Ugrás a tartalomra

A néprajzi falu, mint inspiráció - képzőművészeti pályázat 2019

A Sóstói Múzeumfalu pályázatot hirdet (képző)művészeti egyetemeken tanulmányokat folytató hallgatók részére „A NÉPRAJZI FALU, MINT INSPIRÁCIÓ” címmel.
Pályázni lehet festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, intermédia kategóriákban.
A kiállítás tervezett időpontja: 2019. szeptember 28. – 2019. november 15. Helyszíne: Sóstói Múzeumfalu, 4431 Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Tölgyes u. 1.

A Sóstói Múzeumfalu 2019-ben ünnepli megnyitásának negyvenedik, 2020-ban pedig alapításának ötvenedik évfordulóját.
A kettős jubileum számvetésre, értékelésre késztet. Sikerült-e valóra váltanunk az „alapító atyák” terveit, betöltötte-e Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma azokat a funkciókat, amelyek az évek előrehaladtával folyamatosan bővültek, és a mindenkori gazdasági és társadalmi változásoknak megfelelően módosultak? Milyen szerepet tölthet be az intézmény napjainkban az időközben eltűnt népi kultúra bemutatásában, a lokális hagyomány továbbéltetésében? Jelent-e inspirációt a jövő képzőművészei számára, s ha igen, milyen indíttatásból, mely szegmensei hatnak a legnagyobb erővel egy olyan nemzedékre, amely személyes élményekről már nem számolhat be.

A kiállításra jelentkezni az elkészült művek digitális fényképeivel lehet, amelyeket 2019. augusztus 23-ig, az info@muzeumfalu.hu címre kérünk elküldeni 300 DPI felbontásban, JPG fájlformátumban.
A térbeli művekről legalább két, legfeljebb három különböző nézetből készült képet kérünk.
A fénykép mellett az alkotó szakmai életrajzát, és a téma/motívumválasztás rövid indoklását is várjuk, maximum egy oldal terjedelemben.
A kiállításra alkotónként három mű fényképével lehet nevezni. Kérjük, hogy pontosan tüntessék fel az alkotó nevét, a mű címét, méretét és technikáját.
A szakmai zsűri által kiválasztott alkotások kerülnek kiállításra. Erről az érintett alkotókat ímélben értesítjük.

A zsűri döntése alapján egy fődíj kerül kiosztásra, melynek nyertese 100.000 forintos díjazásban részesül. A fődíj mellett a Sóstói Múzeumfalu 50.000 forintos különdíjat ajánl fel, amellyel egy további alkotó munkáját szeretnénk elismerni. A díjátadó ünnepségre a kiállításmegnyitó keretében kerül sor.

Sikeres alkotómunkát kívánunk, és várjuk jelentkezésüket!

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, 2019. május 02.
Dr. Szabó Sarolta
területi múzeumigazgató
Sóstói Múzeumfalu

Pályázat határidő: