Ugrás a tartalomra

Decode 2022 pályázati kiírás

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány kiállítással egybekötött díjpályázatot ír ki, melyre olyan anyagokat vár, amelyek bemutatják az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot.

Pályázhat minden 18-35 év közötti alkotó, Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj formájában kell benyújtani, melyeket szakmai zsűri bírál el.

 

A pályázat leadási határideje 2022. október 24, hétfő.

Az ünnepélyes díjátadó és kiállítás megnyitó november 16-án lesz új helyszínen, az Irányi Palotában.


A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:
 

  •     1 db Fődíj: nettó 750.000 Ft
  •     2 db „Ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 150.000 Ft


Emellet a Fődíjas munkák elismeréseként átadjuk Zalavári Fruzsina különleges, víztiszta üvegből készült, kézzel csiszolt DECODE díjtárgyát.

Egy kategóriától független díj:
 

  •     1 db “Spotlight” szponzori különdíj, a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként


A pályázat eredményhirdetése a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2022. november 16-án, 18:00 órakor lesz, az Irányi Palotában (1056 Budapest, Irányi utca 17.) . A kiállítás 2022. november 18-ig lesz megtekinthető.

 

VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.
 
A pályázatra benyújtandó:
 

  • az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá.  A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
  • Amennyiben a prezentáció hangot, narrációt is tartalmaz, felirat biztosítása szükséges.
  • Amennyiben a prezentáció zenét tartalmaz, a pályázónak kell biztosítani annak felhasználhatóságát és megoszthatóságát (pl.: jogdíj mentességét, vagy az alkotók feltüntetését stb.)
  • Amennyiben a prezentációban írott szöveg szerepel, ennek terjedelme összesen max. 250 szó lehet és ütemezése az olvashatóság figyelembevételével kell, hogy történjen. A szöveg nyelve magyar vagy angol lehet.       
  • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is, amelyet a díjazottaknak lehetőségük lesz kiállítani (a kiállítótér adottságait és korlátait figyelembe véve). Ennek installálásáról és/vagy tárolásáról az alkotóval egyeztetve hozunk majd döntést.
  • A az alkotáshoz kapcsolódó rövid, szöveges statement megfogalmazása a zsűri részére, a koncepció és a pályázati háttér összefoglalásaként. Max. 2.500 karakter terjedelemben, magyar vagy angol nyelven, .docx vagy .pdf formátumban.

 

A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat.

Forrás: https://decode-foundation.hu/2022/09/06/decode-2022-palyazati-kiiras/

Pályázat határidő: