Ugrás a tartalomra

Az MTA pályázati felhívása új Lendület-kutatócsoportok létrehozására 2021–2026

Az MTA elnöke a Lendület program keretében pályázati felhívást tesz közzé 2021-ben induló kutatócsoportok létrehozására. A pályázatokat angol nyelven március 16-ig lehet benyújtani.

A Lendület program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

 

  • Lendület-kutatócsoportok támogatására 460 M Ft fordítható, amelyből 11-12 új kutatócsoport indítására van lehetőség 2021. szeptember 1. és 2021. december 1. közötti kezdési idővel.
  • Támogatási időszak max. 5 év.
  • A támogatás vissza nem térítendő. Minimális összege évi 25 millió Ft, maximális összege 40 M Ft lehet. A nagy műszerigényű kutatások esetén, elérheti az 50 M Ft határértéket, de az éves támogatás átlaga nem lehet több évi 45 M Ft-nál. A támogató saját forrás meglétét nem követeli meg.
  • Lendület-kutatócsoport vezetésére PhD/DLA tudományos fokozattal rendelkező kutatók – életkoruknak és tudományos teljesítményüknek megfelelően – az alábbi kategóriákban pályázhatnak:
  • Lendület I. támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, ígéretes fiatal kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

        a) 38 évnél fiatalabb (1983. augusztus 31. után született),
        b) PhD fokozatukat 2017. szeptember 1-je előtt szerezték meg,
        c) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek.

  • Lendület II. támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akikre teljesülnek az alábbi feltételek:

        a) 45 évnél fiatalabb (1976. augusztus 31. után született),
        b) korábban rangos hazai (OTKA, MTA Bolyai, MTA Prémium) vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon támogatást nyertek,
        c) Lendület, vagy egyéb, a Lendület támogatással összemérhető nemzetközi pályázat keretében korábban már támogatást nyertek.

  • Mindkét kategória nyertesei vállalják, hogy a Lendület támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására.
  • A felhívásra történő jelentkezést a kutatócsoportot befogadó intézmény vezetője vagy a befogadó felsőoktatási intézmény rektora a csoport megalakítására és vezetésére pályázó kutatóval közösen nyújtja be.
  • A Lendület pályázatra jelentkező kutatócsoport-vezető vállalja, hogy a Lendület támogatás elnyerése esetén a program ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik.
  • A Lendület pályázatra jelentkező kutató rendelkezik azonosítóval a Magyar Tudományos Művek Tárához (MTMT azonosító), az ott tárolt publikációs adatai naprakészek.

 

A pályázatok beadásának határideje: 2021. március 16. 16:00

 

Az MTA Lendület programjának oldala: https://mta.hu/aktualis-palyazati-kiirasok/lendulet-program-2021-evi-pal...

Részletes pályázati felhívás: (pdf)

Pályázat határidő: