Ugrás a tartalomra

Tudnivalók a koronavírusról (SARS-CoV-2)

A PTE szakmai operatív stábja folyamatosan nyomon követi a koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzés világméretű és ezen belül európai terjedését. Ugyancsak figyelemmel kísérjük a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásait, valamint a témában keletkező tudományos közleményeket. Az utóbbi napokban a vírus terjedésének a gócpontjaként nemcsak ázsiai országok kerültek detektálásra, hanem európai országok is, különösen Olaszországot említhetjük. Ezzel együtt megjelentek megbetegedések Ausztriában és Horvátországban is.
 
A Kormányzat által életre hívott Operatív Törzs 28 pontból álló Akciótervet fogadott el, ami kijelöli az országos intézkedések irányait (https://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/az-operativ-torzs-akcioterve-a-koronavirus-jarvany-elleni-vedekezesert). Ennek keretében az Operatív Törzs 2020. február 25. 19.00 órától ügyeleti rendszerre állt át, hogy monitorozzák a helyzetet.
 
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján is elérhető két országos zöld szám: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. Az információs vonalak a hét minden napján 24 órában, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázhatók. Továbbá http://www.egeszseg.hu/koronavirus-tajekoztatok linken tájékoztató anyagok érhetők el.
Ezek mellett az egyetemünk honlapján a fokozott személyi higiéné betartása érdekében rövid videófilmben közzétettük a helyes kézmosás szabályait, amit a Média Iroda munkatársai készítettek a Klinikai Központ szakembereivel. Ezt a PTE központi weboldalain (pte.hu, international.pte.hu, univpecs.com) túl a twittert kivéve az egyetem összes közösségi média-felületein is megosztottuk mind angol, mind magyar nyelven.
 
Virológus szakembereink (Prof. dr. Jakab Ferenc, dr. Kemenesi Gábor) több sajtóorgánumban is nyilatkoztak a kurrens szakmai tudnivalókról, kutatási eredményekről. A lakosság felvilágosításának érdekében külön Facebook-oldalt hoztak létre, melyen közérthető formában osztanak meg ismeretterjesztő jellegű szakmai anyagokat.
A Klinikai Központban zajló ellátás is a sajtó fókuszába került: a KK a Média Iroda kollégáival összefogva, folyamatosan, érdemben és kiemelten foglalkozik a koronavírus kapcsán a KK-t érintő média megkeresésekkel. A fertőzött területeken járt hallgatóink, oktatóink és a velük kapcsolatba került személyek figyelmét felhívtuk arra tájékoztató anyagokban, hogy felső légúti fertőzésre utaló tünetek esetén forduljanak orvoshoz (Sürgősségi Betegellátó Osztály, Háziorvosi Szolgálat).
Jelenleg hivatalos kiküldetéseket és hallgatói csereprogramokban való részvételeket a kockázatot jelentő területekre nem javaslunk és nem engedünk. Továbbra is fenntartjuk azt az információs telefonvonalat, ami gyanú esetén hívható. A tünetmentes esetekben továbbra is javasoljuk a hallgatóknak az órákról való legalább két hetes távolmaradást, a közösségi rendezvények kerülését és a higiénés rendszabályok fokozott betartását.
 
A PTE Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság munkatársai a prevenció érdekében a Klinikai Központ Kórházhigiénés Szolgálat iránymutatása alapján a 2020. február 3-ával kezdődő héten Pécsett összesen 41 db kézfertőtlenítőt szereltek fel az egyes szervezeti egységek főbejárataihoz. Ezzel egyidőben a fali adagolók mellé felkerültek a kétnyelvű tájékoztatólapok is. Ezt követően a 2020. február 10-ével kezdődő héten összesen 318 mellékhelyiségbe kihelyezésre kerültek a helyes kézmosásról szóló laminált tájékoztatólapok is. Ezenkívül további 8 kézfertőtlenítő felszerelése van folyamatban a vidéki telephelyeinken. Igazgatói utasításban elrendelésre került a mosdók napi szintű ellenőrzése is.
Az érintett fertőzöttnek tekinthető országokból származó hallgatóinkkal a Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság munkája révén a kezdetektől folyamatos a kapcsolattartás. Az eljárás során a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) protokolljának megfelelő kérdőív kerül kitöltésre és szükség esetén az ellátórendszerhez irányításuk megtörténik.
 
Fontos hangsúlyozni, hogy koronavírussal érintett betegről, vagy betegség-gyanús esetről továbbra sincs tudomásunk. Az egyetem a továbbiakban is a maximális óvatosság elvének szem előtt tartásával, és az illetékes szakhatóságok szakmai útmutatásának megfelelően jár el.

 

További információk: https://art.pte.hu/friss_info_koronav%C3%ADrus

Tudnivalók a Vírusradar applikációról: https://art.pte.hu/virusradar_alkalmaz%C3%A1s