Ugrás a tartalomra

DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2020 pályázat

Szeptember 7-től október 18-ig lehet pályázni a DECODE - The Space for ARTHITECTURE 2020 díjra, melynek összdíjazása az idén nettó 1,2 millió forint.

A DECODE egy egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek valamint vizuális és alkalmazott művészek számára, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbra fűzve a társművészeti ágakat. A díjat 2018-ban alapította a BORD Építész Stúdió, melyet 2020-ban harmadszorra hirdet meg a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány égisze alatt.

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.

Regisztrálni október 18-ig kell a decode@bordstudio.hu e-mail címen, a pályázatokat október 22-én déli 12 óráig lehet a regisztrációra érkező válasz emailben ismertetett feltöltési útmutató szerint leadni.

 

VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

 

A pályázatra benyújtandó:

  • Az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá.  A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280x720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!
  • A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt kész műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg egy 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotás a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.). Tervekre, skiccekre az előbbi méretkorlátozás nem vonatkozik

 

A beadott pályázati műveket szakmai zsűri bírálja el, és választja ki a BORD és a BORD által kiválasztott két iroda projektjei mellé kiállítandó építészeti és vizuális és alkalmazott művészetek témában részéről legígéretesebbnek tartott alkotásokat és a díjazottakat.

 

A szakmai zsűri tagjai:

  • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök
  • Dr. Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár
  • Dr. Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi tanár és megbízott dékán
  • Golda János, Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész
  • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
  • Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító
  • Dr. Kukla Krisztián, az Art Quartet Budapest művészeti vezetője

 

A beérkezett pályázati anyagból a szakmai zsűri válogatása alapján 2020. november 12-18-ig kiállítás nyílik. A DECODE nyerteseit 2020. november 11-én, 18:00 órakor hirdetik ki a Faur Zsófi Galériában megrendezendő kiállítás megnyitóján a Budapest XI. Bartók Béla út 25. szám alatt.

A november 11-i díjátadó és a kiállítás az idén a virtuális térben is megtekinthető lesz.

 

Részletes magyar nyelvű pályázati felhívás: (pdf)

https://bordstudio.hu/2020/09/03/palyazati-kiiras-2020/

Pályázat határidő: