Ugrás a tartalomra

Új posztgraduális képzést indít a PTE Művészeti Kara

A Pécsi Tudományegyetem és a Kossuth-díjas operaénekes (egyben a PTE MK volt hallgatója), Miklósa Erika által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány együttműködési megállapodást írt alá Pécsett az egyetem Szenátusi Tanácstermében 2024. február 19-én.

Az együttműködés keretében olyan posztgraduális képzés indul Magyarország első egyetemén az alapítvány által kidolgozott képzési terv alapján, amelynek révén a művészek képzése mesterkurzusokkal, operastúdiókban való tanulmányokkal, egyéni képzéssel tovább folytatódhat a diploma megszerzését követően.
Az eseményen elhangzott, hogy a kar és az alapítvány közös tervei között szerepel a képzés akkreditációjának kidolgozása, melynek feltételei a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán biztosítottak.



 

Miseta Attila, a PTE rektora hangsúlyozta, mindig törekedni kell arra, hogy a szakmai fejlődés ne álljon meg, a mostani együttműködés pedig ezt teszi majd lehetővé a Művészeti Kar hallgatói számára. „Erősen bízom abban, hogy a többihez hasonlóan ez az együttműködés is sikertörténet lesz” – fogalmazott a rektor.„Egyetemi polgárként, de pécsiként is büszkék lehetünk arra, hogy egyetemünk nem csak az oktatásnak, a kutatásnak, de a művészeteknek is otthona. Művészeti oktatásunk minőségében és komplexitásában is kiemelkedik a többi egyetem közül”  – húzta alá Decsi István, a PTE kancellárja.


Az ünnepélyes aláírási ceremónián Lengyel Péter egyetemi docens, a PTE Művészeti Kar dékánja elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának kiemelt célja az oktatás minőségének folyamatos fejlesztése, a képzési lehetőségek bővítése.

A kar Magyarországon egyedülálló módon integrált művészeti képzést biztosít, és az összművészeti koncepció minél szélesebb kibontakozásán dolgozik.

Ennek egyik alátámasztása ez az együttműködés, melynek révén minőségi posztgraduális képzést tudunk indítani a Zeneművészeti Intézetünkben. A minőségre Miklósa Erika világhírű operaénekes, karunk alumnája a biztosíték.”


A KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány alapítója, a PTE Művészeti Kar alumnája, Miklósa Erika elmondta, Novák Péterrel olyan képzési tervet dolgoztak ki, amely összhangban áll a PTE Művészeti Kar céljaival, és elképzeléseivel, emellett kiváló lehetőséget nyújt a pályájuk megkezdése előtt álló énekművészek számára. 

„Ez a képzési terv komplexen kezeli az énekművészi professzionális pályához szükséges készségek fejlesztését, és nagyban hozzájárulhat a hazai, határon túli vagy külföldi fiatal énekművészek fejlesztéséhez a diploma megszerzése után, valamint a profi, hazai vagy akár nemzetközi szintéren való énekesi pálya építéséhez"

 – mondta köszöntőjében a Kossuth-díjas operaénekes, majd hozzátette, örül, hogy oktatóként visszatérhet a Művészeti Karra, és hozzájárulhat a hallgatók művészi sokoldalúságának fejlődéséhez. „Ez a szakma nemcsak alapos képzést, de folyamatos önfejlesztést is igényel. A tudásszerzés soha nem befejezett, ezt igyekeztem már eddig is átadni a tehetséggondozás különféle platformjain”– hangsúlyozta az operaénekes.


Az új képzés során a hallgatók elsajátíthatják a márka-, és a szakmai networképítés fontosabb elemeit, megtanulhatják, hogyan jelenjenek meg a színpadon, illetve nemzetközi színtereken, útmutatót kapnak a művészi pályához, illetve fejleszthetik kreativitásukat.
A brandépítés állandó jelenlétet igényel, a szakmaiságon túl pedig meg kell felelni a piaci igényeknek is, ami komoly kihívások elé állítja a fiatal művészeket, és amelyekre fel kell őket készíteni – húzta alá Novák Péter, a KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány kuratóriumi tagja.
 

„Ha valamit látunk a világban a művészet kapcsán a XXI. század eltelt rövid évtizedeiben, akkor az az, hogy a művészetnek mindene van csak épp iránya nincs. Mindenevő lett. Olyan, mint egy hatalmas gömb: gördül, összeszed gondolatokat, ötvöz műfajokat, eltérő, addig soha nem látott együttműködésekre sarkall, ami nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a kultúrafogyasztás megváltozott szokásaival” – mondta Novák Péter, majd hozzátette:

„Lehet kultúra nélkül élni, de annak semmi értelme.”

A keretmegállapodást a KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány részéről Szieben László, az alapítvány kuratóriumi elnöke, Miklósa Erika alapító és Novák Péter kuratóriumi tag, míg a PTE részéről Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár látta el kézjegyével.

Fotógaléria: https://univpecs.com/galeria/20240219_kvintesszenci_mesteriskola_pte_egyutmukodesi_megallapodas_alairasa

Videók: Univ TV, Pannon TV

Forrás: Univ Pécs

Fotó: Csortos Szabolcs