Ugrás a tartalomra

Tanítsunk Magyarországért! mentorprogram

Tanítsunk Magyarországért! elnevezéssel az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított 2018-ban egy egyetemi mentorprogramot, melyben jelenleg már hat egyetem vesz részt. A program célja egyetemi hallgatók bevonása a vidéki kisiskolák hátrányos helyzetű tanulóinak mentorálásába. A mentorálás törekvése elsősorban a pályaorientáció és a továbbtanulás segítése. A PTE hallgatóinak célcsoportját Baranya megye 10 hátrányos helyzetű kisiskolájának 7. és 8. osztályos tanulói alkotják. A mentorálás a 2019/20-as tanév őszi szemeszterében indult; a félévenként meghirdetett pályázaton nyertes hallgatók azóta havi 30 ezer Ft ösztöndíjban részesülnek. A mentoráláshoz szükséges utazásaik ingyenesek, és a gyerekekkel közös programokkal kapcsolatos kiadások fedezésére további 10 ezer Ft áll a mentorok rendelkezésére. Az eredményes mentorok további anyagi juttatásokra számíthatnak. Egy hallgatóra (mentorra) 3-4 mentorált tanuló jut. A programba a PTE bármely szakos és bármely évfolyamos hallgatója bekapcsolódhat. Éppen az az egyik erőssége a PTE projektnek, hogy több szak több évfolyamos hallgatója együttműködésével valósul meg, és ezáltal egy-egy iskola kisdiákjait sokszínű mentorcsoport támogatja.

A programhoz való csatlakozás feltétele a PTE Campus-csomagban az Egyetem valamennyi hallgatója számára szabadon választható kurzusként felajánlott alábbi három, részben egymásra épülő kurzus teljesítése:

  • Tanítsunk Magyarországért! Nonformális tanulástámogatás - felkészítő kurzus (2 kr, a tárgy Neptun kódja TANA3000),
  • Tanítsunk Magyarországért (TMO) II mentorálási tevékenységet támogató, szupervíziós kurzus (2 kr, a tárgy Neptun kódja _OIG-TMOII),
  • Tanítsunk Magyarországért (TMO) 11 mentorálási tevékenységet támogató, szupervíziós kurzus (0 kr, Neptun kódja OIG-TMOII(Okr)).


A programról további információkkal szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésre a Tanárképző Központ munkatársai.

 

Neptun segédlet: https://neptun.pte.hu/hu/segedlet/targy_es_kurzusfelvetel_campus_kreditek

További információ: https://tmo.gov.hu/