Ugrás a tartalomra

XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé - prófécia

XII. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ – PRÓFÉCIA címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez 2024. március 9. – 2024. június 22. között a kecskeméti Cifrapalota földszinti termeiben.

A kiállítás tematikája – Prófécia: Választott témánkat (prófécia) világunk jelenlegi helyzete teszi különösen aktuálissá, hiszen rengeteg a bizonytalansági tényező (háborúk, bolygónk erőforrásainak felélése, klímaváltozás, energiaválság, túlnépesedés, s az ebből fakadó társadalmi problémák, az új népvándorlás, migráció), s ez a jövőnkbe vetett hitünket is erőteljes befolyásolja. Reisinger János irodalomtörténész szerint tíz hatalmas léptékű, évezredek eseményeit felölelő jövendölés található a Bibliában. Ezeket a perspektivikus vagy vázlatpróféciákat tovább részletezi az a mintegy hatszáz pillanatkép-prófécia, melynek egyharmada szól a Megváltónak első, másik kétharmada pedig a második eljöveteléről. A Biblia is „prófétai beszéd”-ként határozza meg magát, melynek „egyetlenegy jövendölése sem származik önkényes értelmezésből” (2Pét 1.20). Viszont számtalan olyan jövőkép is létezik, mely az isteni kinyilatkoztatáson (revelatio, apokalüpszisz) alapuló a próféciával, a sugalmazással (ispiratio, theopneusztosz) szemben hamis, babonás jövendölés, jóslás, divinatio. Amikor egy-egy biennálé tematikáját kiválasztjuk, egyre inkább igyekszünk tehát a világ jelenlegi problémáira is reflektálni, ezzel is elősegítve a hagyományos keresztény ikonográfiai megoldások, ábrázolások megújítását, újraértelmezését a kortárs képző- és iparművészetben. Tehát most sem egyszerű „tankönyvi” illusztrációkat várunk, hanem az eredeti elképzeléseinket folytatva, a kiírt téma minél magasabb szintű, egyéni jegyeket is hordozó, a kortárs vizuális (és ikonográfiai) nyelvezet segítségével a ma embere számára is átélhető módon megfogalmazott művészi feldolgozását, értelmezését. II. János Pál pápát (Levél a művészeknek) idézve: „Meghívlak benneteket, hogy fedezzétek föl újra a szellemi és vallási dimenzió azon mélységeit, melyek a művészetet legnemesebb kifejezési formáiban mindig jellemezték.”

Jelentkezők köre: Kortárs (professzionális, 18 éven felüli) képző- és iparművészek. (Természetesen a művészeti egyetemek hallgatóit is szívesen látjuk!).

Beadható művek száma: A várhatóan nagyszámú jelentkező miatt minden alkotó max. 1 alkotást vagy sorozatot adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, amennyiben az tartalmilag lehetséges és indokolt.

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például grafikával, animációs filmmel, ruhával, táblaképpel, képregénnyel, plasztikával, kerámiával, videó installációval, plakáttal, utcabútorral, díszlet- és jelmeztervvel, fotográfiával, textil-, üveg-, ötvös-, vagy zománcművészeti alkotással egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott grafikai jellegű műveket csak megfelelően keretezve (üveglap + bilincs kombinációt nem!) fogadjuk el. Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania és előzetes fotót kell hozzá biztosítania a zsűrizés előtt. A nem Kecskeméten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető, összehajtható) művek esetében 120x150 cm, míg a térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket csak Kecskeméten, a kiállítás helyszínén lehet leadni a megadott időpontokban. A műveket csak kitöltött adatlappal (átvételivel) + biztonságosan szállítható csomagolásban (pl. puffancs fólia) együtt vesszük át. (Postai úton csak a gyűjteménynek felajánlott, azaz vissza nem küldendő műveket fogadjuk el technikai és anyagi okok miatt.) Az adatlap alsó és felső felének kitöltése után kettévágandó, az egyik példány az alkotóé, míg a másik a múzeumé lesz.

Az erdélyi beadáshoz külön adatlap tölthető le a honlapról december 15.  után!

Korábban készült munka /sorozat is beadható, sőt olyan is, mely már szerepelt más kiállításon, viszont megfelel az aktuális tematikának (prófécia)!
📌BEADÁSI HELYSZÍNEK ÉS IDŐPONTOK:
KECSKEMÉT: Cifrapalotában (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.), január 22–28. (hétfőtől
vasárnapig) 10–15 óra között – információ: Horváth Zsolt gyűjteménykezelő (20/486-6634, gyujtemenycifra@gmail.com); Osztényi Éva művészettörténész (30/564-5754,
evaosztenyi@gmail.com) és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész-osztályvezető (70/799-8856, gyergyadesz@gmail.com)
BUDAPEST (1.): Klebelsberg Kultúrkúriában (1028 Bp., Templom utca 2–10.), január 23.
(kedden) 11–14 óra között (megközelíthető a Széll Kálmán tértől a 61-es villamossal Hűvösvölgyig, onnan 64, 64A, 264-es vagy 257-es busszal a Templom utcai megállóig) – információ: Osztényi Éva művészettörténész (30/564-5754, evaosztenyi@gmail.com), a helyszín telefonja pedig: 1/3920-860
GÖDÖLLŐ: Levendula Galériában (2100 Gödöllő, Remsey krt. 21.), január 24. (szerdán) 10–17 óra között, s esetleg még a szállítás előtti órában, csütörtökön, 10–11 óra között – információ: Sz. Jánosi Erzsébet festőművész (30/286-9395; levendulagaleria@gmail.com)
BUDAPEST (2.): Skoda Éva Műterem-Galériában (1196 Bp., Hunyadi u. 129/a.), január 25. (csütörtökön) 10–14 óra között. FONTOS!!! Az utcában az újabban felfestett kerékpársáv miatt nem lehet megállni, csak a környező mellékutcákban! – információ: Horváth Zsolt gyűjteménykezelő (20/486-6634) és Skoda Éva (30/904-6001)
PÉCS: Gyergyádesz Mihály és Nemes Zsuzsa festőművészek lakása (7635 Pécs, Nagyszkókó köz 8.), január 22. (hétfőn) 9–11 óra között – kontakt: Nemes Zsuzsa és Gyergyádesz Mihály (70/258- 2141, 70/300-1660, mindenképpen egyeztetni kell a leadás előtt, különösen, ha valaki korábban szeretné ezt megtenni) (A műveket 22-én, délben szállítjuk Kecskemétre.)
SZEGED: SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszéken (6723 Szeged, Brüsszeli krt. 37.), január 24. és 25. (szerdán és csütörtökön) 9–16 óra között – kontakt: Sárkány Tamás képzőművész, műhelymester (20/390-5022, sarkany14@gmail.com)
A pontos részleteket (teljes pályázati felhívást, tematikát, beadási feltételeket) a múzeum honlapján, ide kattintva lehet megtekinteni: https://kkjm.hu/biennale

Műleírás (kötelező beadási feltétel): Mindenkire vonatkozó kérés, hogy az alkotója néhány (legalább 5-6) mondatban mutassa be, elsősorban tartalmi szempontból, a saját alkotását. Ez ui. jelentősen megkönnyíti a zsűri munkáját, s természetesen fontos lesz majd a jövő kutatói számára is. A műleírásokat a kurátor e-mail címére (gyergyadesz@gmail.com) kérjük word formátumban, legkésőbb január 21-ig!

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása, a tartalmi feltételek és a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2024. január 31.) Az eredményről 1 héten belül e-mail-ben értesítünk mindenkit.

Katalógus: A kiállítás kecskeméti megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Installációs jellegű művek, animációs filmek, fotó alapú, digitális kompozíciók és nyomatok esetében jelentősen megkönnyítené a munkánkat, ha az alkotója digitális reprodukciót is tud mellékelni a kurátor e-mail címére.

Művek felajánlása a kecskeméti múzeum gyűjteményébe: A keresztény biennálékhoz kapcsolódik az a két évtizede elkezdett módszeres gyűjtői tevékenység, melynek eredményeként a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályán belül létrehoztunk egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egységet. Gyarapítási keret (pénz) hiányában a fő módszer a művészek felkérése arra, hogy ajánlják fel kiállításra beválasztott műveiket a múzeumnak. (A 2020-as biennálén például 82 alkotás került ajándékként hozzánk.) A kollekció szerencsére folyamatosan gyarapodik, melynek köszönhetően ma már túl vagyunk a félezredik beleltározott tételen. A műveket nem csupán a jövőnek őrizzük, hanem igyekszünk minél több alkalommal már napjainkban is bemutatni. 2022-ig 17 olyan kiállítást rendeztünk, melyen a kecskeméti kollekciót egy-egy válogatást keretében tártuk a nagyközönség és a szakma elé (pl. Vigadó, Szent István Bazilika, Erdős Renée Ház, Budapest; Zsinagóga Galéria, Eger; Pécsi Galéria, Pécs). Közülük a látogatottsági rekord a Tihanyi Bencés Apátsághoz kapcsolódik, ahol 2019 nyarán, mindössze 6 hét alatt, 59.892-en tekintették meg a vendégkiállításunkat! Amennyiben Ön is csatlakozna alkotásával az egyre jelentősebb kortárs keresztény tematikájú gyűjteményünkhöz, úgy azt nagy köszönettel fogadjuk. (A szándékot a beadáskor az adatlapon lehet bejelölni.)

Szakmai információ: Érdeklődni a biennále kurátorától, ifj. Gyergyádesz László művészettörténésztől lehet az alábbi telefonszámon (70/799-8856; 76/480-776; 30/287-2549) és e-mail címen (gyergyadesz@gmail.com). Postacím: 6000 Kecskemét, Cifrapalota, Rákóczi út 1. (Zárójelben mindenképpen írja rá a kurátor nevét, vagy azt, hogy „keresztény biennálé”!)

Adatlap: (pdf)

Teljes pályázati kiírás: https://kkjm.hu/felhivas-es-jelentkezesi-adatlap

Pályázat határidő: