Ugrás a tartalomra

"Kápolna 50 – Direkt Hét" alkotótábor felhívás

 

Az 1970-1973 között Balatonbogláron találkoztak alkottak és állítottak ki a magyar neo-avantgarde „Tűrt” vagy „Tiltott” kategóriába tartozó alkotói. Olyan legendás alkotók és csoportok találkoztak itt, mint az Iparterv, a Szürenon, a Pécsi Műhely vagy az Újvidéki Bosch and Bosch csoport tagjai.
A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023 projekt keretében 2022. szeptember 25. és október 15. között arra keressük a választ, hogy 50 év távlatából vajon milyen érvényessége van az akkori alkotásoknak, az azokban rejlő társadalmi és művészeti kérdéseknek.
Az alkotótábor szakmai programjain való részvétel ingyenes! Szállás és napi háromszori étkezés a Babel Campben

Akiket várunk nem csak képzőművészek (grafikusok, festők, fotósok, filmesek, médiaművészek, performance alkotók, hangművészettel foglalkozók) különösen várunk olyanokat, akiket érdekel a Land Art (természetben elhelyezett vagy természeti elemekből építkező műalkotások) vagy a szerialitás (azonos mintákból készülő térkitöltés vagy alkotás) Életkor és végzettség szerint várunk már végzett (főiskola, egyetem, egyéb képzésben szerzett végzettségű) felnőtteket és főiskolára, egyetemre járó fiatal alkotókat és jelenleg felkészülésüket folytató (rajziskolába, felvételi előkészítőre járó stb.) fiatal alkotókat egyaránt.
Az alkotótáborban programjába legalább 3 napra legfeljebb 14 napra lehet bekapcsolódni. Tervezett létszám 15 fő (egyidejűleg)

 

Jelentkezés:


Jelentkezés 3 db A4 méretű anyaggal (koncepció, vázlat vagy alkotás)
A beküldött pályaművek alapján a táborvezető művészek választják ki a résztvevőket.

 

Táborvezető alkotók

Ifj. Ficzek Ferenc
1994–1996 a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában tanult. 1993–1999 között a Pécsi Egyetem rajz-vizuális nevelés szakára járt, 2001–2004 PTE MK DLA képzés festészet programjának elvégzése után 2008-ban DLA doktori fokozatot szerzett. 1999–2001 a Paksi Képtárban dolgozott, 2003 óta a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karán tanít. Tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, a Közelítés Művészeti Egyesületnek és a Paksi Képtár Egyesületnek. Elnyerte a Martyn Ferenc-díjat (1995), az Aradi Képzőművészeti Biennálé festészeti különdíját (2007), az Atelier an der Donau – Ehrenpreis Sparte Grafik díját (2009), és a bajai I. Víz-Jel Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé III. helyét (2013). Részt vett a Budapest Galéria rezidens programjában (Stuttgart, 2012).

Dorner Anita
Dorner Anita festőművész, multidiszciplináris designer. Budapesten él és alkot. Tanulmányok, munkák: 1990-93 KIT Reklám-Marketing szak, Dr. Móricz Éva osztály 1992-1998, vizuális és verbális kommunikációs stratégiai tervező, szövegíró (Mahír, DDB Needham Worldwide, McCann Erickson Worldwide), 1996 McCann Erickson Worldwide Communication Workshop, 1996-98 Novus Művészeti Iskola, mestere Baksai József, 1998-2003 Magyar Képzőművészeti Egyetem diploma, mestere Maurer Dóra;
Válogatott kiállítások: 1997 Nap-Hal, Novus Galéria, Hajógyári Sziget, Budapest • 1999 Talált tárgy, Tihanyi Művésztelep, Tihany • 1999 Rhinocérosz, Maurer Osztály, Barcsay terem • 2000 Kalligráfiák, Fonó Galéria • 2000 Elcserélt fejek, Képek-Film, Cirkó-Gejzír Filmszínház, Budapest • 2002 Kettő, Goethe Intézet, Maurer Osztály Kiállítás, Budapest • 2003 Fordított Casanova, ArtPool Galéria, Budapest • 2004 Kalandozások, Meander Galéria, Szentendre • 2005 The Iwano Project 05 ”Fishies”, Tokyo, Japan • 2005 The Iwano Project 05, Belgrád Múzeum, Szerbia • 2005-06 3. Esztergomi Művésztelep, Keresztény Múzeum, Esztergom • 2005-06 The Iwano Project 05, Matica Sprska Gallery, Újvidék • 2006 3. Esztergomi Művésztelep, Nyári Tárlat, Újbuda Galéria, Budapest • 2006 4. Esztergomi Dorn Művésztelep, El Greco Galéria, Esztergom • 2006-07 The Iwano Project 06 Workshop,

A Direkt Hét 2022 alkotó tábor fő témái
Dokumentáció/Reprezentáció: A Kádár kori képzőművészek egy része nem állíthatott ki, nem jelentek meg műveik a nagyközönség előtt. Számos performance vagy művészeti akció helyben és időben nem megismételhető alkotás volt. Ezért a korszakban fontos lett az alkotási folyamat dokumentálása, fényképeken, terveken való rögzítése. Mindez ma, amikor a közösségi média jelenidejűséget követel meg az alkotóktól új kérdéseket vet fel a műalkotás és az alkotási folyamat dokumentálása és reprezentációja szempontjából.
Művészi, alkotói szabadság és társadalmi szabadság: Míg a nyugat-európai vagy amerikai művészek a korszakban a kapitalizmus a fogyasztói társadalom és a személyes és művészi szabadság témáját dolgozták fel a korszak hazai művészei az aczéli 3T (Tiltott, Tűrt, Támogatott) kultúrpolitikai légkörében alkottak. Sokszor ideológiai vagy egyéb okokból, hosszabb rövidebb ideig nem jelenhettek meg alkotásaik. A kiállításra csak az állam által zsűrizett művek kerülhettek. Ezt a rendszert játszotta ki a műterem kiállítás. Balatonbogláron a Kápolna hivatalosan műteremnek számított, ahol egy-két hétig ideiglenes kiállításokat lehetett tartani. Számos korabeli alkotó számára ez jelentette a megjelenés egyetlen lehetőségét. Ezek az alkotások már a kiállításuk miatt is feszegették a korszak politikai kereteit. Az alkotói szabadság tematikája szemben állt a szocialista rendszer társadalmi elnyomásnak gyakorlatával. Ma éppúgy érvényes kérdés a társadalmi és piaci elvárások és az alkotók szabadsága közötti viszony, vagy a politikai és társadalmi szolidaritás kifejezése művészi eszközökkel.

ALKOTÓTÁBOR ÉS KIÁLLÍTÁSOK


A művek bármilyen technikával készülhetnek (előzetes egyeztetés alapján). A Direkt Hét alkotótáborban készült műveket az eredeti Kápolna tárlatok helyszínén is bemutatjuk két alkalommal, valamint a táborba jelentkezők pályamunkáiból és a táborban készült alkotásokból kiállítás lesz a Babel Camp területén.
Tervezett kiállítások:
2022. szeptember 25. – 2022. október 15.

  • a Direkt Hétre jelentkező művészek pályaműveiből a Babel Camp területén

2022. október 1.

  • alkalmi kiállítás a Direkt Hét alkotásaiból - Kék Kápolna

2022. október 8.

  • alkalmi kiállítás a Direkt Hét alkotásaiból - Kék Kápolna

2022. október 15. után

  • a Direkt héten készült alkotásokból a Babel Camp területén

október végéig hétvégente tematikus tárlatvezetések a táborvezető tanárokkal

 

További info: https://kulthalo.babelcamp.hu/kapolna-50/

Pályázat határidő: