Ugrás a tartalomra

Trash Art Magyarország 2018

A Trash Art Magyarország 2018-as témája: a „Biodiverzitás” - a biológiai sokféleség védelme

Részletes kiírás: https://www.godollofilmfest.com/hu/trash-art-2018


Pályázók köre: művészek, kreatív emberek és csoportok, egyetemek, civil szervezetek, középiskolák

Kategóriák:

- Amatőr (civil szervezet, baráti társaság, egyetemi hallgatók stb.)
- Művész (rendelkezik művészeti képzés adta diplomával vagy már elismert alkotó)
- Középiskolás diák

Nevezési időszak: 2017. november 15 - 2018. február 28.

Nevezés módja: a kitöltött online Jelentkezési lap beküldésével (lásd a kiírás végén).
A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, egy pályázó több alkotással is nevezhet.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

- a pályázó nevét (személy/csoport, intézmény, civil szervezet, cég), címét, képviselőjének nevét, e-mail címét, telefonszámát,
- a kategóriát,
- a pályamű címét,
- a pályamű rövid, max. 1000 karakteres bemutatását, leírását,
- a pályázó rövid, max. 1000 karakteres bemutatását önmagáról, a csoportról,
- 1 db fotót a pályázóról,
- max. 10 db pályaművel kapcsolatos rajzot, tervet, anyaghasználattal kapcsolatos tervet


A szobrok/ installációk követelményei:

Téma:

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában. A földtörténetben élt, élő fajok bemutatásától az emberi tevékenység, annak látványos hatásainak bemutatásáig.

Megjelenés:

- Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.
- Maximum 2-2,5 méter magasak és legfeljebb 4 m² alapterületűek lehetnek (a technikai megoldások egyeztetése után a méret növelhető).

Anyaghasználat:

- Szabadon választott, minden csapat tetszőlegesen választja ki azokat az elemeket, hulladék –újrahasznosítható anyagokat, melyből az installációt készíti. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítik az újrahasznosítandó anyagot, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható legyen.
- Minden alapanyag használható: fém, alumínium, üveg, PET palack, fa, stb.
- Igény szerint az alapanyagot minden város hulladékgazdálkodási közszolgáltatója vagy hulladékhasznosító üzeme, valamint a projekthez csatlakozó cégek biztosítják.

Kiemelt szempontok:

Kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése, ezért strapabíró, időtálló, szállításra alkalmas alkotásokat kell létrehozni! A szobrokat tehát statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Ezt minden kiállításra kerülő szobor esetében ellenőrizzük. Amennyiben ennek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű kizárásra kerülhet.
A készítésnél törekedni kell arra, hogy a rögzítések és az illesztések során minél kevesebb ragasztót, purhabot használjanak az alkotók, az értékelésnél a zsűri ezt figyelembe veszi.

Szakmai tanácsadók:

A pályaművek megalkotásához szakmai segítséget ad a Trash Art Magyarország csapata. A jelentkezés és kapcsolatfelvétel után mentorok és patrónusok fogják segíteni az alkotókat művészeti, szakmai tanácsokkal – és amennyiben igénylik – alapanyagot is biztosítanak a hulladékgazdálkodó cégeken keresztül. A készülő, vagy már elkészült alkotásokat helyben megtekinti a Trash Art csapata és dokumentálja az alkotási folyamatot.


Díjazás:

Mindhárom kategóriában a legjobb pályázókat értékes díjakkal jutalmazzuk, összesen 3 millió forint értékben!
A díjátadóra a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál zárónapján, 2018. május 27-én kerül sor Gödöllőn, az Alsóparkban.


A szobrok megjelenése, kiállítás:

A szakmai zsűri által a versenybe beválogatott pályaművek 2018. március 15-től megtekinthetők lesznek a www.godollofilmfest.com oldalon és bemutatkozási lehetőséget kapnak a Trash Art Magyarország 2018. évi katalógusában.
A kiállításra kiválasztott szabadtéri pályaművek (2017. évhez hasonlóan) először 2018. május 24-én a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként Gödöllő parkjaiban és a Királyi Kastély kertjében kerülnek bemutatásra, majd ezt követően az év során a kiállítás országszerte több helyszínen is látható lesz.
A kiállításra kiválasztott beltéri pályaművek, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként, a Fesztivál egyik helyszínén kerülnek kiállításra 2018. május 24-én.
A vándorkiállítás végén, minőségi állapotuktól függően, a szobrok kiállításra vagy újrahasznosításra kerülhetnek, illetve az alkotó, vagy a hulladék alapanyagot biztosító cégek külön kérésére elszállíthatják azt saját városukba, telephelyükre.
A kiíró fenntartja a jogát, hogy csak az általa kiválasztott pályaművek kerülnek be az országos vándorkiállításba.

Pályázat határidő: