Ugrás a tartalomra

Nemes Csaba képe a párizsi Pompidou Központban

A PTE MK Képzőművészeti Intézet igazgatójának, Nemes Csabának "Belátható következmények" című festménye a párizsi Centre Pompidou nemrég nyílt gyűjteményi kiállításán látható.

 

Nem ez az első Nemes Csaba-mű, amely a múzeumba került. A művész saját Facebook-oldalán tette közzé, hogy a mű helyet kapott a múzeum gyűjteményét bemutató, szeptember 20-án nyílt új kiállításon – amely sajátos koncepció jegyében, az intézmény több helyszínén, “elszórtan” látható. A művet a Pompidou Közép-európai Akvizíciós Bizottságának tagjai vásárolták meg a múzeum számára 2017-ben. A bizottság magyar tagjai: Balázs Árpád, Dénes Andrea, Reszegi Judit, Somlói Zsolt, Spengler Katalin, Tóth Csaba.

 

Először Nemes Csaba egy kilencvenes évekbeli fotó-sorozata, a Lopott homlokzatok című széria került a gyűjteménybe, ezt Somlói Zsolt és Spengler Katalin adományozták a múzeumnak 2016-ban. Műveket egyébként egyáltalán nem könnyű egy komoly múzeumnak adományozni, márpedig a Centre Pompidou a világ legfontosabb kortárs művészeti intézményei közé tartozik. Minden esetben hosszú folyamat eredménye, hogy az intézmény befogadja azt adott művet: alapos tájékozódás, kutatás előzi meg.

 

A művészt képviselő, Bécsben és Budapesten működő Knoll Galériától úgy tudjuk, a Pompidou Központ kurátorai ezek után szerették volna még jobban megismerni Nemes Csaba életművét. Egyikük el is látogatott a művész 2017-es, Történelmi koreográfiák című kiállítására a budapesti Knoll Galériába, és itt választotta ki a Belátható következmények című munkát, amely abban az évben be is került a gyűjteménybe.

Forrás: https://artportal.hu/magazin/nemes-csaba-munkaja-a-pompidou-uj-gyujtemen...