Ugrás a tartalomra

A legrangosabb európai nemzetköziesítési díjat kapta a Pécsi Tudományegyetem

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) nyerte el idén a Nemzetköziesítési Kiválósági Díjat (Award for Excellence in Internationalisation 2021) a PTE Nemzetközi Igazgatóság által kifejlesztett és menedzselt online rövid ciklusú programokra. A díjat a világ egyik legnagyobb szervezete ítélte oda, mely a felsőoktatás nemzetköziesítésével foglalkozik. A PTE az első magyar egyetem, mely e rangos nemzetközi díjban részesülhet.

A vírushelyzetre reagálva a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad és Nyári Egyetem Irodája 2020 tavaszától nagyszámú nemzetközi virtuális programot valósított meg a külföldi partneregyetemek és a PTE hallgatói számára. A programok között online nyári és téli egyetemek, workshopok, tréningek, amerikai és olasz egyetemekkel kifejlesztett közös online kurzusok, valamint virtuális szakmai gyakorlati program is található.

A virtuális programokra európai, ázsiai, amerikai, afrikai hallgatók, összesen 40 ország 70 egyeteméről kapcsolódtak be. A programok akadémiai részét a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, az Állam- és Jogtudományi, valamint a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar biztosította. A magas szintű akadémiai programok mellett esténként izgalmas közösségi programok várták a hallgatókat.

A European Association for International Educators (EAIE) szervezetnek 2500 tagja van a világ 70 országában. A szervezet minden évben díjjal jutalmaz egy európai egyetemet, mely olyan kiemelkedő, innovatív eredményt ér el a nemzetköziesítési tevékenységek terén, amely jó gyakorlatként példával szolgálhat más felsőoktatási intézmények számára.

Az indoklásában így fogalmazott a díjat adó szervezet: “Az idei győztes túlmutatott a célon: a világjárványra reagálva a Pécsi Tudományegyetem (Magyarország) gyorsan rugalmas hozzáállást tanúsított, és új, rövid ciklusú virtuális mobilitási programok lenyűgöző sorát dolgozta ki, többek között a virtuális globális gyakornoki programot, online nyári és téli egyetemeket, valamint karrierstratégiai tréninget. Innovatív tevékenységük különös figyelmet fordított a hallgatói közösség megteremtésére is az online térben.” (https://www.eaie.org/blog/2021-eaie-award-winners.html)

Az ünnepélyes díjátadóra a nemzetközi szervezet online konferenciáján, 2021. október 1-jén kerül majd sor.

https://univpecs.com/egyetemi_elet/legrangosabb_europai_nemzetkoziesites...