Ugrás a tartalomra

A veszprémi Művészetek Háza street art pályázata

Európa legjobb street art művészeit várja a pályázat, hogy színesek és látványosak legyenek Veszprém falai.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megvalósuló nyílt pályázaton Veszprém több kijelölt felületét gondolhatják újra a jelentkező művészek. A kiíró Művészetek Háza Veszprém olyan pályaműveket vár, amelyek bemutatják a város és az azt körülölelő régió gazdag kultúrtörténetét.  

“Pályázati kiírásunk Italo Calvino ismert gondolatán alapszik, miszerint “A város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója”. Célunk, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony-Balaton régió történeti örökségét kutatva, a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek.” – mondta Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A street art pályázat szorosan csatlakozik a VEB2023 EKF program képzőművészeti koncepciójához, amelynek egyik célja, hogy az alkotások a hagyományos művészeti tereken túl legyenek jelen az utcákon, a köztereken, épületek falain és más, nem szokványos helyszíneken is. Az utcaművészet segít abban is, hogy ezzel a számukra jól befogadható műfajjal a fiatalokhoz is kerüljenek közelebb a művészetek.

Így az a természeti és kulturális gazdagság, ami Veszprémet és a régiót jellemzi, erősödni fog az EKF évében és a létrejött sokszínűséget azon túl is megőrzi majd. A pályázatban a város frekventált pontjain lévő, a helyi közösség által jól ismert és a városba látogató vendégek számára jól látható felületeket gondolhatnak újra a művészek.

Street art művészek formálhatják újra a Veszprém Aréna aluljáróját és a város legtöbbet látott buszfordulóját, sőt egy városi busz is évekig viseli majd street artosok tervezte matricát. 

A város nagy múltú kézilabdacsapatának pályájához, a Veszprém Arénához vezető aluljáróban a művészek egy 61 m x 7,5 m felületnek adhatnak új tartalmat. A pályázat kiírói itt a „Mit jelent számodra Veszprém?” kérdésre várnak vizuális választ, amelyben témaként megjelenhet a természetes és épített környezet, a történeti emlékek, a kultúra, a zene városa, a sport vagy akár az Európa Kulturális Fővárosához kapcsolódó gondolatkör is. Kapcsolódva az előző területhez a Veszprém Aréna aluljáró felvezető szakasza több ponton is új életre kelhet. Itt egy 63,5 m x 6 méteres és egy 61 m x 7,5 m falfelület áll az alkotók rendelkezésére, amelyekre a „Mit jelent számodra a Bakony?”, illetve “Mit jelent számodra a Balaton?” téma feldolgozását kérik a pályázat kiírói.

A Déli útgyűrű alatti nemrég felújított, gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas aluljáró támfalai, illetve a Művészetek Háza Veszprém irodaépületének tűzfala szintén “üres vászonként” szolgálhatnak majd az alkotóknak. A pályázatban V-Busszal együttműködve, a közösségi közlekedést is népszerűsítve street art festést kap a Haszkovó buszforduló sofőrpihenője és egy veszprémi busz teljes felületét is a pályázaton kiválasztott alkotás matricájával vonják be.

A pályázatokat hét főből álló szakmai kuratórium bírálja el. A bíráló bizottság a beérkezett pályaművek tanulmányozása után a legígéretesebbnek ítélt tervek készítőit zártkörű online konzultációra hívja, amelyeken módosításokat, illetve további anyagokat is kérhet a pályázóktól. A zsűri a konzultációkat követően, legkésőbb 2023. április 23-ig hozza meg döntését. A megvalósuló alkotások helyszíni létrehozása / installálása 2023. május 1. és szeptember 30. között történik.

A pályaművek beérkezési határideje: 2023. április 9.

Teljes pályázati kiírás elérhető itt.

Pályázat határidő: