Ugrás a tartalomra

A Benkő-hagyaték ünnepélyes átadása

„A 2019-ben elhunyt lant- és gitárművész, Benkő Dániel nagy értékű hagyatékát az örökös, Benkő Dalma megőrzésre, használatba adta a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának. A könyvtári feldolgozás után mostantól a zenei könyvekből, kottákból és lemezekből álló hagyaték a Művészeti Kar Könyvtárában hozzáférhető az oktatók, hallgatók és a téma iránt érdeklődők számára egyaránt. A hagyaték azért kerülhetett Pécsre, mert az országban itt indult el elsőként egyetemi szintű lantképzés 2023 őszén, és bár nagy külföldi könyvtárak is érdeklődtek az anyag iránt, Benkő Dániel komolyzenei munkásságának emlékét itthon tudjuk leginkább megőrizni.”

A Sajtótájékoztatóval egybekötött Benkő hagyaték ünnepélyes átadására 2024. február 28-án került sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Könyvtárában. Beszédet mondott Prof. Vas Bence, a PTE MK művészeti és tudományos dékánhelyettese és Nagy-Benkő Dalma örökös, a hagyaték gondozója. Az ünnepi zenés műsorban először a lantszakos hallgatók, majd Károlyi Katalin magánénekes és Kónya István lantművész, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének oktatói adtak elő klasszikus kompozíciókat. Az esemény moderátor Seres Beáta, a PTE MK nemzetközi koordinátora volt.

A sajtótájékoztató napján, február 28-án este 19:00 órakor, a ZMI Liszt Ferenc Hangversenytermében sor került Axel Wolf német lantművész koncertjére is, amelyet másnap, február 29-én, 10:00 órakor mesterkurzus követett.

Fotó: Csortos Szabolcs (Univ Pécs)