Ugrás a tartalomra

Múzeumok éjszakája - 2024. 06. 22.

Az esemény ideje:   -  
Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont, Pécs, Sétatér, Modern Magyar Képtár

A Múzeumok Éjszakáján megelevenedik az ókori Pécs.

Repülj a múltba a Múzeumok Éjszakáján! A pécsi világörökségi helyszíneken június 22-én éjjel színészek keltik életre az ókori Sopianae-t, lesznek kézműves foglalkozások, ókori játékok, fotózkodás korabeli és katonai ruhákban, valamint éjszakai misztikus fejlámpás tárlatvezetés!

Programok:

18:00-23:30 – Artes et artifica

Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont

Kreatív foglalkozások során életre keltjük a római díszítőművészetet! Kézműves foglalkozások, arts and crafts workshopok, készíthetünk mozaik-, ékszer- és ókori gyerekjátékot, valamint kipróbálhatjuk a gyöngyplasztikát is!

18:00 – 23:30 – Lude in nocte

Helyszín: Ókeresztény Mauzóleum

Ókori római társasjátékok, szabadtéri játékok kicsiknek és nagyoknak! Felpróbálhatók korabeli ruhák: tógák, tunikák, legionárius felszerelés, így fotózkodhatunk akár katonai viseletben is!

18:00 – 23:30 – Ludus Funebris

Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont

Ezen az éjszakán a föld alatti világ évszázados falai között megelevenedik az antik nekropolisz. Színészi játék hívja életre az ókori sopianae-i temető jellegzetes alakjait, így mesélve a valaha itt éltek történetéről. A Cella Septichora síremléknél találkozunk a halottat utolsó útjára kísérő mimusszal, aki a római temetési szokáshoz híven elnagyolt mozdulatokkal, tréfás szófordulatokkal eleveníti fel az elhunyt személyét. A Korsós sírkamra emlékkápolnájában megelevenedik a gyászoló özvegy, akinek könnyein át mindent megtudunk a későrómai halálhoz való viszonyról, temetkezési szertartásról. Téglasírok, szarkofágok terében életre kel az ókori temető jellegzetes figurája, a sírrabló, aki a látogatók között utat keresve társával menekül a tetthelyről. Az V. számú sírkamra nyolcszögében felbukkan a régész, aki a mindentudó 21. század szemüvegével láttatja letűnt korok történetét.

23.30-tól és 23.45-től: Éjszakai tárlatjárat

Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpont

Izgalmas tárlatvezetés idegenvezetővel a félhomályban, mely során a föld alatti temető minden titka feltárul a pislákoló fejlámpák fényében.

Az este folyamán rendhagyó módon fényfestés díszíti a Cella Septichora Látogatóközpont bejáratát, a hétkaréjos építmény belső terét pedig egyedi hangulatvilágításban tekinthetik meg az érdeklődők

FB: https://www.facebook.com/events/870546411550881

Múzeumok Éjszakája programjai a JPM Modern Magyar Képtárban:
16.00 A századelő képzőművészete: neósok, alföldi iskola, stílusteremtő egyéniségek, Szakács Vanda Kíra muzeológus tárlatvezetése
17.00 „Mint a megszállottak...” Breuer Marcell, Molnár Farkas és Weininger Andor pályakezdése, Szili Dániel, a JPM munkatársa tárlatvezetése
18.00 Tüskés Anna művészettörténész tárlatvezetése az Eredet és ellentmondás. Bocz Gyula szobrászművész alkotásait bemutató kiállításban
19.00 Kép-mozgások - A Véglegessé vált történések című kiállításhoz kapcsolódóan Kismányoky Károly animációs filmjeinek vetítése és beszélgetés (Résztvevők: Doboviczki Attila médiakutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és Nagy András, a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztály vezetője)
A program a Janus Pannonius Múzeum "Múzeumok Éjszakája 2024" programsorozatának a része.
A múzeumunk teljes programja az estén az alábbi linken érhető el: https://www.jpm.hu/

Jegy és részletek: https://www.vilagoroksegpecs.hu/programok/muzeumok-ejszakaja-2024