Ugrás a tartalomra

"SZÍN=TÉR" Losonczy István kiállítása a K.A.S. Galériában

Losonczy István: SZÍN=TÉR kiállítás a K.A.S. Galériában (1114 Budapest, Bartók Béla út 9.)

Megnyitó: 2023. december 1., péntek 17 óra, a kiállítást megnyitja: Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója

Losonczy István 1967-ben született Budapesten. 1987-95 között a JPTE BTK-n majd magyar-művészettudomány és rajz szakon majd a Képzőművészeti Mesteriskolában festő szakon tanult Konkoly Gyula csoportjában. 2004-ben szerzett DLA-t festészetből, témavezetője Keserü Ilona volt. 2006 óta oktat a PTE MK Festészet Tanszékén, 2017 óta habilitált oktató a festészet szakmai főtárgy mellett anatómiát, színtant és festészeti anyagismeretet tanít, valamint a doktori iskolában tart szemináriumot. 1993 óta számos csoportos és önálló kiállítása volt Magyarországon és külföldön egyaránt. A kiállítás képei új, 2023-ban készült alkotások. A látogatók azt a másfélszer másfél méteres színkört is láthatják, ami az idei innsbrucki nemzetközi művészeti vásáron is kiemelt helyen szerepelt és itthon még nem volt kiállítva. A Szín = Tér című kiállítás anyaga az elmúlt évek alatt folytatott kutatásainak az eredménye.

„Szín=Tér” ,,A színkör elkészítése (legkésőbb) felvilágosodáskori probléma, ami azonban a XIX. század festékforradalma előtt technikailag megvalósíthatatlan feladat volt: a prizma által megtört fény színei sokkal intenzívebben világítottak Newton besötétített szobájának falán, mint amiket a korabeli festményeken láthatott. Szinyei, Csontváry vagy Berény már sokkal tágabb spektrumban gondolkodhatott és a kiállításon látható képek elkészítése során magam sem használtam fel egyetlen olyan festéket sem, ami 1870 előtt létezett volna, viszont több olyat is, ami az 1950-es években került fel a festők palettájára. Szín=Tér – mintha ez lenne a festészet egyik legalapvetőbb, minden festményen, mindig más és más formában, újra és újra bizonyítandó munkahipotézise, aminek a ma alkotó festőknek a mai, kitágult szín-technológiai környezetben kell megfelelnie. Abban reménykedem, hogy a kiállítás képei pontosítják és tágítják a színkör értelmezési tartományát.' L.I.

Tárlatvezetés Muladi Brigittával és a művésszel 2023. december 15., péntek 17 óraAdás ideje: