Ugrás a tartalomra

"Carpet I Am" - fényszőnyeg-festő pályázat

 

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. pályázati felhívást ír ki a PTE Művészeti Kar hallgatói számára, állóképes fényszőnyeg és falfestés tervezésére, készítésére, ami a 2021. július 1-4. között megvalósuló Zsolnay Fényfesztiválon kerül bemutatásra.

 

A Zsolnay Fényfesztivál Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja, melynek dinamikusan növekvő látogatottsága és szakmai sikerei nemzetközi mércével mérve is kimagaslóak. A rendezvény pár év alatt Pécs és Magyarország egyik legvonzóbb fesztiváljává nőtte ki magát, sőt a kontinens fényfesztiváljai közül is kitűnik komplex, társművészeteket magába olvasztó programjával. A fesztivál legintenzívebb élményét a közel 30 állomást magába foglaló belvárosi fénykörút, a Fény Útjának megismerése, körbejárása kínálja.

 

A közönség által egyik leginkább kedvelt alkotás a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestéséből áll össze. Pályázatunk célja, hogy a következő rendezvényünkre a PTE Művészeti Karának diákjai készítsék ennek az alkotásnak a kreatív tartalmát.

 

A CARPET I AM elnevezésű, fényszőnyeg festő pályázat célja, hogy együttműködő kapcsolatot építsen a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem között, magas minőségű megvalósításban bemutatkozási és együttműködési lehetőséget biztosítva az idén 25 éves jubileumát ünneplő Művészeti Kar diákjai számára.

 

A pályázat egyben lehetőséget kíván biztosítani, hogy a Művészeti Karon különböző tanulmányokat folytató hallgatók között is aktív együttműködés alakuljon ki, ezért az elbíráláskor előnyt élvez (bár nem kizáró feltétel) ha a vizuális alkotáshoz olyan zenei élmény kapcsolódik, melyet a Kar zenei alkotóival közös csoportok hoznak létre.

 

A jelenlegi pandémiás helyzetben a szervező nem tudja teljes mértékben garantálni, hogy a rendezvény a tervezett időpontban megvalósul, de egy őszi alternatív időpontban, vagy a legközelebbi Fényfesztivál alkalmával az alkotások mindenképp bemutatásra kerülnek.


A pályázat kiírója:

  •  Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

Kik jelentkezhetnek?

  • PTE MK jelenleg aktív hallgatói
  • Nevezni egyénileg, vagy csoportosan, alkotócsoportként is lehet. Alkotócsoportként történő pályázás esetén az alkotócsoport köteles kijelölni, felhatalmazni egy képviselőt, akivel a pályázat során kizárólagos kapcsolatot tart a pályázat kiírója.
  • A pályázat benyújtása díjmentes


Technikai információk:

  • A Nagy Lajos Gimnázium legfelső emeletének ablakaiban helyezünk el hat db nagyteljesítményű analóg vetítőgépet, onnan vetítjük a járófelületet, illetve további négy géppel a házfalakat.
  • A zenei tartalmat a vetítési pontok irányából szólaltatjuk meg, cél, hogy tovább erősítsük az alkotás atmoszféráját.
  • A pályázat elkészítésének ideje alatt, a pályázat kiírását követően, alkalmat biztosítunk egy személyes konzultációra, április 8-án csütörtökön. A szervezők mellett a konzultáción részt vesz Farkasinszki Bence grafikus (benzeart.com), a Fényszőnyeg 2019-es alkotója is, akitől a pályázók ötleteket, információt kaphatnak a technikai megvalósítás részleteiről.
  • A pályázat beadása során csak a fényszőnyegre tervezett tartalmat és ahhoz tartozó leírást kell benyújtani, a döntés és a kivitelezés között a házfalakra tervezett vetítés tartalmát Farkasinszki Bencével való együttműködésben tervezzük megvalósítani. Bence feladata csakis támogató jellegű, a kreatív munkát nem befolyásolja.
  • Az alkotás elkészítésének technikája nyitott, azaz digitálisan előállított tartalom mellett lehet festmény, grafika, montázs, fotó, akár plasztika is, de az alkotások digitális reprodukcióját a pályázónak kell elkészítenie és pályázatában elküldenie.
  • Pályázni méretarányos tervekkel lehet, és a tervezett vizuális koncepció címével, rövid leírásával, illetve a zenei tartalom mintájával, leírásával.
  • Formátum: JPG (RGB)
  • Méret: 1890x11340 pixel
  • Felbontás: 300dpi
  • További információ: info@zsolnayfenyfesztival.hu


Timing
A pályázat meghirdetésének ideje: 2021. március 22.
Személyes konzultáció: 2021. április 8.
A pályázat beadásának határideje: 2021. május 1.
A zsűri, csak a 2021. május 1. éjfélig elküldött és benevezett pályaműveket értékeli. Határidő után beérkezett nevezéseket nem áll módunkban figyelembe venni.
A pályázat elbírálásának határideje: 2021. május 15.
A rendezvény dátuma és időpontja: 2021. július 1-4.
A dekoráció installálásának időpontja: 2021. június 30.

Zsűrizés, kapcsolattartás, díjazás
Szakmai zsűri: Balogh Tünde (ZsÖK Nkft.) Böhm Gergely (PTE-MK), Farkasinszki Bence (grafikus) Pusker Péter (Zsolnay Fényfesztivál) Szuhay Márton (Pécsi Fényfestő Műhely)
Kapcsolattartás: rövid regisztrációs e-mailben várjuk a jelentkezéseket, minden e-mail címre részletes leírást küldünk további információkkal és segédletekkel.
A személyes konzultációra szintén e-mailen keresztül várjuk a jelentkezéseket.


Díjazás: Az első három nyertes pályázó egyaránt nettó 100.000 Ft-os pénzjutalomban részesül.

Szerzői és felhasználói jogok:
A pályázat benyújtói a pályázat benyújtásával a pályamunkához fűződő szerzői jogaik alapján az alábbi keretek között adnak a kiíró részére felhasználási engedélyt:
A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben csakis a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A pályázatra benevezett pályaművek további üzleti felhasználásával kapcsolatban adott esetben a pályázó és a pályázat kiírója külön megállapodást kötnek egymással, melyben az esetleges díjazást egymás között megosztják.
A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy külön díjazás nélkül a kiíró PR anyagaikban, valamint online felületeiken is felhasználhassák az alkotásokat – ahol lehetséges – az alkotó(k) nevének feltüntetése mellett.

Kapcsolat:
További pályázati információ: Pusker Péter / ZSFF szervező
E-mail: info@zsolnayfenyfesztival.hu
Tel: +36204866570

https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/carpet-i-am?fbclid=IwAR2RoHLRhYF109s...

Pécs, 2021. 03. 22.

Pályázat határidő: