Ugrás a tartalomra

Elhunyt Dr. Pandur József

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Pandur József, egykori oktatónk, nyugalmazott főiskolai tanár, festőművész, művészettörténész

életének 81. évében, 2020. május 2-án elhunyt.

Pandur József 1939-ben született Pécsett. 1959-ben végzett a pécsi Állami Tanítóképző Intézetben, majd az egri Pedagógiai Főiskolán tanult. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1969-ben szerzett diplomát. 1985-ben a művészettudományok doktora lett Rónai Ödön, adatok Rippl-Rónai József munkásságához című értekezésének megvédésével.

A pécsi Tanítóképző Főiskolán 1963-tól, majd nyugdíjba vonulásáig a Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz Tanszékén tanított rajzot, művészettörténetet és népművészetet.

Számos önálló kiállítása volt, több alkalommal vett részt külföldi tanulmányúton. A klasszikus festészeti értékek őrzőjeként alkotott. Műhelyében elsősorban a táj és az ember harmóniáját kifejező kompozíciók, portrék, csendéletek készültek. Magas színvonalú oktatói és kiváló szakmai munkásságát állami és egyéb kitüntetései is elismerik: Művészeti Nívódíj, Kiváló Művészi és Pedagógiai Munkáért érem, MTA Opus Mirabile kollektív díj, Apáczai-díj, Városháza Emlékérem, Pécs.

Megalapítója volt a Pécsi Grafikai Műhelynek, a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelepnek, a PTE Általános Orvostudományi Karon működő Medgyessy Ferenc Művészeti Műhelynek.

Családjának, szeretteinek, tanítványainak fájdalmában osztozva búcsúzunk egykori munkatársunktól.

 

 

Pandúr József temetése

2020. június 30-án, kedden,14:00 órakor lesz

a Pécsi Kápolnában (Pécs, Siklósi u. 43.)

 

 

Archív videófelvételek:

Az Universitas TV 2005-ös interjúja Pandur Józseffel

Egy csepp Pandur József