Ugrás a tartalomra

Beszámoló a 3. rijekai művészettörténeti konferenciáról

Az antik és középkori Észak-Adria kutatása – beszámoló a harmadik rijekai művészettörténeti és régészeti konferenciáról (2023. november 16–17.)

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészettörténet Tanszék két oktatója, Dr. habil. Raffay Endre tanszékvezető docens és Dr. habil. Tüskés Anna adjunktus angol nyelvű előadással vett részt a kétévente megrendezett rijekai nemzetközi művészettörténeti és régészeti konferencián, a melynek célja az észak-adriai régióra vonatkozó legfrissebb kutatási eredményeinek bemutatása. A Rijekai Egyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettörténet Tanszéke és a Horvát Tengermellék Tengerészeti és Történeti Múzeuma 2023. november 16–17-én Studies in Art History and Archaeology of the North Adriatic from Antiquity to the Middle Ages [Tanulmányok az Észak-Adria művészettörténetéből és régészetéből az ókortól a középkorig] címmel rendezett tudományos konferenciát.

Olasz, horvát és magyar művészettörténészek és régészek részvételével harmadik alkalommal megtartott konferencián hat szekcióban tizenhét magas színvonalon megtartott tudományos előadás hangzott el. Raffay Endre és Tüskés Anna About an Antique-like capital composition című előadásában két antikizáló középkori fejezetet vizsgált meg: egyet Magyarországról és egy Horvátországból. Ennek a kompozíciónak számos példája ismert a magyarországi művészettörténetben. Ezek közül az esztergomi királyi palota ún. Szent István-termében őrzött darab (III. Béla-korszak) a legalkalmasabb művészettörténeti következtetések levonására. Ezek a következtetések a fejezet in situ helyzetén, a palotában található egyéb faragványok stilisztikai összefüggésén és a palota keltezési lehetőségén alapulnak. Az esztergomi darab közeli rokonát a zágrábi Povijesnij Muzej Hrvatske őrzi. Ezt a darabot korábban a medvedgradi vár kápolnából származónak vélte a kutatás. Az előadás célja az összefüggés feltárása, értékelése, a faragványok építészeti kontextusának vizsgálata. Az előadás tipológiai kérdésekkel, vagyis a kompozíció eredetével és az Itália felé mutató stilisztikai szempontokkal is foglalkozott.

A konferenciát online (Zoom-közvetítéssel) hallgatták a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatói, s egyes előadásokról összefoglalót, beszámolót készítettek.

A konferencia teljes programja: (pdf)