Ugrás a tartalomra

UNESCO Tanszék pályázat 2024

Az UNESCO Tanszék / UNITWIN hálózatok programját 1992-ben indította az UNESCO, a szervezet Általános Konferenciájának 26. ülésszaka döntései alapján (1991.). A program jelenleg 120 tagállam több mint 950 résztvevőjével működik, célja elősegíteni a nemzetközi, egyetemek közötti együttműködést és hálózatépítést az ismeretek megosztása és az együttműködés révén. 

A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével. 

UNESCO Tanszéket létrehozhat egyetem vagy más felsőoktatási vagy kutató intézmény új oktatási és kutatási egységként, vagy kialakíthat már meglévő oktatási/kutatási program megerősítése révén egy már létező, az UNESCO hatáskörébe tartozó területtel foglalkozó programból, így az adott programnak nemzetközi dimenziót adhat. 
 

A pályázat menete

  • A pályázat feltétele, hogy a pályázó pályázati szándékát legkésőbb 2024. március 1-ig az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága részére jelezze a szükséges formanyomtatvány kitöltésével és annak info@unesco.hu e-mail címre történő megküldésével.  A pályázati nyomtatvány kitöltése előtt örömmel fogadjuk megkeresésüket e tárgyban az info@unesco.hu címen. 
  • A pályázat az UNESCO központja részére történő benyújtásának egyik feltétele az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának támogató levele, ezzel együtt bírálja el a benyújtott pályázatot az UNESCO központja. Ezért hazai előválogatást követően kerülhet sor a pályázatnak az UNESCO online felületére való feltöltésére (ez a felület 2024. április 1-30. között lesz elérhető). A jelentkezések az UNESCO központjának történő leadásának határideje minden év április 30.
  • A végső elbírálást a párizsi UNESCO Titkárság végzi, az elbírálásnál különös figyelmet fordítanak az UNESCO prioritásaihoz való illeszkedésre (Medium-Term Strategy for 2022-2029 (41 C/4), 41 C/5 Approved programme and budget 2022-2025: first biennium 2022-2023, Draft programme and budget for 2024-2025 (42 C/5)), a globális dél országaival való együttműködésre és a szükséges humán és pénzügyi kapacitás meglétére.

Az egyes tanszékek négyévente jelentést kell készítsenek tevékenységükről és kérelmezniük kell a tanszék megújítását.

A részletes pályázati feltételek és további információk az alábbi nyomtatványokban érhetők el:

További információ: https://unesco.hu/palyazatok/unesco-tanszek-palyazat-2024-107538

Pályázat határidő: