Ugrás a tartalomra

Dr. Raffay Endre művészettörténész, a Képzőművészeti Intézet igazgatója nemzetközi konferencián vett részt Karlócán

Dr. Raffay Endre művészettörténész, a Képzőművészeti Intézet igazgatója nemzetközi konferencián vett részt Karlócán

Örökségvédelem és integráció

Megőrizni és fejleszteni a történelmi városokat! - Karlócán befejeződött a II. nemzetközi konferencia

A készülő kulturális örökségvédelmi törvény szempontjából jelentős és hasznos volt a Karlócán, csütörtökön és pénteken, Megőrizni és fejleszteni a történelmi városokat! - mottóval megtartott nemzetközi konferencia, hangzott el a záradékjavaslatok között. Az európai viszonylatban is nagy érdeklődést kiváltott tudományos összejövetelt Karlóca önkormányzata, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet (TMI), a Történelmi Városok Állandó Konferenciája közösen szervezte a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság védnökségével, Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek közti egyenjogúsági titkár a vajdaság történelmi városai, kulturális értékei intézményes megvédésének fontosságát emelte ki megnyitójában, minden szinten. Ehhez jogi vonatkozásban, törvényesen meg kell határozni a történelmi városok fogalmát, mondta Zoran Vapa, a TMI igazgatója. Vajdaságban eddig tíz ilyen város van.
A kulturális örökség integrációjáról, köztük a fejlesztési stratégia egyik lehetőségéről beszélt nyitó előadásában dr. Christer Gustafsson, a svédországi Uppsala Egyetem tanára. Az Európai Bizottság nemrégen megjelent Ágendája és a kulturális örökség más tevékenységekbe való bevonására, integrációjára hívja fel a figyelmet.
Érdekes előadások hangzottak el az Olaszországból, Bosznia-Hercegovinából, Olaszországból, Magyarországból, Svédországból, Szlovákiából, Horvátországból, Makedóniából, Montenegróból és Szerbiából/Vajdaságból érkezett szakemberek részéről.