Ugrás a tartalomra

Az idén 10 éves Nádor Galéria jubileumi kiállítása

Fotó: Horváth Gábor

2024. március 6-án dupla jubileumot ünnepelhetünk: 15. alkalommal kerül sor a Tolvaly Ernő Festészeti Díj kiállítás megnyitójára, a díjak átadására, valamint 10 éve működteti a PTE Művészeti Kar a Nádor Galériát. A rendezvényre 2024.03.06-án, szerdán, 17 órakor kerül sor a Nádor Galériában (Pécs, Széchenyi tér 15.)

FB: https://www.facebook.com/events/3712142965710806

Tolvaly Ernő Munkácsy-díjas festőművész, egyetemi tanár emlékére dr. Colin Foster, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kar volt dékánja 2010-ben festészeti díjat alapított a kiemelkedően tehetséges festőművész hallgatók támogatására. A Kar Képzőművészeti Intézete és Hallgatói Önkormányzata szintén csatlakozott egy-egy díjjal a kezdeményezéshez.

A díjat 2010 óta minden év márciusában ítélik oda azon legkiválóbb festőművész hallgatók számára, akiket erre a Festészet Tanszék oktatói a legalkalmasabbnak találnak.  A Művészeti Karon minden év februárjában kb. 1 hétig látható a pályaművek, festmények kiállítása, amit a szakmai zsűri megtekint, majd titkos szavazással kiválasztja a közel 50 kiállított műből az 1., a 2. és a 3. helyezettet. Ez a megtisztelő szakmai elismerés az oklevél mellett pénzjutalommal is jár.

A tanszéki oktatók 2 hallgatójukat nevezik be a megmérettetésbe, akik személyenként 3 alkotással mutathatják be művészi tudásukat. A Festészet Tanszék mesterei a díj átadását megelőző év kiemelkedő szakmai teljesítménye alapján javasolják a hallgatókat a pályázaton való részvételre. Alapszabály, hogy az első körben saját tanítványra nem lehet voksolni (erre csak a későbbiek során nyílhat lehetőség, akkor, ha a holtverseny miatt újabb titkos szavazást szükséges rendezni).

2024. március 6-án dupla jubileumot ünnepelhetünk: 15. alkalommal kerül sor a Tolvaly Ernő Festészeti Díj kiállítás megnyitójára, a díjak átadására, valamint 10 éve működteti a Művészeti Kar a Nádor Galériát.

A 10 éves jubileum alkalmából Dörfler Enikő, harmadéves tervezőgrafikus hallgató egy új ünnepi logót is készített a Nádor Galériának, ezzel is emléket állítva az elmúlt 10 év során a Nádorban megrendezett emlékezetes, magas művészi értékkel bíró kiállításoknak, eseményeknek, köztük sok hallgatói projektnek és számos kurátori, meghívásos, hazai és külföldi partnerintézményeket bemutató tárlatnak.

Jó lenne, ha lenne még tíz éve a Nádor Galériának.

Univ Pécs tudósítás az eseményről: https://univpecs.com/kultura/10_eves_nador_galeria_2024