Ugrás a tartalomra

Tillai Aurél professor emeritus ünnepélyes búcsúztatása a Művészeti Karon

Több mint 70 év, ami már önmagában sem kevés, és ha hozzátesszük azt is, hogy 70 tanítási év, akkor ez a szám egészen rendkívülivé válik. Gondoljuk bele, ezen időszak alatt mennyi sikeres komponálás, vezénylés, szemeszter, záróvizsga, kollokvium történt, s emellett milyen sok végzett diák, élmény, tapasztalat, emlék lett… de mindenekfelett a tudás, a szakmai alázat és a magasszínvonalú képzés volt az alap.


Tillai Aurél, professor emeritus 1952-ben kezdett a PTE Művészeti Kar jogelődjeinél tanítani. A tanítással egyidejűleg vezette a Pécsi Kamarakórust, közben megválasztották Pécs díszpolgárának, megkapta a Kossuth-díjat, 2 éve pedig a pécsi polgárok Tüke-díját. Egész életpályáját az elhivatottság, a zenei művészet területén végzett nemes és sokoldalú tevékenység jellemezte. Nem csak a magyar kóruskultúra nagykövete, hanem a pécsi zenei kóruséleté, zeneszerzésé és zenepedagógiáé is. Mindent elmond kiemelkedő és nagyszerű pályafutásáról az a közel 2 tucat jelentős elismerése, amelyet elnyert.

Közel a 93. életévéhez, az aktív egyetemi munkát végleg befejezve, ünnepélyes szakmai búcsúztatására 2023. szeptember 13-án került sor a PTE Művészeti Kar Liszt Ferenc Hangversenytermében, ahol Dr. habil Lengyel Péter, a Művészeti kar dékánja, Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa, a Zeneművészeti Intézet, Zenei Elméleti és Kórus Tanszék karvezető adjunktusa és volt tanítványa, Dr. Kovács Szilárd Ferenc, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti intézet igazgatója, Prof. Dr. Lakner Tamás, a Zeneművészeti Intézet, Zenei Elméleti és Kórus Tanszék vezetője és volt tanítványa, Dr. habil. Antal Laura, a Zeneművészeti Intézet, Zenei Elméleti és Kórus Tanszék adjunktusa és szintén volt tanítványa búcsúztatta őt ünnepélyes keretek között. Az ének-zene szakos hallgatókból álló kórus stílusosan dallal köszönte meg a 70 évnyi példaértékű munkát, és kívántak neki pihenéssel teli, békés nyugdíjas éveket erőben, egészségben.