Ugrás a tartalomra

Erasmus+ európai oktatói mobilitási program 2024

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara pályázatot ír ki 2023/2024 tanévre Erasmus+ Európai oktatói mobilitási programban való részvételre 2024. február 19.- 2024. május 31. közötti időszakra
 
A pályázat célja
Az oktatói mobilitás célja a partnerintézmény szakos tanrendjébe illeszkedő előadások, szemináriumok megtartása, és a partnerintézménnyel való szakmai kapcsolat további építése, különös tekintettel az Erasmus+ program tantervfejlesztési tevékenységeire, közös képzési programok kidolgozására.
Kutatás és konferencián való részvétel ezen a pályázaton nem támogatható!
 
A pályázat tárgya
Az Erasmus+ program keretében a pályázaton nyertes oktatók a Pécsi Tudományegyetemmel 2023/2024-es tanévre érvényes kétoldalú megállapodással rendelkező ERASMUS+ program országbeli felsőoktatási intézményében ösztöndíjjal folytathatnak oktatási tevékenységet. A vendégoktatás időtartama nem lehet kevesebb 8 tanóránál (8 hours), és nem lehet hosszabb 5 munkanapnál  (akár 2 napos mobilitás is megvalósítható).
Az Egyesült Királyságba kizárólag 5 napra lehet pályázni!!!
 
Mire pályázhatnak az oktatók?
Az Erasmus+ oktatók támogatást (ösztöndíjat) kapnak külföldi oktatási tevékenységük megvalósításához. Az ösztöndíj összege differenciált, függ az oktatási tevékenység időtartamától és a célországtól. Az ösztöndíj összegeket és az utazási támogatás összegét a melléklet tartalmazza.
 
Az Erasmus+ támogatás nem feltétlenül fedezi a kiutazás és a kint tartózkodás költségeit, csupán hozzájárul a külföldi oktatói út megvalósításához, ezért szükség lehet saját  forrásokra is.
 
Amennyiben a pályázó a fogadó egyetem alkalmazottja, vagy a fogadó egyetem részben vagy egészben finanszírozza a kiutazás és/vagy a kint tartózkodás költségeit, akkor Erasmus+ ösztöndíjra az oktató nem jogosult.
Helyszín: nem lehet a küldő intézmény országa és a lakóhely szerinti ország sem.
Az oktató a pályázatában benyújtott, az érintett felek által jóváhagyott és aláírásukkal elfogadott egyéni munkaprogramot követi.
 
Kik nyújthatnak be pályázatot?
Az vehet részt az Erasmus+ programban:
•      aki magyar állampolgár (vagy huzamos tartózkodási engedéllyel és vagy menekültként tartózkodik Magyarországon);
•      aki főállású, félállású vagy óraadó oktatója az intézménynek;
•      akinek a Kara tanszéke / intézete saját tématerületén érvényes Erasmus+ együttműködési megállapodással rendelkezik;
•    Új pályázók előnyt élveznek, akik a 2022-2023-as tanévben 2-3-4 oktatói utat is megvalósítottak várólistára kerülhetnek csak

A pályázat benyújtásának határideje és módja
A pályázatot a kari Nemzetközi Irodára (E33/102-es iroda, Seres Beáta) kell benyújtani, legkésőbb 2024. január 29-ig.


A pályázat részeként benyújtandó dokumentumok
Egy nyomtatott példányban kell beadni az alábbiakat:
1.    kitöltött, eredetiben aláírt pályázati űrlap adott karon;
2.    a három fél által aláírt pontos időtartamra szóló (év hónap nap tól ig)!! a partner egyetem által jóváhagyott munkatervet (Staff mobility for teaching mobility agreement 2024) korábbi verzió formai hibát von maga után. Hiányos szintek, tématerület, kódok, oktatás nyelve stb hiányában sem kerül befogadásra a munkaterv. Ugyanarra az egyetemre pályázók esetében a szó szerint azonos munkaterv plágiumnak minősül és nem kerül elbíráslásra!
3.    Csoportos utakat ebben a fordulóban nem támogat az egyetem, egy Karon egy adott helyre maximum 2 fő mehet egyszerre ugyanazon az oktatási héten.
4.    Hétfőtől péntekig, keddtől szombatig időtartam preferált, a vasárnap külön magyarázatra szorul.
A hiányos, feltételeknek nem megfelelő, olvashatatlan vagy határidő után érkező pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A benyújtott pályázatok elbírálása
A benyújtott pályázatokat a beadási határidőt követő  10 munkanapon belül a kar Külügyi Bizottsága bírálja el.
A pályázatok elbírálásának szempontjai:
1.)    Munkaterv – Erasmus+ nyomtatvány szerint; fontos : Duration (days) – excluding travel days: utazás napjait ne számolja bele, csak az oktatás dátumait. A szombat és a vasárnapi oktatást kérjük indokolni !
2.)    A mobilitási időszak kezdő napja az a nap, amelyen a résztvevő először köteles a fogadó szervezetnél, egyetemen megjelenni, a befejező napja az a nap, amikor a résztvevő a fogadó szervezetnél, egyetemen utoljára köteles megjelenni.
3.)    Az elmúlt tanévben vagy a korábbi években ERASMUS+ támogatásban nem részesült oktatók pályázata előnyben részesül.
A fogyatékkal élő vagy tartósan beteg oktatók kiegészítő támogatásra is pályázhatnak:  https://mobilitas.pte.hu/aktualis_palyazatok
A pályázatok elkészítésével kapcsolatos szakmai kérdésekben az intézeti / tanszéki, általános és formai kérdésekben a kari koordinátorok állnak rendelkezésükre.


A támogatás mértéke:
A támogatás összege két tényezőből tevődik össze: egyrészt függ a célország napi megélhetési rátájától, amellyel a kinn töltött napokat (utazási napokon kívül) kell megszorozni, másik tényező az utazási távolság alapján számítandó.
az ösztöndíj összegek napi értéke: 44.000  és 68.000 Ft és vagy 110-170 euro között ítélhető meg.
az utazási támogatás: 9.200-164.000 Ft  és vagy 180-360 euro között ítélhető meg, a zöld utazástól függően.
A zöld utazás mértéke 12.000-28.000 Ft és/vagy 30-45 euro

A kiutazásokhoz egyszeri utazási támogatás is adható.
„Green ERASMUS”= Zöld Utazás: amennyiben a dolgozó és vagy oktató vállalja és tudja igazolni, hogy teljes egészében környezetbarát utazási módot (vonat, autóbusz, telekocsi) választ a ki- és visszautazásra, úgy magasabb támogatásra jogosult. A ki- és visszautazás módját a dolgozónak, oktatónak dokumentálnia kell a Nemzetközi Igazgatóság felé buszjegy, vonatjegy, autópályamatrica stb. átutalási bizonylat leadásával.


Általános alapelvek a zöld utazási formával kapcsolatban:

•    Zöld utazásnak tekinthető minden, ami NEM repülő, motorkerékpár és hajóút.
•    Zöld utazásnak minősül, a busz, vonat, az igazolt telekocsi.
•    Abban az esetben NEM jár a zöld utazási támogatás, ha csak egy irányba valósul meg a zöld utazás.
•    Gépjárművel történő utazás esetén: ha csak egyedül utazik az oktató, az NEM minősül Zöld utazásnak; kivéve ha csatlakozik hozzá legalább 1 fő oktató, dolgozó vagy Hallgató (BIP esetén) igazoltan ugyanazokra a napokra és helyszínre szóló aláírt munkatervvel – LA-val.
•    Az utazási formát az utazási dokumentumokkal, továbbá a Tempus Közalapítvány által készített büntetőjogi nyilatkozattal tudják igazolni a kiutazók.
•    Kérjük, hogy az utazás igazolásait (pl. vonatjegy, buszjegy, telekocsi bizonylat, benzin – autópálya matrica bizonylat) kötelesek megőrizni és átadni a küldő intézménynek, Rektori Kabinet, Nemzetközi Igazgatóság hazaérkezést követő 8 napon belül.
•    A zöld utazási támogatás a résztvevővel kötött támogatási megállapodásban foglalt jogosultsági feltételek fennállása esetén a standard utazási támogatáson felül járhat, és utófinanszírozásként kerülhet kifizetésre ha a fentiek szabályosak és teljesülnek maradéktalanul határidőre.
•    Amennyiben a résztvevő igényelni kívánja zöld utazási támogatást, úgy a zöld utazásról szóló nyilatkozatot, illetve az azt igazoló dokumentumokat legkésőbb a mobilitás befejezését követő 8 munkanapon belül köteles megküldeni az küldő intézményi koordinátornak.

A Pécs és a célegyetem közötti távolság kizárólag az Európai Bizottság által közzétett Távolság Számláló (Distance Calculator) segítségével számítható ki: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm

Az Erasmus+ támogatás csupán hozzájárul a külföldi út megvalósításához, a kiutazás és a kinn-tartózkodás teljes költségét nem minden esetben fedezi.


Sikeres pályázást kívánunk!

Pályázat határidő: