Ugrás a tartalomra

Sajtóvisszhang a Pécsi Jazz Napokról

Mészáros B. Endre: Egy hangulatos zenés este, amikor öten is egy húron pendültek
Új Dunántúli Napló / bama.hu, 2023. 11. 25.

Ha pécsi jazzfesztivál, akkor korábban a POTE aula, egy ideig a Kodály Központ (máig ez a helyzet, ha világsztárok is szerepelnek a programban), de újabban leginkább az E78 és a Pirogránit udvar.

Napjainkban az is tisztán látszik, hogy ZsÖK-ön túl nincs pécsi jazzélet, sem szponzorálásban, sem szervezésben, sem helyszínben. A múlt héttől fordult a jazzkocka, új helyen rendeztek jazzfesztivált, a Liszt Ferenc Hangversenyteremben (igaz, ez is a Zsolnay Kulturális Negyedben van, de a Pécsi Tudományegyetem fennhatósága alatt), a PTE Művészeti Kar ZMI (Zeneművészeti Intézet) infrastruktúrájával, a nemzetközi hírű pécsi jazz-zongorista Szabó Dániel művészeti vezetésével, új formában (mesterkurzus előadás, fórum jellegű beszélgetés is szerepelt a négy hazai hírességeket felvonultató koncert mellett), a Potenton Alapítvány égisze alatt.

Most a második este fellépőiről, műsoráról beszélnék (bár az első nap is pazar felhozatallal jelentkezett, többek között ekkor hallhattuk gitározni a pécsi származású Juhász Gábort, és az ország legjobb jazztrombitását, Fekete-Kovács Kornélt). A második este pedig a művészeti vezetõ Szabó Dániel és a folkban, világzenében, jazzben egyaránt jól ismert Borbély Mihály nyitott meg. Kevesen gondolnák, hogy mester és tanítványa ez a kapcsolat- hiszen mindkettőjüknek akkora nimbusza van már itthon, hogy egyformán kortalan legendáknak tekinthetők. A valóság az, hogy a fúvós hangszerekben igen otthonosan mozgó (klarinétok, furulya, szaxofonok) Borbély Mihály egykor a tanára volt a jazz szakon Szabó Dánielnek. Mindenesetre kettejük közös játékában nem volt alá és fölérendeltségi viszony, hol párbeszédet folytattak a hangszerekkel, hol alájátszottak egymásnak, de a legjobban úgy lehetne jellemezni a hangulatát, hogy egyenletesen zubogott a jazz. Állandó ritmikával és nem volt megállás, Borbély Mihály jó szokásához híven a népzenéből jazzt formált, ha meg jazznek indult, akkor mindig volt egy kis világi zenei beütése. Szabó Dániel ugyanakkor olyan határozott lendülettel kezelte a billentyűket, hogy a hangok, mint a vízfolyás érkeztek, az improvizációkról meg azt hitte a laikus, pontosan ez van leírva a kottában. Külön zamatot adott az estnek, hogy egy Szabó Dániel – filmzenei hatások, modern jazz, olykor a kortárs zenével keveredve – kompozíciót egy Borbély szerzemény követett, utóbbi pedig lágyabb, dallamosabb volt, a népzenei gyökereknek köszönhetően mintegy oldva az előző játékot. Több mint egy órán át „vonatoztak együtt” vagy feleseltek egymással, és senki nem érezte hiányát ritmusszekciónak vagy vonósoknak.

A duókoncert után felturbózták a társaságot, bekapcsolódott Gyányi Marcell nagybőgőn, Szabó Dániel Ferenc dobon és talán első sorban Karosi Júlia énekesnő, mert az ő számait játszotta a második blokkban a kvintett. Kifejezetten dallamos jazz következett, minőségi énekkel Karosi Júlia előadásában. A két egymásba fonódó koncert összességében igen széles sávban kalandozott a mai jazzmuzsikában, igényesen, tiszta hangokkal, többféle hangszerszólóval, de soha nem volt eközben felesleges virtuóz eltévelyedés, túljátszott rész, koreográfiája volt minden számnak,  mindvégig az egységes hangzásra törekedtek.

Szólni kell a teremről is. Azt már megszoktuk, hogy a Kodály Központot agyon dícséri külföldi és hazai zeneművész egyaránt. A Liszt Ferenc hangversenyteremről ugyanakkor sokkal kevesebb szó esik, pedig a kamarajátékban legalább olyan zenei ékszerdoboz, mint a vele egyidőben átadott nagytestvér. Jazzre a legtökéletesebb helyszín, érdemes lenne sokkal többször igénybe venni. A tervek szerint így is lesz, mert a PTE Művészeti Karán jazz vonalon most nagy dolgok vannak készülőben.

Forrás: https://www.bama.hu/helyi-kultura/2023/11/egy-hangulatos-zenes-este-amikor-oten-is-egy-huron-pendultek


Mészáros B. Endre: Szabó Dániel összehozta a Pécsi Jazz Napokat és új lemeze is megjelent
Új Dunántúli Napló / bama.hu, 2023. 11. 26.

Beszámoltunk róla, hogy a Pécsről induló Szabó Dániel jazz-zongorista, aki több nemzetközi verseny győztese, tavaly elsőként hozott jazz koncerteket a Negyed Liszt Ferenc Hangversenytermébe a PTE Zeneművészeti Intézetével együttműködve. A múlt héten a jazz fesztivál művészeti vezetőjeként is megmutatkozott, aktív közreműködésével pedig a PTE-n a műfaj zenei képzése is megkezdődik.

Jazz tanszak indul 2024. szeptemberétől a PTE Zeneművészeti Intézetében. A programot kidolgozó Szabó Dánieltől megtudtuk, hogy négy hangszeren hirdetik meg a felvételit: zongorán, nagybőgőn, dobon és jazzénekből.

Választ kaptunk arra is, hogy lesz-e hagyomány a múlt héten lezajlott Pécsi Jazz Napokból. A terv egyértelmű, hiszen a zárókoncertet a leendő jazz szak tanárai adták: Szabó Dániel zongorázott, Karosi Júlia énekelt, Szabó Dániel Ferenc dobolt, és Gyányi Marcell bőgőzött. A koncerten megemlékeztek Szandai Mátyás nemzetközi hírű bőgősről, aki augusztus végén Franciaországban tragikus körülmények között elhunyt – eredetileg ő lett volna a pécsi jazzképzés bőgőtanára.

Hogy a fesztivál megvalósult, az a támogató, egyetemi kamara-sorozatot is szervező Potenton Alapítványnak köszönhető és az anyagi forrásokon múlik, hogy lesz-e folytatás. Mindemellett rendszeresen szerveznek majd zenei táborokat és jazzkoncerteket is, amelyeken bárkit szívesen látnak a hallgatóság körében. Az első Pécsi Jazz Napokon például a közönség soraiban ott ültek a Leőwey és a Művészeti gimnázium tanulói is.

Látni érdemes azt is, hogy az első „Jazz Napok” duplán pécsi volt, hiszen a helyszínen túl mindig találhattunk pécsi szereplőt. Így Juhász Gábor gitárost, Cseke Gábor zongoristát, Bágyi Balázs dobost, Szabó Dániel zongoristát, valamint Karosi Júlia jazzénekesnőt – utóbbi annyiban pécsi, hogy most végzi a doktorit a PTE Művészeti Karán.

Szabó Dániel továbbra is a Budapest-Pécs-Los Angeles háromszögben mozog. A fővárosban lakik a családjával, hetente jár Pécsre tanítani, a tengerentúlon folyamatosan vannak koncertjei és online órát tart az UCLA egyetemen. November 10-én megjelent legújabb albuma „Intersections” („Útkereszteződések”) címmel – a kvintett lemeze elérhető az online fórumokon. Modern jazz ez, a saját szerzeményeket neves Los angeles-i muzsikusokkal játszotta föl. Összeállt több szám egy másik lemezre is, amelyek klasszikusok (Bartók, Ligeti, Ravel, Sosztakovics) jazzadaptációi Szabó Dániel tollából. Emellett a Budapesti Vonósokkal is közös koncertre készül, amelyhez zeneművet ír.

Ami a koncerteket illeti: az „Intersections” lemezbemutatója nemrégiben volt Los Angelesben, Szandai Mátyás emlékestjén Lukács Miklós cimbalomművésszel szerepelt Párizsban és most érkezett a kaliforniai Paso Roblesből, ahol trióval lépett fel. A héten a londoni 606 Klubban lesz hallható, december 5-én pedig a MüPában, egykori mesterével, a többszörös Grammy-díjas Danilo Perezzel, kétzongorás felállásban.

Forrás: https://www.bama.hu/helyi-kultura/2023/11/szabo-daniel-osszehozta-a-pecsi-jazz-napokat-es-uj-lemeze-is-megjelent