomra

PTE MK Nyári Egyetem 2024

Az esemény ideje:   -  
Helyszín: PTE MK, Pécs, Zsolnay-negyed, E33, alagsor

A PTE MK Elektronikus Zene és Média Tanszék Nyári egyetemet szervez a július 15-19-i héten! A kurzusokra egyenként is lehet jelentkezni, de úgy alakítottuk ki a programot, hogy akár több kurzuson is részt lehessen majd venni. A nyári egyetem helyszíne a PTE Művészeti Kar Zsolnay Negyedben található E33-as épülete lesz.

KURZUSAINK:

  • Algoritmikus zeneszerzés (Bolcsó Bálint)

Amikor nem hangról-hangra szeretnénk eldönteni, hogyan is alakuljon a zenénk, hanem inkább  szabályszerűségek, viselkedésmódok kidolgozásával irányítanánk bizonyos aspektusait, algoritmikus zeneszerzésről beszélünk. A kurzus során megvizsgáljuk az algoritmikus gondolkodás néhány zenetörténeti példáját (középkori izoritmikus motetták, szeriális technika, amerikai repetitív minimalizmus), és áttekintjük a számítógéppel segített zeneszerzés (computer aided composition) utóbbi
évtizedekben kialakult eszközkészletét. Megnézzük, hogyan tudjuk hangszeres vagy elektronikus zenévé alakítani (szonifikálni) a minket körülvevő világ mintázatait vagy az interneten felhalmozódó rengeteg adatot. Megpróbálunk olyan algoritmusokat tervezni, amelyek akár órákon keresztül érdekes zenét generálnak. A kurzus végére a résztvevők egyéni vagy kiscsoportos munka során algoritmikus zenei miniprojekteket valósítanak meg. A részvételhez előképzettség nem szükséges, de alapszintű zenei és
számítógépes ismeretek hasznosak lehetnek.

Csoportméret: 4-20 fő.

  • Videóművészeti és videóperformansz alkotás (Labus Gida, Erina Kawachi)

A műhelymunka során a résztvevők megismerkedhetnek a videóművészet műfajának furcsaságaival közös gyakorlatok formájában.
Videóművészet-történeti bemelegítéssekkel párhuzamosan közösen vagy egyénileg kutatunk aktívan a kísérleti filmezés és a performanszművészet területein. A részvételhez előképzettség nem szükséges.

Csoportméret: 3-20 fő

  • Pure Data bevezető (Djindji Ergimen Edvin)

A Pure Data egy népszerű vizuális programozási nyelv, amelyet Miller Puckette fejlesztett ki számítógépes zene és multimédiás művek létrehozására. Nyílt forráskódú nyelvként könnyen elérhető, jól dokumentál, ebből fakadóan remek eszköz kezdő és haladó alkotók számára. A kurzus folyamán bemutatásra kerülnek olyan alapvető programozási technikák, amelyek által a résztvevőknek lehetőségük nyílik hangkeltő alkalmazások tervezésére és elkészítésére. Az előadások során áttekintjük a Pure Data-ban fellelhető alapvetőobjektumokat, amelyeket különböző stratégiák és kompozíciós elvek mentén rendszerezünk. Végül mindezt kreatív projektekbe foglaljuk össze, amelyeken keresztül segítünk integrálni a tanultakat.

Csoportméret: 3-8 fő

  • Hanglemezkészítés (Kovács Balázs)

A jelenlegi technikai lehetőségek és igények lehetővé teszik egyedi hanglemezek készítését, és az ehhez szükséges eszközök hozzáférhető elkészítését. A kurzus résztvevői megtanulják az egyedi hanglemezek készítésének technikai alapjait, a hanganyag előkészítésétől (eq-görbék beállítása, vinyl mastering stb.) a hanglemez megtervezésén és megvalósításán keresztül a kiértékelésig, különös tekintettel a különféle kísérletek (zárt groove-ok, vegyes irányú groove-vezetés, nyersanyag-kísérletek stb). Igény szerint saját lemezcímkét és -borítót is terveznek. A kurzus várhatóan kiegészítő anyagköltséggel is járhat, amit előre egyeztetünk majd.

Csoportméret: 3-10 fő

  • Ritmikai gyakorlatok (Baracskai Zlatko)

Ez a kurzus azoknak szól, akik a ritmusvilágban szeretnének továbbjutni a konvencionális ütemmértékek használatánál, de nem távolodnának el teljesen a ritmustól. Segítségünkre lesz a balkáni zenehagyomány, ahol a páratlan ütemmértékekhez táncok is párosulnak, így nem a matematikai fonalak szövik át, hanem a testmozgás ösztönzéséről szólnak. A kurzus kezdetén a páratlan ütemmértékek szimmetriájára fókuszálva ezek megértését és átérzését vesszük célba, majd a résztvevők saját munkásságát belevesszük a ötletelésbe és zenekészítésbe. Várjuk zenei alkotók mellett táncművészetek iránt érdeklődők jelentkezését is.

Csoportméret 8-20 fő

A kurzusok a 2024. július 19-i napon bemutatóval zárulnak.
Mindegyik kurzus díja 20.000 ft (PTE polgároknak 15.000 ft), ami a Hanglemezkészítés kurzusnál anyagköltséggel egészülhet ki.

Az alábbi űrlapon lehet előjelentkezni 2024. június 13-ig: https://forms.gle/wCzsSdkPvdYaBM8n7