Ugrás a tartalomra

"Amikor a tanári elhivatottság és a tehetség egymást erősítik" - Gárdonyi Zsolt állami kitüntetést kapott

kép forrása: http://www.gardonyi.de

 

Prof. Dr. h. c. Gárdonyi Zsolt orgonaművésznek, zeneszerzőnek, a Würzburgi Zeneművészeti Főiskola nyugalmazott professzorának „nagy hatású zeneszerzői, orgonaművészi és zenepedagógiai pályafutása, valamint a protestáns egyházzenei művészetben évtizedek óta betöltött meghatározó szerepe elismeréseként" nemzeti ünnepünk, 2022. március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta.

 

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete nevében is gratulálunk és köszönetünket fejezzük ki az orgonaművész-zeneszerzőnek, aki a 2021/22-es tanév második szemeszterében online és minden térítést elutasítva csatlakozott be a PTE Művészeti Kar orgonistáinak képzésébe. A professzor új perspektívákat nyitott azáltal, hogy a zeneelméleti ismereteket az általa évtiedek óta kialakított saját pedagógiai módszereivel közvetlen kapcsolatba hozta az előadó- és alkotóművészi gyakorlattal, elsősorban az improvizáció területére koncentrálva. A teória így mint eszköz és inspirációs forrás épülhetett be az orgonistáink életébe. Ezeket az órákat különben oktatóink és az ország más területén tevékenykedő kollégák is látogatták. (Talán éppen az online forma az egyetlen pozitív hozadéka a világjárványnak: a földrajzi távolságok ilyen módon megszűntek, a tudás szabadabban áramolhat.)

Gárdonyi Zsolt tartogatott még egy meglepetést a kurzusán résztvevőknek. A professzor ugyanis meghívta magához Würzburgba a kurzus kiemelkedően teljesítő hallgatóit. A mester nagyvonalú anyagi felajánlásának köszönhetően a személyes találkozás egy az eddiginél is hatékonyabb keretet nyújt majd, és így folytatódhat a most megkezdett közös munka.

Gárdonyi Zsoltnak egészséget és további töretlen lelkesedést kívánunk az oktatói munkájához, bízva benne, a jövőben is gazdagít majd bennünket tapasztalatával!

 

Pécs, 2022. május 26.


Kovács Szilárd Ferenc, orgonaművész,
a PTE MK Zeneművészeti Intézetének igazgatója