Ugrás a tartalomra

Berán Lajos-díj pályázati felhívás


Az Országos Érembiennálé fennállása 40.évfordulója alkalmából a Magyar Pénzverő Zrt. (Díjalapító) – tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank egyetértésével – Berán Lajos‐díjat alapított a vert érem hazai hagyományainak ápolása, elsősorban a fiatal tervezői korosztály vert érem tervezői folyamatba történő bevonása céljából.

A díj elnyerésére proof kivitelű vert érem készítésére alkalmas, eredeti (vert éremben még nem megvalósult) elő‐és hátoldali gipsztervek benyújtásával lehet pályázni.

A díjalapító a pályamunkák tematikáját nem kívánja megkötni. Részvételi korhatár: betöltött 18‐45. év. Egy pályázó több pályamunkával is nevezhet.

A pályázó a pályamunka benyújtásával felelősséget vállal azért, hogy a pályamunka a saját szerzői műve, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői, felhasználói, illetve személyiségi jogát, a pályamunka közzététele semmilyen jogszabályt nem sért.

A pályamunkák elbírálására a XXIII. Országos Érembiennálé keretében kerül sor.

A nyertes pályamű alkotója a Magyar Pénzverő Zrt. által alapított Berán Lajos‐díjban részesül, a pályaműve bemutatásra kerül az Országos Érembiennálén, emellett a Magyar Pénzverő Zrt. megvalósítja a nyertes tervet és 10 db szerzői példányt biztosít az alkotónak. A díjazás része továbbá, hogy a nyertes pályamű alkotója egyszeri alkalommal, egy adott tematikában, nem kizárólagos meghívottként részvételi lehetőséget kap a Magyar Nemzeti Bank következő évi emlékérme‐kibocsátási programja pályázati rendszerében.


Benyújtás helye és ideje:

 

Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének székháza 1061 Budapest, Andrássy út 6. I. emelet; kizárólag 2021. május 3‐4. (hétfő‐kedd, 10‐16 óráig).
Határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.


A pályaművekkel szemben elvárt műszaki követelmények:

A gipszmodell kör alakú, átmérője kb. 160 mm, peremes kivitelben készül. A peremmagasság maximum 1,6 mm, az éremkép maximális plasztikája nem haladhatja meg a perem magasságát, míg a minimális plasztika nem kerülhet az alapsík alá és legalább 0,3 ‐ 0,4 mm‐rel az alapsík fölé kell emelkednie, határozott kontúrral. A betűk magassága 0,4 ‐ 0,8 mm között lehet. A gipszmodell vastagsága minimum 15 mm, maximum 20 mm (külső palástja kónusz nélküli). Az alapsíknak és a reliefnek buboréktól és krátertől mentesnek kell lennie. Az alapsík nem lehet tányéros vagy hullámos és egyenetlen.

Akár a gipsztervek elkészítése előtt, akár elkészítésének ideje alatt a Magyar Pénzverő Zrt. szakembere folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít a Társaság székhelyén, előre egyeztetett időpontban.

Időpont egyeztetés a +36‐1‐210‐2847‐es telefonszámon lehetséges.

A nyertes pályamű kivitelezése a nyertes pályázóval egyeztetve, maximum 42,5 mm‐es átmérőben színesfém alapanyagból történik. A Magyar Pénzverő Zrt. fenntartja a jogot a nyertes pályamű kereskedelmi célú hasznosítására is, a pályázat nyertesével kötendő külön felhasználói szerződés keretében.

A Magyar Pénzverő Zrt. Berán Lajos‐díj alapítói szabályzata a Magyar Pénzverő Zrt. honlapján hozzáférhető.

További információ: https://penzvero.hu/palyazati-felhivas-beran-lajos-dij/

Pályázat határidő: