Ugrás a tartalomra

A bűvös kocka lesz a Fényfesztivál versenyének témája

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fő attrakciója minden évben a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny. Ennek során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Július 4-7. között a döntőbe jutott legjobb 5 alkotást láthatják a fesztiválozók.

Az idei verseny témája a bűvös kocka, aminek apropóját az adja, hogy 2024-ben ötvenéves a világhírű magyar építész által tervezett, jól ismert térbeli logikai játék, a Rubik kocka.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is öt video mapping alkotás készül a pécsi Székesegyház déli homlokzatára. A művészek az Egyesült Királyságból, Ecuadorból, Németországból és Spanyolországból érkeznek, valamint egy magyar alkotás is lesz. Közülük a közönség választhatja majd ki a kedvencét egy online szavazás keretében.

Fontos újítás, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel mostantól a fesztivál mind a 4 napján megtekinthetőek az alkotások, esténként 21.30-tól félórás blokkokban ismétlik őket éjfélig.

Vasárnap 22 órakor lesz az eredményhirdetés, amit az előző évek alkotásainak best of válogatása követ, zárásként pedig a Kiégő Izzók „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping műve látható.

A Zsolnay Light Art szakmai partnere és házigazdája a fesztivál kezdete óta a 25 éves múltra visszatekintő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

Pécs a nyár fénypontja!

Univ Pécs: https://univpecs.com/kultura/pte_zsolnay_fenyfesztivalon_0

Részletek: www.fenyfesztival.hu

FB: https://www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.