Ugrás a tartalomra

Elhunyt Peter Weibel

Fotó: ZKM / Christof Hierholzer

 

Elhunyt Peter Weibel, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának díszdoktora. A művész már a '90-es évektől figyelemmel kísérte a pécsi művészeti életet, többször járt városunkban a Művészeti Mesteriskola rendezvényein. Emlékét kegyelettel megőrizzük. Az általa vezetett Karlsruhei Művészeti és Médiaközpont (Zentrum für Kunst und Medien Karlsruhe) nekrológjával búcsúzunk tőle.

"Nagy szomorúsággal tudatja a ZKM (Karlsruhei Művészeti és Médiaközpont), hogy művészeti és tudományos igazgatója, Peter Weibel rövid, súlyos betegség után, 2023. március 1-jén, 78 éves korában, Karlsruhéban elhunyt.

Az 1944-ben Odesszában született Peter Weibel művészként, teoretikusként és kurátorként látnoki erejével, átfogó tudásával és bátorságával egyaránt formálta a művészeti világot. Több mint 24 éves vezetői tevékenysége alatt a ZKM-et nemzetközileg is elismert, világszerte egyedülálló profilú művészeti intézménnyé fejlesztette. Az utolsó pillanatig intenzíven dolgozott a ZKM soron következő kiállításain, rendezvényein, kiadványain.

Petra Olschowski, Baden-Württemberg tartomány tudományos, kutatási és művészeti minisztere: „Peter Weibel a ZKM-ben rendezett kiállításaival többször megmutatta nekünk, hogyan változik a világról alkotott képünk a digitális és a média átalakulása következtében. Előremutató megközelítései mindig kihívást jelentettek, mert Peter Weibel gyakran megelőzte a mai kort briliáns koncepcióival. Ennek a hozzáállásnak és megalkuvást nem ismerő elkötelezettségének köszönhető a ZKM világhírneve, valamint a folyamatos fejlődése és nyitottsága a különféle témák és társadalmi kérdések felé. Ebben az értelemben fontos tanácsadója volt az ország számos bizottságának, és személyesen nekem is. Hirtelen halála megrendít bennünket.”

Dr. Frank Mentrup, Karlsruhe város polgármestere: "Peter Weibel professzorral Karlsruhe művészeti úttörőt és kiemelkedő személyiséget veszített el. Karlsruhe, mint a ZKM helyszíne és az UNESCO médiaművészeti városa egyet jelent az ő nevével. Halála nagy veszteség."


Forrás: https://zkm.de/de/magazin/2023/03/das-zkm-trauert-um-peter-weibel

 

További megemlékező cikkek a német nyelvű sajtóból:

Wiener Zeitung: https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/kunst/2180141-Medienkuen...
Franfurter Allgemeine Zeitung: https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/kunst-und-architektur/medienkuens...
Der Standard: https://www.derstandard.at/story/2000144074780/kuenstler-und-medientheor...
Kronen Zeitung: https://www.krone.at/2944488
Monopol: https://www.monopol-magazin.de/peter-weibel-stirbt-mit-78-jahren?utm_sou...