Ugrás a tartalomra

A Virginiai Egyetem (USA) látogatása a PTE Művészeti Karon

Kép: https://www.virginia.edu

2024. március 6-7-én rövid látogatásra érkezik az amerikai University of Virginia-ról egy zenészcsoport a Zeneművészeti Intézetbe. Március 6-án 19 órakor koncertet adnak a ZMI oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével a Liszt Ferenc Hangversenyteremben.

A Virginiai Egyetem állami fenntartású kutatóegyetem az Egyesült Államokban, melyet 1819-ben Thomas Jefferson alapított.

A PTE Zeneművészeti Intézetének Vonóshangszerek Tanszéke és a Kar nemzetközi irodájának szervezésében 2019 és 2022 után harmadik alkalommal látogatnak Pécsre a Virginiai Egyetem oktatói és hallgatói Charlottesville városából.

Professzor Daniel Sender hegedűművész, Ayn Balija brácsaművész és I-Jen Fang ütőhangszerművész vezetésével tizenöt hallgató érkezik március 6-7. között Pécsre.

A Művészeti Kar, a Zsolnay Negyed és a város megismerése mellett látogatásuk fő célja egy közös hangverseny március 6-án 19:00 órakor a Zeneművészeti Intézet Liszt Ferenc Hangversenytermében, amelyen a két egyetem oktatói és hallgatói lépnek fel.

Az amerikai vendégek a Zsolnay Kulturális Negyedet Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia vezetésével ismerhetik majd meg, aki örömmel vállalta a Művészeti Kar felkérését a rendhagyó idegenvezetésre, ugyanis a két egyetemet szimbolikusan összeköti a Zsolnay család: a Virginiai Egyetem Zenei Intézetének otthont adó épület, az Old Cabell Hall oromzatán Zsolnay Gyula (George J. Zsolnay) szoborkompozíciója található, amely az épület keletkezésének évében (1898) készült. A szobor allegorikus alkotás, melyet János evangéliumának szavai ihlettek: "Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket".

Cikk az Univ Pécsben: https://univpecs.com/kultura/amerikai_magyar_koncert_charlottesville_es_pecs