Ugrás a tartalomra

Mappanyitás - pályázat

FELHÍVÁS MŰVÉSZEKNEK, HALLGATÓKNAK
Ezúton meghívjuk Mappanyitás projektünkön való részvételre.
A projekt művészeknek és művészeti hallgatóknak szól, akik szívesen bemutatják portfólióikat az általuk választott kurátornak, művészettörténésznek, esztétának.

A beérkező pályázatokból első körben a Műcsarnok kurátorai válogatnak, majd a kiválasztott portfóliók továbbkerülnek a művész által előre megjelölt kuratóriumi taghoz.

A személyes találkozó és párbeszéd segíti mind a művész, mind az intézmény tájékozódását, és megteremti a jövőbeli együttműködés lehetőségét.
A diskurzus nyilvános. A felkért, választható kuratóriumi tagok a kortárs művészeti élet különböző aspektusaiban jártas, elismert hazai és külföldi szakemberek.

JELENTKEZÉS:
A művészek számára a részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött.
Jelentkezni lehet 2015. május 30-a éjfélig, szakmai önéletrajzzal, maximum 10 MB pdf formátumú portfólióval a danka.zsofia@mucsarnok.hu e-mail címen lehet.

A BEMUTATÁS
2015 június 6.-án 10:00 órától

Választható kurátorok
PETER NOEVER (1941) designer, kurátor, építész. Számos egyéni és csoportos kiállítás, valamint nemzetközi művészeti projekt szervezője. 1986–2011 között az Osztrák Iparművészeti Múzeum Kortárs művészeti osztályának igazgatójaként és művészeti vezetőjeként nemzetközileg elismert művészek megbízásával radikálisan új tartalmat hozott létre és megújította a múzeum általános megítélését. A világ jelentős egyetemein és művészeti intézményeiben a mai napig tart előadásokat.

VLADIMIR BESKID (1968) művészettörténész, kurátor. A pozsonyi Comenius Egyetem művészettörténet és elmélet szakán szerzett diplomát 1985-ben. 2003–2005 között a Képzőművészeti és Design Akadémia Kortárs művészeti kutatóintézetének munkatársa, 2006–2011 között a Jan Koniarek galéria igazgatója. 2011-től 2014-ig az Európa kulturális fővárosa (Kassa) rendezvénysorozat művészeti igazgatója. 1987 óta több mint 80 csoportos és egyéni kiállítást rendezett kurátorként szlovák és külföldi galériákban és kiállítóterekben.

NADIA ROVDEROVÁ (1971) galerista, kurátor, képzőművész. 2001 óta különböző művészeti projektek, illetve kortárs művészettel foglalkozó galériák vezetője (Photocenter, az ArtPro Galéria). 2010-ben alapította meg első saját fotóművészeti galériáját Prága belvárosában (Artinbox), amely számos nemzetközi szakmai színtéren megjelenve fontos missziójának tartja a fiatal művészek felkarolását. 2015 januárjában hozta létre az Artinpark Galériát Prága közelében, amely a kortárs képzőművészek magas művészi értéket képviselő, kompromisszumok nélküli közvetítésére koncentrál.

HÖRCHER FERENC (1964) esztéta, műkritikus, filozófus immár több mint harmincéves hazai és külföldi tanítási és kutatási szakmai tapasztalattal. A PPPKE Esztétika Tanszékének professzora, az MTA BTK Filozófiai Intézet igazgatója. Számos esztétika- irodalom- és eszmetörténeti könyvet írt és tanulmányt publikált, valamint egyik alapítója, volt tanárszerkesztője és rendszeres kritikaírója a Kultúra és Kritika internetes oldalnak. A kortárs művészet kapcsán a Műcsarnokkal együttműködésben kidolgozott egy oktatási modult a kurátor- és kritikusképzésre. Főbb kutatási területei az ízlésesztétika és a kora modern esztétikatörténet.

ISKI KOCSIS TIBOR (1972) festőművész, művészettörténész, galerista. 2001-ben festő szakon diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd 2004-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Művészettörténet és Vizuális nevelőtanári diplomát szerzett. Az FKSE, a MAOE és a HUNGART tagja, a VILTIN Galéria alapító tagja és művészeti vezetője. Számos kiállítás kurátoraként hazai és külföldi művészek munkáit egyaránt bemutatta. Képzőművészeti karrierje mellett fontos szerepet

Pályázat határidő: