Ugrás a tartalomra

JAZZ-képzés indul 2024 szeptemberében a Zeneművészeti Intézetben!


A PTE MK Zeneművészeti Intézete 2024 szeptemberében jazz-képzést indít a hazai és nemzetközi jazz-szcéna kiváló művész-tanáraival! Az érdeklődők jazz-ének, jazz-zongora, jazz-bőgő és jazz-dob szakokra jelentkezhetnek, az osztatlan tanári szakirányok keretében. A képzési program vezetője Dr. Szabó Dániel, jazz-zongoraművész-zeneszerző (PTE Művészeti Kar; UCLA, Los Angeles). A tanári kart, a zongorát oktató Szabó mellett, Karosi Júlia (ének), Gyányi Marcell (nagybőgő, basszusgitár) és Szabó Dániel Ferenc (dob) alkotják. A képzés a tradíció és innováció gyümölcsöző egységére és stiláris sokszínűségre törekszik, így – a jazz mellett - forrásként tekint a világzenére, népzenére, komolyzenére, és az elektronikus zenei trendeket sem hagyja figyelmen kívül. A program célja szakmailag igényes és képzett, a 21. század paradigmáihoz alkalmazkodó és érvényesülni tudó, sokoldalú művész-tanárok felkészítése. A tanári kar mindegyik tagja jelentős szakmai háttérrel és elismertséggel rendelkezik.

Karosi Júlia, Orszáczky-díjas énekesnő-zeneszerző nemrég jelentette meg új, a vokális pedagógia témájában írt könyvét, Bartók Mikrokozmosz-darabjai nyomán. Nagy sikerű albumait a New York City Jazz Records és a BBC Music Magazin is négy csillagosra értékelte.

A sokat foglalkoztatott nagybőgős-basszusgitáros Gyányi Marcell a Fonogram-díjas Dresch Quartet és az urbánus, elektronikával is fűszerezett, kortárs jazzt játszó New Fossils állandó tagja. A szintén Fonogram-díjas dobos, Szabó Dániel Ferenc, a népszerű, alternatív R&B-t és pszichedelikus soult játszó Mörk zenekarban is játszik, de õ is alapító tagja a New Fossils-nak. Mindketten számos, progresszív jazzt játszó formációban is játszanak. A Los Angeles-ben is aktív zongoraművész-zeneszerző Szabó Dániel olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Chris Potter vagy Peter Erskine, illetve számos nemzetközi előadói és alkotói díj tulajdonosa; az „A Song From There” című albumát a neves, amerikai Downbeat magazin is méltatta. Szabó legutóbb a MÜPA-ban a Grammy-díjas Danilo Perezzel adott teltházas kétzongorás koncertet, és ugyanitt játszotta Chick Corea zongoraversenyének harmadik tételét John Patituccival és Dave Weckl-lel.

A képzés felvételi követelményei a https://www.felvi.hu/felveteli/meghirdetett_kepzesek/24A/!/intezmenyek/32/kepzesek oldalon, valamint a kar honlapján az alábbi linken találhatóak: https://art.pte.hu/hu/jazz-osztatlan-tanari-szakiranyok

Várjuk az érdeklődőket a Zeneművészeti Intézet nyílt hetén: https://art.pte.hu/hu/nyilt-het-zmi-2024-02-08-14

Interjú Szabó Dániellel: https://bmc.hu/hirek/szabo-daniel-interju