Ugrás a tartalomra

Szakmai beszámoló a PTE Művészeti Kar TDK műhelye és rendezvényei című pályázatról

A Kötelezően megvalósított program kapcsán Intézetünkben a kiemelkedő képességű hallgatók TDK-munkáját elősegítő két felkészítő kurzust hirdettünk meg, külön a festő és a szobrász szakos hallgatóink számára. A festők óráit habil. Ernszt András DLA, a szobrászok óráit Horváth Csaba Árpád DLA tanszékvezetők vezették. A konzultációkon a Festészet és Szobrászat Tanszék művésztanárai is részt vettek. Mindkét kurzusra a tavaszi szemeszter folyamán került sor heti kétszer két óra időtartamban. Az alkalmak jelentős részén az egyéni kísérletekről, a művészi alkotómunkáról folytak konzultációk. Az utolsó órákon a lehetséges pályaműhöz kapcsolódó írásmű elkészítésének és prezentálásának az ismereteit is áttekintették, megismerték a résztvevők.

Az „A” komponens, a kötelezően választott egyéb kiegészítő tevékenységek mindegyik programpontja (TDK-orientációs nap és három képzőművészeti szakmai előadás) megvalósult.
2022. március 30-án nagy sikerrel tartottuk a PTE Művészeti Kar Képzőművészeti Intézet TDK-orientációs napját. A program elején a résztvevőket habil. Ernszt András DLA, a Festészet Tanszék vezetője és Horváth Csaba Árpád DLA, a Szobrászat Tanszék vezetője köszöntötte. A megnyitó beszédet Prof. Somody Péter, a Kari Tudományos Diákkör elnöke tartotta meg. Ezután a 35. OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekciója PTE Művészeti Karos díjazottjainak prezentációi következtek. Öt hallgató, egyenként negyed óra terjedelemben mutatta be ismét a nyertes pályaművét, melyek után a közönség kérdéseket tett fel az előző konferencia tapasztalataira vonatkozóan az előadóknak.
A nap második fő részében hét hallgató próbaprezentációja zajlott, mindegyik előadás után hallgatói-oktatói konzultációk következtek. A diskurzusban hallgatók mellett részt vettek a Festészet és Szobrászat Tanszék oktatói.

Három képzőművészeti szakmai előadást is szerveztünk külső művészeti szakemberek bevonásával, mely programok jelentősen segítették a hallgatóinkat a pályamű megalkotásához fűződő ismeretek elsajátításában.

 

2021. december 14-én Fenyvesi Áron művészettörténész "A kortárs képzőművészet és műtárgypiac aktuális olvasatai" címmel, 2022. április 5-én Szalay Péter szobrászművész "Digitális szobrászat és virtuális köztér" címmel és Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, a Glassyard Galéria vezetője a „Művész-e a diplomás pályakezdő, avagy hogyan konstruáljunk művészi identitást?” címmel tartottak előadást a hallgatóink számára.


Mindhárman a művészeti szakterületükhöz kapcsolódó kutatásról, alkotói folyamatokról osztottak meg érdekes információkat. A prezentációk végén a hallgatóknak volt lehetősége a hallottak kapcsán kérdéseket feltenni, s az előadások után még saját alkotói munkáikról is tudtak konzultálni a meghívott szakemberekkel.

Pécs, 2022. 06. 08.


Pályázati adatok:
 

Nemzeti Tehetség Program:

„Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” program.

Pályázati kategória: NTP-HHTDK-21
A pályázat címe: „A PTE Művészeti Kar TDK műhelye és rendezvényei”
Elnyert támogatás összege:  1.970. 000,- Ft
A program befejezési dátuma: A program befejezési dátuma: 2022. 06. 30.



Fotódokumentáció a PTE Művészeti Kar TDK műhelye és rendezvényei című pályázatról

1. "A kortárs képzőművészet és műtárgypiac aktuális olvasatai"
Fenyvesi Áron művészettörténész előadása
2021. 12. 14. 18:00

 
     

 



2. PTE Művészeti Kar Képzőművészeti Intézet TDK-orientációs nap
2022. 03. 30. 9.30

     
     
     
 
     
 



3. "Digitális szobrászat és virtuális köztér "
Szalay Péter szobrászművész előadása
2022. 04. 05. 18:00

     
   


4. „Művész-e a diplomás pályakezdő, avagy hogyan konstruáljunk művészi identitást?”
Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, Glassyard Galéria vezetőjének előadása
2022. 05. 10. 18:00

     
     

 

 

A programsorozat támogatói: